AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel'de gerçekleştirdikleri sonbahar zirvesi vesilesiyle bir açıklama yapan Sol Parti Federal Meclis Grubu Uluslararası İlişkiler Sözcüsü ve Alman-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili Sevim Dağdelen, Merkel'in Türkiye ziyaretine yönelik şunları söyledi:

 „Federal Hükümetin, sığınmacıların gelişini engelleme konusunda, AB bünyesinde Türkiye ile daha sıkı işbirliği yapılması yönünde dayatmada bulunması, tek kelimeyle skandaldır. Günümüzde kim Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ayakları altına kırmızı halıyı serdirtiyorsa, o cesetlere basarak ilerlemektedir. Federal Hükümet, Erdoğan'ın sığınmacıları uzak tutacağı konusunda verdiği sözlerin karşılığında, Türkiye'de gazetecilere, sendikacılara, Kürtlere, Ermenilere ve Alevilere karşı uygulanan siyasi zulme gözlerini yumarak bu uygulamaları görmezden gelmektedir".

'MERKEL'İN TÜRKİYE ZİYARETİ İPTAL EDİLSİN'

Dağdelen açıklamasında,
„Federal Şansölye Angela Merkel'in Türkiye'deki meclis genel seçimlerine kısa bir süre kala İstanbul'a yapacağı ziyaretle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arka çıkıp onu güçlendirmesi, Türkiye'deki siyasi zulüm gözönünde bulundurulduğunda, kesinlikle kabul edilemez bir durumdur. Federal Başbakanlık Dairesi, daha önce ziyaretin Türkiye'nin başkenti Ankara'ya yapılacağının duyurulmuş olmasının ve sonrasında ziyaret yerinin İstanbul'a kaydırılmasının, bir 'haberleşme hatasından' kaynaklandığını açıklamıştır. Bu açıklama pek inandırıcı değildir. Bunun arkasında daha ziyade, Angela Merkel'in ziyaretinin taşıdığı anlamın Federal Başbakanlık Dairesi tarafından önemsiz gösterilmesi yönündeki ve herkes tarafından kolayca görülebilecek çabası yatmaktadır. Bunun dışında Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'haberleşme hatasının' ortaya çıktığı ana kadar, Ankara'daki terör saldırılarının gerçekleştiği alana giderek kurbanların anısına çiçek bırakma gereksinimi bile duymamıştır. Federal Şansölye'nin ziyaretinin Ankara'da gerçekleştirilmesi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan buna o ana dek gerek duymamışken, kurbanların anılması durumunda, evsahibi Erdoğan'ın prestijinin sarsılması tehlikesi gündeme gelecekti. Sol Parti Federal Meclis Grubu, Federal Şansölye'den seçimlere kısa bir süre kala Türkiye'ye yapacağı bu ziyareti iptal etmesini talep etmektedir.

Sol Parti Federal Meclis Grubu, Erdoğan'la sığınmacıların gelişini engelleme konusunda yaptığı bu utanç verici pazarlığın derhal dondurulmasını talep eder. Türkiye, bir 'güvenli ülke' değildir. Aksine özellikle Kürtlerin ve muhaliflerin insan haklarını ayaklar altına almaktadır. Federal Hükümet insan hakları konusunda bir mesaj vermeli ve Erdoğan'la güvenlik politikası alanında yaptığı işbirliğini, bunun dışında Türkiye'ye silah ihracatını derhal durdurmalıdır. AB katılım müzakerelerinde yeni fasıllar açılmamalıdır. Almanya'nın sunacağı destek, sadece sığınmacılara insani yardımda bulunulmasına hizmet etmelidir." dedi.