Rheinischen Post gazetesine konuşan Sol Parti Grup Başkanı Dietmar Bartsch, SPD Lideri Sigmar Gabriel için,” İsterse haftaya başbakan olabilir, kendisi ve SPD isterse” dedi. Gazetenin gelecek yıl yapılacak parlamento seçimleri sonrasında olası SPD, Sol Parti, Yeşiller koalisyonunun ilk yüz içerisinde neleri ele alabileceği sorusuna, silah satışlarının sınırlandırılması, emeklilik reformu, yaşlı ve çocuklar arasındaki fakirliğin giderilmesi gibi konuları sıralayan Bartsch, “Peki bunu çoğunluğunuz varken şimdi niye yapmıyorsunuz? Gelecek yıl bu şans olmayabilir” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Bu soruyu Sigmar Gabriel’e sorun. SPD’nin geçen seçimlerden sonra bizimle hiç konuşmaması hataydı. Ancak, SPD bazı konuları gerçekleştirmek için bu çoğunluğu şimdi de kullanabilir. SPD farklı bir politika uygulamak isterse Sol Parti ile her zaman konuşabilir.”

Gabriel isterse haftaya başbakan

Bartsch,”Sigmar Gabriel isterse başbakan olabilir öyle mi?” sorusuna ise,” Bay Gabriel gelecek hafta başbakan olabilir, kendisi ve SPD isterse ve seçimlerden önce yapılacaklar konusunda bizimle ve Yeşiller ile görüşüp anlaşırsa” dedi.

Tek şart seçimlerden önce yapılacaklar konusunda anlaşmak

Tek şartın her üç partinin gelecek yıl yapılacak Federal Parlamento seçimleri öncesinde yapılması gerekenler konusunda anlaşması olduğunu kaydeden Bartsch, bunun da mümkün olduğunu söyledi. Bugüne kadar anlaşma şansı bulunmayan Alman askerlerinin yurtdışı görevlere gönderilmesi konusu ve sosyal reformlar dahil, birçok konuda anlaşma zemini olduğunu belirten Bartsch, eski Başbakan Gerhard Schröder zamanında kararlaştırılan “Ajanda 2010’daki her şey kötü değildi” ifadelerini kullandı.

Federal Parlamento’da şu anda SPD, Sol Parti ve Yeşillerin güven oyuyla Başbakan Angela Merkel’i düşürecek ve hükümet kurabilecek çoğunluğu mevcut.