Almanya'da çeşitli gazete ve siteler 12 Mayıs 2017 günü "Almanya MİT'in suikast listesini gizliyor" başlıklı bir haber servis etmişti.

Erdoğan rejiminden alınan liste 26 Nisan 2017 günü Federal Meclis'in İçişleri Komisyonu'nda gündeme gelmişti. Federal Meclis'te grubu bulunan Sol Parti ise hükümete 10 Nisan 2017 tarihinde MİT'ten alınan listeleri sormuştu. Federal hükümet gecikmeli de soru önergesini yanıtladı.

'LİSTEDEKİLERİ UYARMAYA GEREK YOK'

18 Mayıs 2017 tarihli ve Dışişleri Bakanlığı imzalı yanıtta Angela Merkel'in başbakanlığındaki federal hükümet, Sol Parti'nin MİT'in Almanya'daki faaliyetlerine ilişkin ayrıntılı sorularına kaçamak cevaplar verdi.

Almanya'da yaşayan ve Türk MİT'i tarafından izlendikleri ileri sürülen kişilerle ilgili federal hükümet şu yanıtı verdi: "Takip edilenleri bilgilendirmeye gerek yok. Federal hükümet zaten söz konusu kişilerin Türk güvenlik birimleri tarafından takip edildiklerini bildiğini düşünüyor."

Başbakan Merkel'in partisi CDU'lu Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Maria Böhmer imzasıyla verilen yanıtta ise şu açıklama yapıldı:

"Ulusal ve uluslararası güvenlik birimlerinin birbirine verdiği listeler devam eden uluslararası çalışmaların bir parçası. Alman güvenlik birimleri yabancı partnerlerinin isteklerini oldukça dikkatli şekilde sıkı kurulları uygulayarak yanıtlıyor."

JELPKE: YANIT ÇİFTE STANDARTIN İTİRAFI

Soru önergesini sunan Sol Partili vekillerden Ulla Jelpke ise hükümetin yanıtını "Almanya'nın Kürtlere ve Türk komünistlerine uyguladığı çifte standardın itirafı" şeklinde yorumladı. MİT'in listesinde yer alanların Alman güvenlik birimleri tarafından "Türk istihbaratınca takip ediliyorsunuz" biçiminde derhal uyarılmasını talep eden Jelpke devamla şu açıklamayı yaptı:

"Gülen taraftarı oldukları şüphesiyle söz konusu isimlerin Türk istihbaratı tarafından takip edilmesi karşısında federal hükümet yüksek sesle protestosunu dile getiriyor. Ancak Kürtler ve Türk komünistler mevzu bahis olduğunda federal hükümet sessiz kalmayı tercih ediyor. Bu kişilere Türk birimleri tarafından arandıkları uyarısı yapılmalı. Aksi taktirde bu kişiler Türkiye'ye gittiklerinde başlarına geleceklerinden veya Almanya'da bir saldırıya kurban gitmelerinden hükümet sorumludur."(ANF)