SADAT VE ERDOĞAN İLİŞKİSİ ALMANYA’DA GÜNDEMDE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ekibini Almanya ziyaretinde koruyan gönüllü güvenlik ordusunu Alman muhalefet partisi mercek altına aldı.

Federal Sol Parti Meclis Grubu adına Partinin İçişleri Komisyonu Sözcüsü, milletvekili Ulla Jelpke Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Köln’deki cami açılışında güvenliği Hamburg’da yaşayan Nuri Harmankaya’nın üstlendiği Yörükoğlu grubunun yanı sıra SADAT’ın (Uluslararası Savunma Danışmanlık Merkezi’nin kurucusu ve Erdoğan’ın başdanışmanı emekli Adnan Tanrıverdi’nin şirketi) koruma ordusunda yer alıp almadığını masaya yatırdı.

Sol Parti SADAT’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyareti başta olmak üzere yurtdışı güvenliğini üstlenen bir oluşum olduğunu da öne sürerek Merkel hükümetinin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırladı.

Önergede şunlar soruldu:

1. SADAT üyeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya gezisi sırasında Almanya’ya gelen delegasyon arasında yer aldı mı?

2. SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi Almanya programı kapsamında burada mıydı? Güvenliğin sağlanması konusunda Alman makamları ile önceden irtibat kuruldu mu?

3. Alman hükümeti bugüne kadar SADAT ile herhangi bir biçimde iletişim kurdu mu? kurduysa hangi formaydı bu?

4. SADAT’ın Kuzey Irak’ta ve Türkiye’nin doğu illerindeki işlevi konusunda Alman hükümeti ne biliyor?

5. Alman Silahlı Kuvvetleri ya da Alman güvenlik birimleri ile SADAT arasında bugüne kadar herhangi bir işbirliği oldu mu? oluyor mu? oluyorsa hangi formda?

6. SADAT’ın özellikle Suriye, Irak ve Türkiye’nin doğusunda olası bir suç örgütü oluşturma faaliyetleri konusunda federal hükümet ne biliyor?

7. Özellikle Avrupa ve Almanya’da SADAT ve MİT’in faaliyetleri konusunda Alman hükümeti ne biliyor?

8. Almanya’da SADAT üyeleri var mı? eğer varsa kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak açısından ne gibi tehlike içermektedir?

9. Yörükoğlu gönüllü ordusunun MİT, konsolosluklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP eski Milletvekili Metin Külünk, Almanyalı Osmanlılar, DİTİB, ülkücü birlikler, AKP’nin yurtdışı loby örgütü UID ile ne gibi ilşkisi var? Bu grup Hamburg’da geçen yıl gerçekleşen G-20 zirvesinde güvenliği sağlamada de yer aldı mı? Yörükoğlu grubu hangi yasal çerçevede Erdoğan’ın yurtdışı güvenliğinden sorumludur? Yörükoğlu grubunun Almanya’da yaşayan muhalifleri ve burada sürgünde yaşayan aydınları tehdit etmesi konusunda Alman hükümeti ne biliyor? Bu grubun Almanyalı Osmanlılar adlı çete örgütü ile ilişkisi var mı?

Erdoğan'ın Köln'deki DİTİB Camisi’ni açışı sırasında görevlendirilen "Yörükoğlu Ekibi" isimli güvenlikçi grup Alman meydasında tartışmalara neden olmuştu.

Alman basınında çıkan haberlerde, söz konusu grubun Köln polisinin sorumluluk alanına müdahale ettiği öne sürülürken, yetkililerin ekip hakkında soruşturma açtığı öğrenildi. "Yörükoğlu Ekibi" adlı oluşumun Almanya sözcüsü Nuri Harmankaya, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AKP’li siyasetçilerin Almanya’daki toplantılarında gönüllü olarak ve polisle işbirliği içinde görev aldıklarını dile getirdi. "Yörükoğlu Ekibi", Harmankaya’nın belirttiğine göre Avrupa kapsamında aktif ve toplam 300 üyeden oluşuyor. Harmankaya’nın sosyal medyadaki  “Avrupa’da Reisin Etrafında Aslan gibi Ekip Yörükoğlu Avrupa var sıkıyorsa yaklaşın hainler bir görelim” örneğindeki  olduğu gibi milliyetçi, kışkırtıcı tehditler de Alman güvenlik makamlarınca incelemeye  alındı.

Süheyla Kaplan