YURTDIŞI OYLARIN SAKLANDIĞI 'ÜÇ ANAHTARLI ODA'DA SKANDAL!

YSK'ya başvuran HDP bu odalara güvenlik kamerası konulmasını istedi.

7 Haziran Genel Seçimi için 54 ülkedeki 112 temsilcilikte oy kullanan Türk seçmen, 8-31 Mayıs günleri arasında oy verme işlemini tamamlayacak. Bu ülkelerde 24 gün sürecek seçim işlemi boyunca, kullanılan oylar her gün muhafaza odasına alınıyor.

OYLARIN SAKLANDIĞI ODANIN YEDEK ANAHTARLARI KİMDE?

Yurt dışı temsilciliklerindeki muhafaza odalarında bu kadar uzun süre bekleyecek oy pusulalarının güvende olamayacağı endişesi nedeniyle; odalar ikisi parti temsilcisi ve biri konsolosluk görevlisinde olmak üzere 3 anahtarla koruma altına alınmıştı.

Ancak HDP'nin iddiasına göre; 10 Mayıs'ta yaşanan bir olay bu uygulamanın sadece göz boyamayı amaçladığını ortaya çıkardı.

TEMSİLCİLİKTE YEDEK ANAHTARLAR VAR

91 bin kayıtlı Türk seçmenin bulunduğu İsviçre'de oy kullanılan 3 merkezden biri olan Bern Konsolosluğu'nda gerçekleştiği belirtilen olay, oyların güvende olup olmadığı konusunu bir kez daha gündeme getirdi.

HDP, TUTANAKLA KAYIT ALTINA ALDI

HDP temsilcilerinin tutanak altına aldığı olaya göre, Bern Konsolosluğunda kurayla muhafaza odasının anahtarı verilen iki parti temsilcisinden biri olan AKP'li temsilci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "gönlündeki partiye destek için" gittiği Almanya'daki etkinliğine yanına anahtarını alarak gitti.

Bu nedenle, anahtarı olmadan açılamaması gereken muhafaza odasının kapısı, oy kullanma işlemi devam ettiği için -çilingir yardımı olmadan- açılarak oy pusulaları alındı.

AKP'Lİ TEMSİLCİNİN ANAHTARI OLMADAN, KAPI NASIL AÇILDI?

Yaşanan durum, verilen anahtarların yedeklerinin temsilcilikte bulunduğunu ve tüm konsoloslukların, partilerin haberi olmaksızın sandıklara ve seçim materyallerine erişilebileceğini ve oyların değiştirebileceğini ortaya çıkarmış oldu.

HDP YSK’YA KAMERA BAŞVURUSU YAPTI

HDP, bugün bu durumu YSK'ya bir dilekçeyle bildirerek, sandıkların 24 saat izlenebilmesini sağlayacak bir kamera sisteminin tüm yabancı seçim bölgelerinde kurulmasını talep etti.

HDP’nin Eş Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt imzasıyla YSK’ya gönderdiği dilekçede, ortaya çıkan güvenlik açığının yurt dışı seçim sürecini açıkça tehdit ettiği belirtildi.

Diğer yurt dışı seçim merkezlerinde de anahtarların çoğaltılmış olması ihtimaline karşın tüm saklama odalarının içinde 24 saat aktif güvenlik kamerası kurulması istenen dilekçede şöyle denildi:

“Ekteki tutanaklardan da anlaşılabileceği üzere 10 Mayıs’ta Bern Konsolosluğunda seçim materyallerinin tutulduğu odaya erişimle ilgili ortaya çıkan güvenlik açığının yurt dışı seçim sürecini açıkça tehdit ettiği görülmektedir.

Diğer yurtdışı seçim merkezlerinde de anahtarların çoğaltılmış olması ihtimali göz önünde bulundurularak tüm güvenli odaların içinde ve giriş kısımlarında 24 saat aktif ve kayıtlı olabilecek güvenlik kameralarının kurulması ve tüm müşahitlerin izleyebileceği imkanların sağlanması kritik bir gereklilik halini almıştır. Bu konuda YSK’nın gerekli önlemleri almasını diliyor, sonucu hakkında partimizin bilgilendirilmesini umuyoruz.”

Başvuruya Bern’de 10 Mayıs’ta tutulan tutanaklar da eklendi.