Sabah gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay, internet sorumlu müdürü Mediha Olgun, Mali İşler Müdürü Yonca Kaleli ve İzmir muhabiri Gökmen Ulu hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "Cumhurbaşkanı'na fiili saldırıyı kolaylaştırmak", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyanı kolaylaştırmak" gibi suçlardan gözaltı kararı çıkarıldı.

Sadece Olgun gözaltında

Deutsche Welle’ye konuşan Sözcü gazetesinin avukatı İsmail Yılmaz, adı geçen kişiler hakkında İstanbul 7'nci Sulh Ceza Nöbetçi Hâkimliği tarafından arama ve el koyma kararı olduğunu ancak kararda bir gözaltı ibaresi bulunmadığını söyledi. Sadece evlerde arama ve bilgisayar verilerine el koyma kararı olduğunu belirten Yılmaz, Akbay’ın evinden bir iPad alındığını, Yonca Kaleli ve Mediha Olgun’un evlernden ise hiçbir şey alınmadığını, Gökmen Ulu’nun evinde herhangi bir arama yapılmadığını söyledi.

Avukat Yılmaz, Olgun'un ise gözaltı kararı olmadığı halde gözaltına alındığını belirtti. Yılmaz, savcılığın ek bir karar vererek Olgun'u gözaltına aldırmış olabileceğini söyledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Sözcü'nün yurt dışında olan sahibi Burak Akbay'la ilgili DHA'ya yaptığı açıklamada, "Şu anda zaten firari. Hakkında yakalama var. Gözaltı var. Soruşturma işlemleri devam ediyor" dedi.

15 Temmuz'daki haber gerekçe gösterildi

Sözcü'ye yönelik operasyonun gazetenin internet sitesinde 15 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan bir haber nedeniyle yapıldığı öğrenildi.

Gökmen Ulu imzalı "SÖZCÜ Erdoğan'ı buldu” başlıklı haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te tatilde olduğuna yer verilmişti. Türkiye'de aynı gün akşam saatlerinde bir grup asker tarafından darbe girişimi yapılmış, Marmaris'teki Grand Yazıcı isimli otel askerler tarafından basılmıştı.

"Klasik yaz haberciliği"

Avukat İsmail Yılmaz, yaptığı açıklamada, söz konusu haberle ilgili olarak, "Tüm dünyada liderlerin gitmiş olduğu tatil yerleri, gittiği yerler defalarca haber konusu olmuştur. ABD’nin eski ve yeni başkanının, Türkiye Cumhuriyeti’nin eski cumhurbaşkanlarının gittiği tatiller haber konusu olmuştur. 15 Temmuz günü yapılan da klasik bir yaz haberciliğidir” dedi.

Yılmaz, "Bunu nedense bir takım yayın organları Sözcü Cumhurbaşkanı’nın yerini darbecilere ifşa etmiş gibi yazdılar. Oysaki hiç onunla ilgisi yok. Cumhurbaşkanı’nın zaten yerini darbeciler üç gün evvelden keşifle biliyorlar" diye ekledi.

Sözcü gazetesi avukatı Celal Ülgen de konuyla ilgili açıklama yaptı. Gazetenin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Sözcü’ye "yönelik algı soruşturmasına" ilişkin altı kez savcının değiştiğini belirten Ülgen, “Hiçbir savcı suç unsuru görmediği için buna cesaret edemedi. Ama en sonunda Batman'dan gelmiş olan bir savcı arkadaş, eski Batman Savcısı, arama ve el koyma kararı veriyor” dedi.

AP Türkiye Raportörü'nden eleştiri

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Sözcü'ye yapılan operasyona dair tepkisini Twitter'dan gösterdi.

Piri, “Türkiye’de eleştirel gazetecilik, terörizmle eşit tutuluyor. Sözcü gazetesine saldırı bir başka üzücü örnek” diye tweet attı. Piri, "Referandumdan sonra 'normalleşme' yok. Türkiye hükümeti, içeride bu baskı devam ederken, AB ile ilişkilerinin gelişebileceğini nasıl düşünüyor?" diye ekledi.

Kılıçdaroğlu: Bu operasyon Türkiye'ye yapılmıştır

Sözcü gazetesine yönelik operasyonla ilgili konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Sözcü'ye yapılan operasyon kabul edilemez. Sözcü'ye yapılmış operasyon Türkiye'ye yapılmış bir operasyondur. Medya üzerindeki bu baskıyı Türkiye kaldıramaz" dedi.

"Bu sabah aldığımız bir haber gerçekten bizi derinden yaraladı" ifadesini kullanan CHP lideri, şöyle konuştu:

"Bütün yargı mensuplarına çok net açık çağrı yapıyorum: Siz adalet dağıtmakla yükümlüsünüz, sizin bulunduğunuz makamlar kutsal makamlardır. Bu makamlar siyasi otoriteye teslim edilemez. Siyasi otoritenin sopası olmaktan vazgeçin ve Türkiye'ye adalet dağıtın. Siz Türkiye'ye adalet dağıtamazsanız devleti çökertirsiniz."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu da Sözcü gazetesine yönelik operasyona Twitter üzerinden sert tepki gösterdi:

Sözcü'ye yapılan operasyon, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Gazetenin başlattığı "#SözcüSusarsaTürkiyeSusar" etiketi kısa sürede TT olurken, birçok ünlü sanatçı da attıkları tweet'le Sözcü'ye destek verdi. 

TGC: Yeni bir baskı örneği

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Sözcü’ye yapılan operasyonu,“gazetecilik için yeni bir baskı örneğidir“ diye tanımladı. TGC’nin yazısılı açıklamasında, „Sözcü Gazetesi'nin suçlanmasına neden olan 'Cumhurbaşkanının nerede tatil yaptığının duyurulması' gazetecilik açısından dünyanın her yerinde, her gazetenin yayınlamakta hiçbir sakınca görmeyeceği bir haberdir“ ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, „Gazetecilik halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için yapılan bir meslektir. Gazetecilik faaliyetinin sürekli gözaltı ve tutuklamalarla baskı altında tutulması toplumun haber alma kanallarını tıkamaktadır. OHAL sürecinde de demokrasinin temeli olan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne toplum olarak sahip çıkmak zorunda olduğumuzu hatırlatıyoruz“ denildi.

Basın Konseyi: Şaşkınlıkla öğrendik

Sözcü gazetesine yönelik operasyonla ilgili Basın Konseyi'nden de açıklama geldi. Açıklamada, “19 Mayıs’ın yıldönümünü kutlamak için Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri olarak geldiğimiz Samsun’da, Sözcü gazetesine yönelik operasyonu şaşkınlıkla öğrendik" denildi.

Basın Konseyi, "Gazetecilere yönelik yeni bir baskı örneği ile karşı karşıya kaldığımız anlaşılıyor. Hatta 10 aydır süren bir soruşturmada harekete geçmek için 19 Mayıs’ın seçilmesini de anlamış değiliz. Savcılar, isimleri ve adresleri belli gazetecileri normal günlerde ifadeye çağırabilir, her türlü soruyu yöneltebilir" ifadesini kullandı.

Türkiye tutuklu gazeteci sayısında liderliği bırakmıyor

Gazeteciler Cemiyeti'nin Sözcü operasyonundan önce yayımladığı "Özgürlük için Basın" raporuna göre, Türkiye'de 159 gazetecinin cezaevinde olduğu belirtildi. 123 gazetecinin ise yurt dışında "kaçak" durumunda bulunduğu belirtilen raporda, yılın ilk dört ayında Türkiye’nin hapisteki gazeteci sayısıyla dünya lideri olmaya devam ettiği aktarıldı.

Raporun yayınlanması dolayısıyla yazılı açıklamada bulunan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, aynı dönemde gazetecilere yönelik 46 yeni soruşturma ve 20 ilave dava açıldığını ifade etti.(Deutsche Welle)