Sol Parti Hamburg Mecis Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir, konu ile ilgili olarak Hamburg eyalet yönetimine on iki maddelik bir soru önergesi verdi.

Önergede Özdemir, Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller Partisi  koalisyon hükümetinden oluşan eyalet yönetimine Alman vatandaşı Omaima Abidi’nin IŞİD ve cihatçı birlikler ile bağlantısı soruldu.

Önergede IŞİD militanı Omaima Abdi hakkında Federal Savcılık tarafından neden soruşturma açılmadığı ve Omaima’nın Almanya’ya girişinde neden tutuklanmadığı soruldu. Önergede ayrıca Omaima’nın Almanya’ya gelebilmesi için devlet güvenlik (Anayasayı Koruma Dairesi, polis yetkilileri, istihbarat birimleri vs.) birimleri ile bağlantı kurup kurulmadığı ve bu konuda Hamburg eyalet hükümetinin hangi biilgilere sahip olunduğu soruldu. 

İŞİD elemanı Omaima Abdi’nin, Suriye’ye gidip geldiğine dair Alman yetkililerin de haberdar olması dikkati çeken bir unsur.  

Almanya’nın Löhne kentinden IŞİD’e katılan ve adı büyük suçlarla gündeme gelen Jennifer W. isimli kadının yargılanması geçtiğimiz hafta Münih’te başlamıştı. Ancak çok sayıda IŞİD çetesi Omaima Abdi olayında olduğu gibi savaş suçlarına bulaştıktan sonra hiç bir şey olmamış gibi gelip Almanya’da yaşayabiliyor. Bu durum, sadece çetelerle ilgili değil Alman yetkililer hakkında soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

El-An televizyonu muhabiri araştırmacı-gazeteci Jenan Moussa, Rakka’nın  İŞİD çetelerinden kurtarılmasıntan sonra İŞİD’ten geriye kalan meteryallerden yola çıkarak bir çok belgeyi ortaya çıkardı ve bazı çetelerin izini sürdü. Moussa, Omaima Abdi isimli IŞİD üyesi kadına ait cep telefonundan çıkan belgeleri açıkladı. Araştırmada söz konusu telefonun, Hamburg’ta yaşayan IŞİD’li bir kadına ait olduğu ortaya çıktı.

RAKKA’DAN HAMBURG’A UZANAN YOL

Konuya ilişkin 20 dakikalık bir program hazırlayan Jenan Moussa, önemli bir gazetecilik örneği göstererek Omaima Abdi’nin, Rakka’dan  Almanya’ya döndüğü ve hiç bir şey olmamış gibi, hiç bir soruşturma ve yargılamaya uğramadan Hamburg’ta yaşadığını ortaya çıkardı. Moussa, aynı zamanda Alman yetkililerinin söz konusu İŞİD’li  kadından Suriye’ye gidip geri döndüğünden haberdar olduklarını da ispatlıyor.

Abdi, Suriye’de telefonunu kaybediyor. Telefon gazeteci Jenan Moussa’nın eline geçiyor. Telefonun hafızasında binlerce fotoğraf var. Bu fotoğraflardan birinde Abdi’yi silahlı bir şekilde gösteren fotoğraf da var. Yine fotoğraflarda çocuğu ve eşi Deso Dogg da silahlı görünüyor. Jenan Moussa, batılı gazetecilerin İŞİD’e  katıldıktan sonra dönen çetelerle yaptıkları görüşmelerde bu kişilerin söyledikleriyle sınırlı kaldıklarını ancak kendisinin elinde belge ve ispat bulunduğunu hatırlattı. Omaima Abdi’nin farklı senaryolar üretme şansının olmadığını, zira elinde sağlam belgelerin olduğunu belirtiyor.

IŞİD MİLİTANININ HAMBURG’TA YAŞADIĞI ORTAYA ÇIKTI 

36 GB belleğe sahip olan Omaima Abdi’nin cep telefonunda 24 bin 634 belge ele geçirildi. Jenan Moussa bu belgeler ışığında bir internet sayfası hazırladıklarını ve sayfanın yakında yayın yapacağını duyurdu. Moussa telefon incelemesinin haftalarca sürdüğünü sonunda telefona sahip kişinin Almanya’da yaşayan bir Tunuslu’ya ait olduğu bilgisine ulaştığını söyledi. İlk başta söz çete elemanının öldürülmüş olabileceğini düşündüğünü söyleyen Moussa, kadının Hamburg’ta yaşadığını öğrendiğinde şok olduğunu dile getiriyor.

Alman devleti her şeyden haberdar


Abdi’nin ölmediğini ve Hamburg’ta yaşadığını öğrenen Moussa, araştırma için bu kente geliyor. Telefondaki belgelerde yer alan adreslerin tümünü geziyor ve İŞİD elemanı kadının Hamburg’taki bu adreslerden birinde yaşadığını belgeliyor. Telefonda ele geçirilen belgelerde Omaima Abdi’in 10 Mart 2015’te Alman yetkililerin bilgisi dahilinde Suriye’ye gittiği anlaşılıyor. Söz konusu belgede, Suriye’ye gitmek için onay isteyen İŞİD  elemanı Abdi’le sosyal yardım kurumu Suriye’ye gittiği için artık geçim yardımı keseceklerini söylüyor. Yine resimlerde Omaima Abdi silahlı görünüyor, çocuğunun eline de silah vermiş. Eşi ise tanınan İŞİD  çetesi, Deso Dogg’ten başkası değil. Bütün bu belge ve ispatlara rağmen Alman yetkililerin bilgisi dahilinde Almanya’ya dönen İŞİD çetesi, hiç bir şey yokmuş gibi Hamburg’ta hayatına kaldığı yerden devam ediyor.

NEDEN SORUŞTURMA AÇILMIYOR? 

Özdemir konu ile yaptığı açıklamada şunları söyledi: ‘IŞİD’e katılıp ve onu destekleyen, büyük ihtimalle savaş suçu işleyen biri nasıl olur da elini kolunu sallaya sallaya yargılanmadan yaşamına devam edebilir? Hamburg polisi Twitter yolu ile konudan haberdar olduğunu belirtiyor. Dört hafta önce bu konuyu Sol Parti olarak Meclis gündemine getirdiğimizde eyalet hükümeti bu konuda hazırlıklı olduğunu gerekçe göstererek, verdiğimiz önergeyi ret etmişti. Bugün elinde YPG ve YPJ bayraklarını elinde taşıyan ve bunu sosyal medayada paylaşan kişilere soruşturma açan Alman Savcılığı IŞİD gibi bir terör örgütüne katılıp geri dönen bir militana neden soruşturma açmıyor? Üstelik bu kişinin elini kolunu sallayarak, sessizce yaşımını sürdürdüğü belirtiliyor. Bütün bunlar bir tehlike oluşturmaktadır.’

SÜHEYLA KAPLAN