Yazar Orhan Pamuk, "İslamcı iktidar son birkaç yıldır liberal yüzünü kaybederek giderek otoriter bir hale geldi.

Hükümet karşıtı gazetecilerin işten çıkarılmalarına zorlandığı ve gazeteler kapatıldı. 'Kendim için değil; ancak arkadaşlarım için, bütün ulus için, laikler için endişeliyim" diye konuştu. Pamuk bir yandan da Türkiye'de demokrasi ile ilgilendikleri konusunda Avrupalı liderlerden cesaret beklediğini dile getirdi.

Hollanda Televizyonunun "Nieuwsuur" adlı programında Pamuk'un son kitabı "Kafamda Bir Tuhaflık" nedeniyle yazar ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Pamuk, Avrupalı liderlerin insan hakları ve basın özgürlüğü konusunda Türkiye'yi uyarmaları gerektiğini düşündüğünü ifade ederek liderlerin ona bu konuda cesaret vermelerini beklediğini de söyledi.

Nobel ödüllü yazar, Avrupalı liderlerin Türkiye ile mülteci sorununu görüşmelerinden memnuniyet duyduğunu ancak görüşmelerini sürdürürken Türkiye'de demokrasinin de ne durumda olduğunu sormaları gerektiğini savundu. Orhan Pamuk, Türkiye hükümetinin 2 milyondan fazla Suriyeli mülteciye kapıları açmalarını da takdir ettiğini söyledi. Pamuk, röportajda İstanbul'da Mevlüt adında bir bozacının öyküsünü anlatan kitabından alıntılar okudu.