Almanya'da haftalık yayınlanan yüksek tirajlı Der Spiegel dergisinin internet sitesinde Soma'da göçük sonucu ölenlerin ailelerinin görüşlerine yer verildi.  

Ailelerden biri tepkisini şu sözlerle ifade etti. "Erdoğan konuşması esnasında söyledikleri anlamsız ve saçmaydı"  Bir diğeri ise daha sert bir ifadeyle tepkisini dile getirerek, "şimdiye kadar konuşmadım ama,  Erdoğan'ın yüzünü şeytan görsün" sözüyle düşüncesini yansıtmasını, Spiegel dergisi başlık olarak kullandı.

Maden ocağının önünde yakınlarından haber bekleyenlerin hikayesinin anlatıldığı haberde,"Bunlar kocası, kardeşi, oğlu veya amcasının haberini bekliyor: O hayatta mı?" ifadeleri kullanıldı ve Erdoğan'ı felaketi hafife almakla suçladı.

SOMA FACİASI DÜNYA BASININDA

Japonya devlet televizyonu da Çin Devlet televizyonunun Soma’ya gönderdiği muhabirinin anlatımı ile faciayı ekrana getirdi.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel, Türkiye'deki maden faciası dolayısıyla derin üzüntülerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Gauck, Türk mevkidaşı Abdullah Gül'e gönderdiği taziye mesajında ‘trajik maden kazasını acı ve derin üzüntüyle öğrendiğini' belirterek kendisine derin hislerle başsağlığı dileklerini iletti. Başbakan Angela Merkel ise Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'a yazdığı taziye mektubunda maden faciası ile ilgili haberleri derin bir acıyla takip ettiğini belirterek, kendisine ve Türk halkına başsağlığı dileklerini iletti. Merkel, taziye mesajında “Almanya bu zor saatlerde ülkenizin yanındadır ve yardıma hazırdır” dedi. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de ‘bu korkunç olayla ilgili olarak derin üzüntü duyduğunu' belirtti ve Türkiye'nin istemesi durumunda Almanya'nın yardıma hazır olduğunu kaydetti.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle de faciaya ilişkin haberler ve gelişmeleri sürekli yayınladı. Alman gazetelerinden Bonn’da yayımlanan General-Anzeiger, yorumunda “Bu konuda eğer bir zerre ümit varsa, o da genç kuşak Türkler’den gelen tepkilerdir. Bu kuşak Soma’daki türden kazaları kader olarak algılayıp sineye çekmek istemiyor. Ve facianın hemen ardından düzenledikleri gösteriler ve protesto yürüyüşleri ile kendilerini ve ülkenin diğer vatandaşlarını, devlet önlem almadığı sürece aç gözlü firmalara kurban etmeyeceklerini göstermiş oldu” görüşünü aktardı.

Frankfurter Rundschau ise, muhalefet partilerinin Soma’daki kömür ocaklarının durumuna ilişkin olarak bir araştırma önergesi verdiklerini, bunun reddedildiğini kaydederken, “Recep Tayyip Erdoğan hükümeti, muhalefet ve sendikaların ülkedeki iş güvenliğinin yetersiz olduğu yönündeki uyarılarını mevcut iş yasalarına ve Allah’ın korumasına havale etmişti. Soma’daki ocakları işleten firmalar hakkındaki suçlamalar doğrulanacak olursa,  Erdoğan’ı büyük bir baskı altına alacaktır. Türkiye’de hiçbir kimsenin en üst makamın onayını almadan ihale kazanamadığı bilindiği içindir ki, bu konudaki her ihlal dönüp şefin ta kendisini bulacaktır. Yolsuzluklar, Erdoğan’ın seçmenini pek ilgilendirmedi, ama işçilerin ölümü konusunda öyle olmayacaktır” yorumunu yaptı.
Frankfurter Allgemeine Zeitung da, Türkiye’deki hiçbir iş kazasında Soma’daki kadar çok insanın ölmediğini vurgularken şunları yazdı:
“Bu facia ülke için sadece duyguları değil, siyasetin inandırıcılığını da sarsan bir şok! Türkiye sadece on yıllık bir sürede kişi başına düşen geliri üçe katlasa da, bunun çağrıştıracağı kadar büyük bir ilerleme kaydedemediği bir çırpıda görülmüş oldu. Ülke, etkileyici büyüme rakamlarıyla gerçi hızlı bir şekilde orta gelirli bir ülke haline geldi. Ama yine de iş güvenliğinin de dahil olduğu gerçek bir refah sunamadı. Buna ulaşmak için kurumlara, standartlara ve sadece yasalarla oluşturulamayacak bir düşünce tarzına ihtiyaç var. İş güvenliğinin sağlanması işte bu kıstaslardan biri.”

Süddeutsche Zeitung'un internet portalında “Soma Ölümle Özdeşleşti” başlıklı haber-analizde kömür madenindeki facianın tamamen beklenmedik bir olay olmadığını vurgularken, Die Welt gazetesinin internet portalında, “Erdoğan İçin İş Kazaları Normal” başlıklı makalede, maden faciasının ardından Türkiye'de durumun yine 2013 yaz aylarına dönüştüğü öne sürüldü.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, ana haber bülteninde ilk haber olarak verdiği Soma faciası ile ilgili AKP hükümetin protesto edildiğini söyledi.


BBC, son olarak 274 olarak açıklanan ölü sayısının giderek artması ile ülke tarihinin en büyük maden faciasının yaşandığını ve Soma'daki maden kazasının ardından ilçeye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın protesto edildiğini aktardı.

Protestocuların AKP Soma İlçe Teşkilatı binasına saldırdığını ve İstanbul ve Ankara'da da hükümet karşıtı protestoların düzenlendiğini yazan BBC, Ankara'da 800'e yakın protestocunun üniversiteden Enerji Bakanlığı'na yürüdüğünü duyurdu.

İngiltere Sky haber televizyonu da geniş yer verdiği Soma'daki maden faciası haberinde 274'e yükselen ölü sayısının yanı sıra 100'den fazla kişinin de kurtarılmayı beklediğini aktardı. Sky News, ölü sayısının artmasıyla hükümet aleyhine protestoların da düzenlendiğini kalabalıktaki birçok insanın hükümete kızgınlığını gösterdiğini ifade etti.

İngiliz Guardian gazetesi,
 üç günlük ulusal yas ilan edilen Türkiye'de facianın ardından ölü sayısının giderek arttığını yazdı.

Independent gazetesi 
ise ölü sayısının 274' yükselmesi ile Soma'daki facianın ülkenin en büyük maden kazası olduğuna vurgu yaptı.
Gazete, halen siyasi tansiyonun yüksek olduğu Türkiye'de İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte hükümet aleyhine protestoların düzenlendiğini Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın madeni ziyareti sırasında da halk arasında gerginliğin yaşandığını yazdı.

Financial Times gazetesi,
 CHP'nin iki hafta önce Soma'daki maden kazaları ile ilgili TBMM'ye verdiği önergenin reddedildiği haberinin bu felaket ile birlikte siyasi bir kavgayı ateşlediğine dikkat çekti.
Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal gazetesi de kazanın, Türkiye'nin halk sağlığı ve güvenliği kayıtlarının korkunç yüzünü ortaya çıkarmasının yanında, ülkenin ilk başkanlık seçimlerine üç ay gibi kısa bir zaman kala hükümete karşı öfkeyi şiddetlendirdiğini ileri sürdü.

New York Times gazetesi,
 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği kazada yaşamını yitirenlerin yakınlarının ise facianın nedenini bilmek isterken ülke genelinde de protestoların düzenlendiğini yazdı.
Amerikan Fox televizyonu madencilerin hayatını kaybettiği Soma'da protestoların düzenlendiğini duyurdu.

Fox News, Başbakan'ın Soma'yı ziyareti sırasında protesto edildiğini ve protestocu bir grubun madenin işletmeciliğini yapan Soma Holding'in İstanbul'daki merkez binası önünde toplandıklarını aktardı.