Altona'daki "Haus 3" toplantı salonunda yapılan etkinlik, Sol Parti eyalet parlamentosu milletvekili ve iç politika sözcüsü Christiane Schneider, Sol Parti Federal Parlamento vekili ve Thüringer NSU davası araştırma komisyonu üyesi Martina Renner ile Münih NSU davasında müdahil avukat Axel Hoffmann'ın katılımıyla yapıldı.

Konuşmalarda Almanya'daki kurumsal boyutlara ulaşan ırkçılık ile Neonazi yapılanmalara yapılan gizli devlet desteğine dikkat çekildi. 

SOL PARTİ  MECLİSE ÖNERGE VERDİ

Eyalet Parlamentosu'nda konuyu çeşitli kereler gündeme taşıdığına yer veren Christiane Schneider, sözünün eyalet hükümeti İçişleri Bakanı Michael Neumann (SPD) ve diğer vekillerce her defasında kesildiğini açıkladı. Christiane Schneider'in Sol parti adına verdiği
"Taşköprü konusunda araştırma komisyonu kurulsun" başlıklı önergesinin 8-9 Temmuz günü yapılacak meclis oturumunda görüşüleceği aktarıldı. 



YEŞİLLERE 'SESSİZ KALIYORLAR' ELEŞTİRİSİ

Yeşiller Partisi'ni de eleştiren Schneider, geçen yılki anmada bizzat Cem Özdemir'in öneriye sıcak baktığını açıklayarak, "koalisyon sonrası ise Yeşillerin konuya suskun kalmalarını anlamak mümkün değil" dedi.

HAMBURG'DA KOMiSYON KURULSUN



Almanya'daki Neonazi örgüt ağında yönetici fonksiyonuyla tanınan Christian Worch'un, ülke genelinde birçok Neonazi gösteriye öncülük etmesi ve ırkçı motifli yürüyüşlere izin almasına rağmen, NSU cinayetlerinde Hamburg'daki Neonazilerin iddianamede görmezden gelinmesi manidar bulundu.

2000 yılında başlayan ve 2007 yılına kadar 8'i Türkiye kökenli 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan Neonazi cinayetleri ve bombalı saldırılarında faillerin polis ve istihbarat tarafından uzun süre kurbanlar arasında aranması, Almanya'daki kökü derinlerde olan kurumsal ırkçılığa örnek olarak gösterildi.

2013 yılı Mayıs ayından beri Münih'te devam eden NSU davasında Thüringen, Sachsen, Bayern, Hessen, NRW ve Baden Württemberg eyaletlerinde araştırma komisyonları kurulmuşken, Hamburg ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde ise bulunmaması eleştirildi.

EYALETLERDEKİ KOMİSYONLAR BİRÇOK BİLİNMEYENİ AÇIĞA ÇIKARTTI

Eyaletlerdeki araştırma komisyonlarının birçok bilinmeyen gerçekliği açıklığa kavuşturduğu ifade edildi. Bunların başında, aşırı sağ terörün küçümsenmesi, istihbaratın Neonazi örgütler içinde faaliyet gösteren elemanlarının (45 kişi) ikili faaliyetleri ile cinayet ve bombalamaları gerçekleştiren Neonazilere karşı resmi kurumların görmezden gelen tavrının açığa çıkması örnek verildi.

Toplantıda altı çizilerek gündeme getirilen, " Devletin gözleri önünde işlenen ırkçı motifli Neonazi cinayetleri ve saldırıları neden senelece aydınlığa kavuşturulmadı ve sorumluları cazalandırılmadı"? sorusu dinleyicilerin dikkatini çekti.