Almanya'nın Rheinland-Pfalz eyalet hükümeti ile Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu arasında devlet anlaşması imzalandı

Anlaşma  Mainz Belediye Sarayında AABF Başkanı Hüseyin Mat, Rheinland-Pfalz eyaleti başbakanı Malu Dreyer, Mainz Belediye Başkanı Michael Ebling, siyasi parti ve inanç kurumlarının temsilcilerinin yer aldığı törenle imzalandı. 

 2012 yılından beri Hamburg, 2013 yılından beri de Bremen’de Müslüman cemaatlerle eyaletler arasında devlet anlaşmaları imzalandı. Hedef, daha fazla eyalette benzeri sözleşmelere imza atarak din ve inanç özgürlüğünü resmi çerçeveye oturtmak, devlet ile cemaatlar arasındaki işbirliğinin resmileşmesini sağlamak.

Rheinland-Pfalz eyaletinde Alevilik mezhebine mensup yaklaşık 8 bin kişi bulunuyor. Pilot proje kapsamında eyalette halihazırda dört okulda Alevi inancı temelli din dersi veriliyor.

Yine aralarında Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin de bulunduğu bazı eyaletlerde Alevi inancı temelli din dersi okullarda sunulmaya başlamıştı.

AABF Başkanı Hüseyin Mat konuya ilişkin şunları söyledi: „ Sözkonusu eyalet ile AABF arasında Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde yaşayan ve Alevi inancına mensup olan insanların daimi olarak eyaletteki toplumun bir parçası olduklarının ve onların yaşadıkları ve yaşattıkları inancın eyaletin inançlar dünyasının sabit bir bileşeni olduğunun bilincinde; Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde yaşayan ve Alevi inancına mensup olan insanların çoğulcu ve dünyaya açık bir toplumda inançlarını özgürce icra etme hakkına sahip olduklarını teyit etme ve vurgulama dileği ile; dinin, farklı kültür ve gelenekler arasındaki iletişime önemli katkılar sunabileceği inancı ile; sözleşen tarafın eyaletteki dini, kültürel ve toplumsal yaşama katılmasını tanıma ve destekleme temennisi ile; ve sözleşme tarafları arasındaki işbirliğini geliştirerek sürdürme hedefi ile idari sözleşme niteliğinde olan bu sözleşmeyi akdederler. „

Mat 'AABF'nin otuzuncu yıldönümümüzün en değerli hediyesini aldık. Bu kazanım otuz yıldır örgütlü verdiğimiz mücadelenin sonunda elde edilmiştir. Bugünlere gelmemizde emeği veren herkese teşekkür ediyorum' dedi.

Rheinland-Pfalz Eyaleti ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu arasında yapılan sözleşme

 

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde bulunan altı cemevinde yaklaşık 8.000 üyesi vardır. İnanç kurumu statüsü ve dolayısıyla Eyalet Hükümeti için sözleşme tarafı olabilme yeteneği Almanya Federal Cumhuriyeti çapında onaylanmıştır. Eyalet Hükümeti, sözleşmeyi Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ile akdederek Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde yaşayan Alevi inancına mensup olan insanların, Rheinland-Pfalz Eyaletitoplumunun daimi parçası olduğu bilincini ve onların yaşadıkları ve yaşattıkları inancın eyaletin inançlar dünyasının sabit bir bileşeni olduğunu vurgular. Sözleşmenin içeriği büyük ölçüde başka eyaletlerin Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ile akdettikleri sözleşmelerdeki düzenlemelere dayanmaktadır. 

Fıkra 1 inanç özgürlüğüne yasal güvence tanır.

Fıkra 2 Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu ve üyesi olan cemevlerinin kendini tanımlama hakkını güvence altına alır.

Fıkra 3 Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun inanç kurumu statüsünü netleştirir.

Madde 2

Fıkra 1 Almanya Federal Cumhuriyeti’nin anayasal düzeninin bağlayıcı ortak temel değerlerini belirler. 

Fıkra 2 açık şekilde 18 Aralık 2018 tarihinde Nüfus Sicil Kanunu’nda cinsiyete ilişkin yapılan yasal değişiklikle bütün cinsiyetlerin hak eşitliliğini belirler (§ 22 Abs. 3 und § 45b PStG; BGBl. I S. 2635). Bu yasal değişikliğe göre doğum sicil kaydına cinsiyet olarak eril veya dişi yerine hiçbir ibare yazmamak veya ‘divers’ [çeşitli] ibaresini yazmak da mümkündür ve nüfus sicil kaydındaki cinsiyet ibaresini bu anlamda sonradan da değiştirmek mümkündür. 

Madde 3

Fıkra 1 dini etkinlikler yapma temel hakkını tanır. Perşembe günü Alevilerin dini dinlenme günüdür. Bu günde Cem yapma gereği veya mecburiyeti yoktur. Alevi dinlenme günü ve Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun üyesi olan cemevleri tarafınca bireysel olarak belirlenen Cem’ler resmi tatil günleri mevzuatı anlamında dini tatil günleri değildir. 

Fıkra 2 resmi tatil günleri ile ilgili mevcut yasal düzenlemeler anlamında dini bayram günleri olan Alevi bayram günlerini ve bu bayramların hangi tarihlere düştüğünü belirler. Alevi bayram günlerinde sözleşen tarafın bireysel üyesi olan devlet memurlarının veya Eyalet bünyesinde çalışanların veya meslek eğitimi gören personelin Alevi bayram günlerinde işten muaf tutulmaları mevcut ilgili yasal düzenlemeler temelinde mümkündür. Bireysel üyeler sözleşen tarafın üye cemevlerinin bütün üyelerini ve onların aile bireylerini kapsar. Bir şahsın sözleşme tarafının bireysel üyesi olduğunu ispat etmesi gerekirse, ispat etme yükümlülüğü üyededir. 

Fıkra 3 Alevi bayram günlerinde öğrencilerin izin alma konusunu düzenler. 

Fıkra 4 üyeliğin nasıl ispat edilebileceğini düzenler.

Madde 4

Fıkra 1 genç insanların kişiliklerinin özgürce gelişme hakkını ele alır.

Fıkra 2 sözleşen tarafın gençlik çalışmalarını geliştirme amacını açıklar. 

Fıkra 3 sözleşen tarafa Gençlik Yardım Kuruluşları kurma ve çalıştırma hakkına tanır.

Fıkra 4 Rheinland-Pfalz Eyalet Gençlik Dairesi’nin sözleşen tarafın yasal koşullar çerçevesinde eyalet düzeyinde Bağımsız Gençlik Yardım Kurumu olma olanağını açıklar.

Madde 5

Fıkra 1 sözleşen tarafın özellikle okul öncesi eğitim, okul eğitimi, yüksekokul eğitimi, kültürel eğitim ve ileri eğitim veren eğitim kurumları açma ve işletme hakkına sahip olduğunu tespit eder.

Fıkra 2 genel zorunlu eğitimi ve devlet okullarını tanıma konusunu ele alır. 

Fıkra 3 Rheinland-Pfalz Eyaleti’nin sözleşen tarafın başka eyaletler ile benzer sözleşmeler akdetmesi durumunda eyaletler üstü bilimsel araştırma projeleri başlatmaya hazır olduğunu beyan eder.

Madde 6

Fıkra 1 Alevilik dersinin Alevi öğretisine uygun verilecek düzenli müfredat dersi olduğunu tespit eder. 

Fıkra 2 sözleşen tarafın Eyalet için Alevilik dersleri ile ilgili soruları görüşebilecek bir muhatap veya görevli tayin edeceğini düzenler. 

Fıkra 3 tarafların yürürlükte olan müfredatın sürdürüleceğikonusunda mutabık olduklarını beyan eder. Sözleşme imzalandığında Alevilik dersleri için sadece bir ilkokul müfredatının mevcut olduğundan dolayı sözleşmede müfredat tekil olarak geçer. 

Fıkra 4 ortaöğretim I ve II seviyesinde verilecek Alevilik dersleri için müfredatların hazırlanmasını ve Alevilik dersleri için mevcut müfredatların geliştirilmesini düzenler. 

Fıkra 5 ders verme yetkinliğinin devlet tarafından tanındığını ve sadece sözleşen tarafça yetkilendirilen ve bunu kanıtlayabilen öğretmenlere Alevilik dersi verme iznininverileceğini belirler.

Madde 7

Madde 7 Eyaletin sözleşen tarafın özel kurumlarda kendi bireysel üyeleri olan şahıslara Eyaletin ilgili bakanlıkları ile yapılan özel anlaşmalar temelinde inanç hizmeti vermesini desteklediğini açıklar. Bireysel üyelik, Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na üye olan bütün cemevlerinin üyelerini ve bu üyelerin aile fertlerini kapsar. Sözleşen tarafın bireysel üyesi olma durumunu kanıtlama üyenin görevidir. Sözleşme tarafları, Eyaletin özel kurumlarının Rheinland-Pfalz Eyaleti Anayasası 48. maddesinde belirlenen kurum ve kuruluşların olduğunu bilmektedirler. 

Madde 8

Fıkra 1 sözleşen tarafın mülkiyet ve başka varlık hakkını belirler.

Fıkra 2 sözleşen tarafın kurum açma ve işletme hakkını belirler. 

Madde 9

Madde 9 Eyalet açısından dolaylı devlet idaresi içinde 3., 4., 7. ve 8. maddelerin uygulanmasını tavsiye eder. 

Madde 10

Fıkra 1 Eyaletin ve sözleşen tarafın her iki tarafı ilgilendiren meselelerde güven temelinde birlikte çalışmanın sürdürülmesini düzenler. 

Fıkra 2 sözleşen tarafın Eyalete muhatap olacak bir görevli tayin etmesini belirler.

Madde 11

Madde 11 gelecekteki işbirliği için dostluk maddesini içerir. 

Madde 12

Fıkra 1 sözleşmenin geçerlilik alanını düzenler.

Fıkra 2 tarafların organlarının içe ve dışa yönelik sözleşme konusu hakkında yapılacak duyuruları düzenler. 

Madde 13

Fıkra 1 sözleşmenin yürürlüğe girmesini ve yayınlanmasını düzenler.

Fıkra 2 sözleşme taraflarının üç yıl sonra sözleşme konuları hakkında görüşme yapacaklarını açıklar. 

Fıkra 3 sözleşen tarafa kamu tüzel kişilikli kurum sıfatının verilme durumunu düzenler. 

SÜHEYLA KAPLAN