Asıl amacın "Teröristlerin faaliyetlerini başka bölgelere taşımasını engellemek" olduğunu kaydeden Putin, bu amaç için Suriye ve Irak'ta orduların, Kürt milisler ve diğer muhalif örgütlerle birlik olması gerektiğini belirtti.

Salı günü Moskova'da Esad'la görüşen Putin, görüşmede konşulanlara dair açıklamalarda da bulundu.

Soçi'de Valdai adlı bir düşünce kurulunun toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a 'diyaloğa hazır muhalif güçlerle görüşmesi gerektiğini' söylediğini, Esad'ın da buna olumlu yanıt verdiğini ifade etti.

Suriye Devlet Başkanı'nın kendisine Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaşa yardım etmek isteyen muhalif güçlere olumlu baktığını söyledi.

Putin ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın gidip gitmeyeceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) birlikte askeri harekat yapabileceklerine dair işaretler aldığını kaydeden Putin, "Suriye'de Batılı devletlerle askeri koordinasyon, aynı zamanda siyasi bir uzlaşmaya varılabileceği anlamına da geliyor" dedi.

Operasyon Irak'a uzanmayacak

Puin'e Rusya'nın IŞİD'e yönelik hava operasyonlarının Irak'a doğru genişleyip genişlemeyeceği de soruldu.

"Irak'ın kendilerinden askeri yardım talebinde bulunmadığını" söyleyen Rusya Devlet Başkanı, Suriye'deki hava operasyonlarını genişletmeyi düşünmediklerini kaydetti, "Irak'a silah ve mühimmat göndererek destek veriyoruz" dedi.

Rusya'nın Suriye'de IŞİD hedeflerine yönelik hava operasyonu Eylül ayı sonunda başlamıştı.