Haber Merkezi

Almanya ile Türkiye arasında başta PKK olmak üzere her iki ülkede etkili olan siyasi örgütlerle ortak mücadelenin yürütüldüğü ve buna dair üst düzeyde ortak toplantıların yapıldığı artık sır değil. Alman hükümeti ana muhalefet partisi Sol Parti'nin konuya ilişkin yönelttiği soru önerisine verdiği yanıtta bu yıl yapılan bir toplantıya ilişkin çarpıcı bilgiler verdi.

MİT GEZİ'NİN SONUÇLARINI ANLATMIŞ!

Federal hükümet Königswinter kentinde 13 Mayıs-14 Mayıs 2014 tarihleri arasında Türk istihbaratı ve Alman polis-savcılık yetkililerinin katıldığı bir toplantının yapıldığını açıkladı. "Siyasi suçlar konusunda dayanışma" adıyla yapılan toplantıya Almanya adına Federal Suç Dairesi (BKA), Emniyet Müdürlüğü'nün Organize Suçlar Bölümü yanı sıra Federal Savcılık ve Federal Adalet Dairesi'nden yetkililerin katıldığı bildirildi.

Toplantıya ilişkin verilen ayrıntılarda "Türk istihbaratı Gezi Parkı olaylarının sonuçları, Alman tarafı ise şiddet eğilimli toplumsal olaylara müdahaleye ilişkin tecrübelerini anlattı" bilgisi dikkat çekti. Ayrıca Türk tarafı devlet dışı organizasyonlar tarafından Almanya'dan Suriye'ye gönderilen yardımlara ilişkin kaygılarını dile getirdiği belirtildi.

"TOPLANTIDA PKK GÖRÜŞÜLDÜ"

Toplantıda " ayrılıkçı terör" başlığında PKK, "sol terör" başlığında ise DHKP-C'nin görüşüldüğü öğrenildi. Ancak federal hükümet yanıtında bu konuya dair ayrıntı vermekten kaçındı. Ayrıca "din kullanılarak yapılan terörizm" başlığında ise Türkiye üzerinden Almanya'dan Suriye'ye radikal gruplara katılmak için giden gençlerin durumu da masaya yatırıldığı bildirildi.

BKA'NIN MUHATABI MİT MİDİR?

Parlamenterler Ulla Jelpke, Sevim Dağdelen ve Dr. Dieter Dehm'in öncülüğünde hazırlanan soru önerisi 2 Eylül 2014 günü Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi'nin imzasıyla verildi. Hükümetin yanıtını değerlendiren Sol Partili Jelpke Alman Federal Suç Dairesi'nin Türk istihbaratıyla bu düzeyde "içli-dışlı" olmasını sert şekilde eleştirdi.

Toplumsal olaylara müdahalede her türlü şiddeti kullanmaktan geri kalmayan Türk güvenlik güçleriyle bu düzeyde bir görüşmenin kabul edilmez olduğunu belirten Jelpke "Yoksa Federal Suç Dairesi (BKA), Türk polisine daha fazla nasıl şiddet kullanılacağına dair ipuçları mı verdi?" sorusunu yöneltti.

PKK'nin "ayrılıkçı terör" başlığında görüşülmesini ise "saçma sapan" olarak nitelendiren Alman parlamenterin bu konudaki görüşü ise şöyle: "PKK bir gerilla örgüttür, üstelik aylıkçı fikirlerinden de uzun süredir ayrılmış durumda. BKA'nın bu konuda Türk devletiyle bir fikir ayrılığına girmekten çekindiği görülüyor."