Türkiye'de "terör örgütü propagandası yapmak” ve "terör örgütüne üye olmak” suçlamalarıyla geçen mayıs ayında tutuklanan Alman vatandaşı çevirmen ve gazeteci Meşale Tolu bugün ikinci kez hâkim karşısına çıktı.

Mahkeme heyeti duruşmada savcının tüm tututukların serbest bırakılması talebine uydu. Mahkeme heyeti, Meşale Tolu ve diğer 5 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Tolu'nun adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi. 

Tolu'nun ekim ayındaki ilk duruşmada tahliye talebi reddedilmişti. Alman haber ajansı dpa'ya konuşan Tolu'nun babası Ali Rıza Tolu, kızının bugünkü duruşmada serbest bırakılacağını umduğunu söylemişti. 

Alman Büyükelçi Martin Erdmann

İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan duruşması aralarında Türkiye'deki Almanya Büyükelçisi Martin Erdmann'ın da bulunduğu Alman yetkilileri de izledi. 

Davaya 26 Nisan'da devam edilecek. 

Davada 18 sanık yargılanıyor

DW'nin haberine göre davada, Tolu ile birlikte 15'i tutuklu toplam 18 sanık yargılanıyor. Sol eğilimli Etkin Haber Ajansı (ETHA) için çalışan Tolu, Yasadışı Marksist-Leninist Komünist Parti (MLKP) üyelerinin cenaze ve anmalarına katıldığı gerekçesiyle "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terör örgütüne üye olmakla" suçlanıyor. Tolu'nun 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. 

Tolu Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuluyordu. Nisan ayı sonunda evine düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınan Tolu, "terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla 6 Mayıs'ta tutuklanmıştı. Tolu'nun cezaevinde kalan üç yaşındaki oğlu kısa süre önce ailesine teslim edilmişti. Alman vatandaşı olan Tolu, ilk duruşmada hakkındaki iddiaları reddetmişti.

Alman hükümeti Tolu'nun serbest bırakılmasını talep ediyordu. Adil bir yargılama talep eden Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ekim ayındaki ilk duruşma öcnesinde Tolu’nun serbest bırakılmasını istemişti.