Paris polisi BBC'ye yaptığı açıklamada, kentte 3'ü güvenlik görevlisi en az 30 kişinin yaralandığını aktardı.

Cumartesi günü düzenlenen protestolara katılım, geçtiğimiz üç hafta sonuyla karşılaştırıldığında daha düşüktü. Kent merkezinde tahmini katılım 8 bine yakındı. Ülke çapında 90 bin, Paris'te ise 8 bine yakın polis görevlendirilirken, Eyfel Kulesi dahil pek çok turistik mekan kapatıldı.

Peki Fransa sokaklarında sular haftalardır neden durulmuyor? Eylemciler ne diyor?

protestocular

"Bunlar laf, siyasetçiler hemen eyleme geçmeli"

Hükümet eylemcilerin kaygılarını dikkate alarak benzin zammını iptal ettiklerini vurgulasa da, protestocuların öfkesi dinmiyor.

Fransa'da on yıllardır görülen en büyük isyan dalgasında dördüncü haftaya girildi. Şu ana dek en az 4 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi de gözaltına alındı.

Eylemcilerin bu hafta sonu için yaptığı çağrı ise, "radikal unsurların" gösterilere sızma olasılığı olduğunu söyleyen hükümeti harekete geçirdi.

Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise, protestolar öncesi "şiddete müsamaha göstermeyeceğiz" uyarısında bulundu, "radikal örgütlerin Cumhuriyet'i devirmeye çalıştığını" öne sürdü.

Ülkede Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un akaryakıt zammı planına bir tepki olarak doğan protestolara, birçok yaş, meslek ve bölgeden kişi katılıyor. Protestocular onu iktidara getiren ekonomik reform sözünü tutmadığı gerekçesiyle Macron'a tepkili.

Hareketin yayılmasında Facebook başta olmak üzere sosyal medya platformlarının rolü büyük.

Beauvais'de yaşayan tır şoförü Freddie Bouvier de onlardan biri. Bouvier, "Siyasetçilerden çeşitli sözler işitmekten bıktık. Fransızlar artık onlara inanmıyor" diyor:

"Akaryakıt zammının dondurulması iyi haber ama bunlar sadece laf. Biz hızla eyleme geçildiğini görmek istiyoruz."

polis müdahalesi

"Gelirim 5'te 1 azaldı"

Claude Rigolet isimli bir başka protestocu, 2000 yılından bu yana gelirinin 5'te bir azaldığından şikayetçi.

Reims kentinde yaşayan emekli Rigolet, "Her şey çok daha pahalı. Vergiler, kiralar, ısınma maliyeti, otomobiller... Tüm fiyatlar artıyor" diyor.

Aynı kentte temizliğe giderek geçimini sürdüren Natacha Perchat da bu görüşe katılıyor:

"Biz zengin değiliz. Kocam bir ulaştırma şirketi için çalışıyor. Daha ayın başındayız, şimdiden dardayız. Hükümet dar gelirlileri fena vurdu. Ay ortasında çocuklarımızın karnını doyurmak için hediye çeklerini kullanır olduk. Biz yaşamıyoruz, hayatta kalmaya çalışıyoruz ve bu bir skandal."

"Hükümete kukla olmadığımızı gösterdik"

45 yaşındaki Normandy sakini Delphine Notelet ise, bir bakımevinde yaşlılara destek vererek ayda 1200 euro kazanıyor.

Notelet, faturaları ödediğinde kendisine haftada 50 euro kaldığını söylüyor. "Macron neden bizi dinlemiyor?" diye soran Notelet şöyle devam ediyor:

"Hükümete vergi çığının yuttuğu kuklalardan ibaret olmadığımızı, birer vatandaş olduğumuzu gösterdik."

Protestolar nedeniyle Paris'te çok sayıda dükkan kepenk indirdi.

Protestolar nedeniyle Paris'te çok sayıda dükkan kepenk indirdi.


Brüksel'de çatışma: Polisten Sarı Yelekliler göz yaşartıcı gazla müdahale ediyor

Yusuf Özkan, Lahey/Hollanda

Brüksel'de gözaltı

Brüksel'de bugün düzenlenen protestolar sırasında şu ana dek 50'ye yakın kişi gözaltına alındı.

"Sarı Yelekliler" Belçika'nın başkenti Brüksel ve Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da da sokaklarda .

Brüksel'de, kent merkezindeki Weststraat'a yürümek isteyen protestocularla polis arasında çatışma çıktı. Merkeze çıkan sokaklarda polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ediyor.Polis, şu ana dek 115 kişiyi gözaltına aldı.

Protestocular ise, saç spreyi tüpü ve havai fişeklerden yaptıkları bombalar, şişeler ve trafik levhaları ile karşı koyuyor. Bazı göstericiler polis barikatını aşarak merkeze girmeyi başardı. Çatışmanın büyümesi bekleniyor. Yetkililer halka, protestolar nedeniyle Avrupa Mahallesi ve merkeze gelmemeleri uyarısı yapıyor.

Hollanda'nın hükümet merkezi Lahey'de de bir grup parlamento binasının bulunduğu Binnenhof'a girmek istedi. Parlamento önüne barikat kuran polis isegöstericilere izin vermiyor.

Başkent Amsterdam ile Rotterdam, Maastricht ve diğer kentlerde gösteriler olaysız sürüyor.


Ölüm ve yaralanma haberleri kaygı yaratsa da protestolara destek büyük.

Fransız Le Figaro gazetesinin hükümetin akar yakıt zammını iptal kararından hemen önce sonuçlarını yayımladığı bir ankete göre, katılımcıların yüzde 78'i Sarı Yeleklilerin "Fransa'nın genel çıkarı için mücadele verdiğini" düşünüyor.

Öte yandan katılanların yüzde 47'si bu protestoların barışçıl olmadığını, yüzde 59'u da kaygı duyduklarını dile getirdi.