Süheyla Kaplan

Önergede "1. Firari savcının Almanya'ya iltica edip etmediği konusunda Alman hükümeti ne biliyor? 2. Türkiye resmi yolla Almanya'dan Zekeriya Öz'ün iadesini talep etti mi"şeklinde sorular yer aldı.

Merkel hükümetinin bir hafta içinde önergeye yanıt vermesi gerekiyor. Jelpke konu ile ilgili olarak, "Bundan bir süre öncesine kadar savcı Zekeriya Öz AKP karşıtlarını, hükümeti eleştiren gazetecileri, subayları, generallerinden Kürt belediye başkanlarına kadar bütün muhalif güçleri suçsuz yere hapse gönderdi. Şimdi gazetede yer alan haberlere göre kendisi yurt dışına kaçtı. Tarihin ironisi bu olsa gerek. Bugüne kadar Zekeriya Öz'ün adi politikada keyfi  adaletin sembolü olarak geçiyordu" şeklinde açıklamada bulundu.

Zekeriya Öz'ün Türkiye'ye iadesinin Erdoğan rejimine karşı yanlış bir sinyal olabileceğini ifade eden Jelpke, "Zekeriya Öz aslında Türkiye'de politik/muhalif bir suçlu değil, AKP'li yöneticilerin, bakanların 17 Aralık soruştumasını yürütmüşlerdi. Türkiye'de adalet tamamıyla siyasi mercilere bağlıdır. Zekeriya Öz de bu politikanın sadece bir parçasıdır. Zekeriya Öz Türkiye'ye iade edilmemeli çünkü Türkiye'de adalet sistemi tamamıyla politikaya bağlı olup/iktidarlar karar vermektedir. Ancak Zekeriya Öz tarafından ya karartılmış belgelerle ya da haksiz yere cezaevlerine gönderilip de Almanya'da bulunan mağdurlar Alman adalet sistemine göre bu kez onlar Öz hakkında dava açabilirler" dedi.