Galler'in Cardiff kentinde sığınma hakkı arayan mültecilerin günde üç öğün ücretsiz yemek almak için kırmızı kol bantlarını takmak zorunda bırakılmaları Galler Sığınmacılar Kurulu tarafından eleştirildi.

Wales Online haber sitesinin haberine göre, kırmızı kol bantlarını takmayı reddeden sığınmacılar yemek alamıyor. Sığınmacılar ise bu bantları görenler tarafından dışlandıklarını ve kötü muameleye maruz kaldıklarını söylüyor.

Kırmızı kol bantları uygulaması, Home Office adına sığınmacılara konaklama sağlayan Clearsprings Ready Homes tarafından üç ay önce başlatıldı.

Cardiff'de 200'den fazla sığınmacı İçişleri Bakanlığı tarafından sağlanan bu özel konukevinde yaşıyor.

Guardian gazetesine konuşan ve yakın zaman önce bu evlerde konaklayan sığınmacılardan biri, bu konukevinde hayatının en kötü zamanını geçirdiğini, kırmızı kol bandını takmaktan nefret ettiğini ancak takmadığı zaman da yemek alamadığını söyledi.

Sığınmacı, Cardiff'de yaşayanların, taktıkları kol bantlarını tanıdıklarını kendilerinin ne oldukları ve nerede yaşadıklarını kolaylıkla ele verdiğini ve çoğu zaman insanların kendilerine kötü muamelede bulunduklarını ve dışladıklarını dile getirdi.

Clearsprings Ready Homes ise gelen eleştiriler üzerine yaptığı yazılı açıklamada, sayıları giderek artan sığınmacılara etkili bir servis ve hizmet sunmak adına kol bantlarının garantili yol olduğunu belirterek 25 Ocak Pazartesi'den itibaren kol bandı uygulamasına son vererek farklı bir etkili metot bulmaya karar verdiklerini açıkladı.

Söz konusu uygulamadan önce İngiltere'nin Middlesbrough kentinde sığınmacıların yaşadığı evlerin kapılarının kırmızı renge boyanması da tartışmalara neden olmuştu.

Nazi uygulamasına benzer zorunluluk tepkiler üzerine iptal

İçişleri Bakanlığı'ndan aldığı ihaleyle sığınmacıların Galler'de barınmasından sorumlu olan şirket Clearsprings Ready Homes, Suriyeli sığınmacıların ayırt edilebilmeleri için takmasını talep ettiği "renkli bileklik" uygulamasını kamuoyundan gelen tepkilerin ardından sona erdirdiğini duyurdu.

GÖLGE ADALET BAKANI: CİDDİ KAYGI DUYUYORUM

Ortaya çıkan bileklik uygulamasına yönelik parlamentonun ana muhalefet İşçi Partisi Gölge Adalet Bakanı Jo Stevens, “ciddi kaygı duyduğunu” belirterek, tepki gösterdi. Aynı zamanda Cardiff’ten milletvekili olan İngiliz bakan, sığınmacılardan sorumlu şirketin daha önce de Middlesbrough kasabasında evlere yerleştirilen sığınmacıların, kapılarının kırmızıya boyanmasının üzerine, bu şekilde bir uygulamanın, buraya sığınanları “alenen ifşa ederek hedef haline getirme” amacı taşıdığını sözlerine ekledi.

“DAHA ADİL BİR ÇÖZÜM YOLU BULACAĞIZ”

Şirketten gelen açıklamada, “Sunduğumuz hizmetleri her zaman gözden geçiren bir şirket olarak 25 Ocak tarihinden itibaren sığınmacılara yönelik bileklik uygulamasını durdurmaya karar verilmiştir. Sığınmacılara verdiğimiz desteğin devam etmesi için daha adil ve alternatif çözüm yollarına başvuracağız” denildi.

Galler’e gelen Suriyeli sığınmacıların ayırt edilebilmesi için “renkli bileklik” uygulamasına başvurulmuştu. Söz konusu uygulamayla sığınmacılara, günde üç öğün yemek veriliyordu.