Üç gün sürecek olan ziyaretine bugün başlayan Papa Francesco, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile cumhurbaşkanlığı sarayında bir araya geldiği sırada bir konuşma yaptı. 

Ermeni siyasi ve dini otoritelerinin de katılımıyla, 12 Nisan 2015’te, 1915 Olayları’nın 100. yıl dönümü nedeniyle Vatikan’da düzenlediği ayini anımsatan Papa, “O vesileyle, Metz Yeghern’i, Büyük Kötülüğü, halkınızı vuran ve çok büyük sayıda insanın ölümüne açan olayın yüzüncü yılını anıyorduk” dedi. 

Okuduğu metinden başını kaldıran Papa, “Bu trajedi, bu soykırım, ne yazık ki geçen yüzyılın elim felaketlerinin başlangıcı oldu. Bunlar, tüm halkı ortadan kaldırma peşinde olan cellatlar tarafından çarpık ırksal, dini ve ideolojik gerekçelerle yapılabildi. Üzücü olan da, diğer ikisinde olduğu gibi bu olayda da, büyük uluslararası güçler yüzlerini başka bir tarafa çevirmişti” diye sözlerini sürdürdü.

Hazırlanan metinde o kelime yoktu

Papa’nın seyahatini takip eden gazeteciler, ambargolu olmak kaydıyla kendilerine önceden dağıtılan Papa’nın konuşma metninde “soykırım” ifadesinin yer almadığını aktardılar. 

Söz konusu metinde 1915 Olayları “Büyük Felaket” diye anılıyordu.

Papa, 2015’te düzenlediği ayinde de “Yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapılandır” demişti.

Bunun üzerine Türkiye, Vatikan nezdindeki büyükelçisi Mehmet Paçacı’yı geri çağırmış, bozulan diplomatik ilişkiler ancak bundan 10 ay sonra, Vatikan’dan atılan bir adımla düzelebilmişti.

Paçacı, geçen Şubat ayında görevine geri dönmüştü.

"Soykırım kelimesi üzerinden sosyolojik-politik tuzağa düşmek istemiyoruz" 

Papa’nın Ermenistan ziyaretine ilişkin Salı günü gazetecilere brifing veren Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, soykırım sözcüğü üzerinden politik-sosyolojik bir tuzağa düşmek istemediklerini belirtmişti. 

Papa, önceki gün Ermeni halkına yönelik bir video mesaj yayınlamış, orada soykırım terimini kullanmamıştı.

Tüm bunlar, Türkiye ile diplomatik bir kriz daha yaşamamak için Papa’nın bu ifadeyi kullanmayacağı yönünde yorumlanmıştı.