Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölümüne ilişkin davadan dosyası ayrılan ve yakalanamayan firari sanık Murat Sonkur’un ikamet adresleri Almanya’da tespit edildi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) adına ‘Sivas davasını’ takip etmek üzere görevlendirilen ve Hamburg’da yaşayan avukat Mahmut Erdem, Ankara Ağır Ceza Mahkesi’nde davası görülen Sivas katliamının baş sanığı Murat Sonkur’un Almanya’da yaşadığı adresleri bir bir tespit etti.

Türkiye’den Murat Sonkur’un ‘iade edilmesi’ konusunda herhangi bir resmi talebin olmadığını da ortaya çıkaran Erdem’e göre ‘ülkesinde katliamı gerçekleştiren bir sanık’ Almanya’da da derhal yargılanmalı. Erdem konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ADRESİ İSTENDİ FİRARİ SANIK ORTADAN KAYBOLDU

Sivas’ta 37 kişinin yakılarak öldürüldüğü Madımak davasının duruşması 26 Haziran 2018 tarihinde Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bir dakika süren duruşma 28 Kasım 2018 tarihine ertelendi. Kırmızı bültenle aranan sanıkların ( Murat Sonkur’un yanı sıra Murat Karataş, Eren Ceylan) aranmasına devam edilmesine karar veren mahkeme başkanı sanıkların adreslerinin bulunamadığını gerekçe gösteriyor.

Oysa avukat Mahmut Erdem, Murat Sonkur’un Almanya’da yaşadığı yerlerin tespit edildiğini Türkiye’ye Sivas davası mağdur avukatlarına gönderdiğini söylüyor. Türkiye’de ise mahkemede savcılar tarafından bu bilgilerin işleme alınmadığı belirtiyor.

Yaklaşık iki yıldan beri Sivas davasının firari sanığın peşine düşen ve Almanya’da yaşadığı tespit edilen Murat Sonkur’un Alman Resmi daireleri tarafından alınan bilgiye göre ikamet ettiği yerler ve şehirler şu şekilde:

Murat Sonkur Sivas katliamından sonra Almanya’nın Hessen eyaletine kaçıyor. Burada bir süre yaşadıktan sonra 22 Kasım 2016 yılına kadar Hamburg’un Harburg semtinde ikamet ediyor.

MURAT SONKUR’A BİLGİLERİ KİM AKTARIYOR?

Avukat Erdem Murat Sonkur’un ikamet bilgilerini almak resmi kurumlara başvuruyor ve başvurudan bir gün sonra Murat Sonkur ortadan kayboluyor. ( İkamet adresleri güvenlik gerekçesiyle tam yazılmamıştır)

  • Kasım 2016 yılından sonra Murat Sonkur Almanya’nın Augusburg kentinde ikamet ettiği resmi yazışmalarda ortaya çıkıyor. Augusburg İkamet Dairesi tarafından avukat Erdem’e bilgi ulaştırılmasının ardından sanık Murat Sonkur bu adresten de kayboluyor.

  • 22 Aralık 2016 yılında sanık Murat Sonkur’un Almanya’nın Butzbach kentinde yaşadığı tespit ediliyor. Butzbach İkamet Dairesi’nden avukat Erdem’e resmi bilgi ulaştırılmasının ardından sanık Sonkur buradan da kayboluyor.

  • Firari sanık Murat Sonkur’un 26 Ocak- 26 Temmuz 2017 tarihleri arasında Almanya’nın Limburg an der Lahn kentinde ikamet ettiği tespit ediliyor.

Avukat Erdem 26 Temmuz 2017 tarihinde Limburg an der Lahn eyalet Savcılığı’na ‘kitlesel katliama bulaşmış’ bir sanığın Almanya’da yargılanması için suç duyurusunda bulunduğunu ve Türkiye’ye iade edilmesi gerektiği belirtiyor.

Eyalet Mahkemesi ise firari sanık Murat Sonkur’un Almanya’nın Coburg kasabasına taşındığını (Bayern eyaletinde) ve 2017 yılından beri burada yaşadığını ve Coburg Savcılığı tarafından davanın yürütüleceği belirtiyor.

FİRARİ SANIK 1 YILDA BEŞ İKAMET DEĞİŞTİRİYOR, BİLGİLERİ KİM VERİYOR?

Avukat Erdem Sivas davasını Almanya’da da sonuna kadar takip edeceğini belirterek şu soruları soruyor:

  • Avukat olarak firari sanık Murat Sonkur’un Alman İkamet Dairelerinden bilgileri talep etmesinden bir gün sonra kaybolduğu ortaya çıkıyor. Resmi işlemlerin başlamasının ardından Murat Sonkur’a bu bilgileri kim veriyor?

  • Firari sanık Murat Sonkur’un açık adresi Alman resmi makamlarca tespit edilmesine rağmen Türkiye’den neden herhangi bir iade talebi gelmiyor? Nitekim Coburg eyalet savcılığının verdiği bilgiye göre Türkiye Almanya’dan sanığın iadesi konusunda herhangi resmi bir talepte bulunmuyor. Alman Coburg eyalet savcılığı ‘ eğer Türkiye talep ederse Almanya’dan iade işlemlerini başlatırız’ cevabı veriyor.

  • Bamberg Başsavcılığı dosyayı neden kapatmak istiyor? Bamberg Savcılığı avukat Erdem’e şu yanıtı veriyor: ‘ Türkiye’den bize gelen herhangi bir talep yok. Sizin verdiğiniz bilgiler dışında da elimizde herhangi bir bilgi mevcut değil.‘

MURAT SONKUR ALMANYA’DA DERHAL TUTUKLANMALI

Erdem Türkiye’de kitlesel katliam suçu işlemiş sanıkların Almanya’da da yargılanabileceğine dair ilgili yasaların mevcut olduğunu belirterek şunları söyledi: ‘ Türkiye’deki savcılara firari sanığın nerde ikamet ettiğine dair adresleri verdik. Türkiye’de savcılar bu bilgilere neden işleme koymuyor? Aynı şekilde Almanya’da eyalet savcılığında bu bilgilerin işleme konulmasını hangi güç ya da güçler tarafından engelleniyor? Bu kişi bizim tarafımızdan resmi bilgi talebinin ardından bir yılda beş adresi nasıl değiştiriyor? Murat Sonkur’u Almanya’da kim koruyor? Kimler yardım ediyor? Kimler anında ev buluyor? Nasıl geçiniyor? Kimler tarafından besleniyor? Bu katil eli kolu serbest bir şekilde 25 yıldır Almanya sokaklarında nasıl dolaşıyor? ‘

ALMAN MAHKEMELERİNDEN BEKLENTİM VAR

Sivas katliamı davasının sanıklarının Türkiye’de sürekli aklandıklarına da dikkati çeken Erdem ‘ Ben Türkiye’deki mahkemelerden bir şey beklemiyorum. Hukuk devleti olmadığı için. Ancak Alman, Bayern Mahkemesinden firari sanığın derhal tutuklanmasını ve Alman Ceza Mahkemesi’nde davasına başlanmasını talep ediyorum. İnsanlık suçu işleyen bir kişi Almanya’da da yargılanabilmeli. Gerekirse Alman mahkemeleri mağdur ailelerin, şahitlerin, avukatların Almanya’da ifadesini alabilmesine olanak sağlanamalı, onları dinlemeli’ şeklinde konuştu.

BU DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM

Hukukçu olarak bu işin peşini bırakmayacağını gerekirse Bayern eyaleti Adalet Bakanı ile bizzat görüşeceğini sözlerine ekleyen Erdem ‘ Kırk yıl da olsa bu davanın peşini burada bırakmayacağım. Sanık Murat Sonkur’un hayatını hukuk kuralları çerçevesinde daraltmaya devam edeceğim’ dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker ise konu ile ilgili olarak şunları söyledi. ‘ Madımak katilerinin özel bir otobüs ile Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya taşındıklarını, MİT’in işin içinde olduğunu, Milli Görüş hareketi üzerinden camilere imam atananların dışında çoğunun işadamı yapıldıklarını biliyoruz. Türkiye bu katillerle ilgili sadece yasa dışı yürüyüşüne katıldılar diye interpol üzerinden iade talebinde bulunuyor. Türkiye’de mahkemeler aranma sebine dair kararları bile çarpıtıyor.’

Duruşmayı Ankara’da sürekli takip eden avukat Şenal Sarıhan bu insanların katil olduklarını ve kırmızı bültenle aranmanın yetersiz olduğunu ifade ederek ‘ 1994 yılında yurtdışına kaçan sanıkların bir an önce geri getirilmesi gerekiyor. Ne yazık ki ilgililer, üzerine düşeni yeterince yapmıyor. Bunlar insanları katletmiş sanıklardır. Korunması sözkonusu olamaz’ diyor.

Süheyla Kaplan/ Almanya