ÖKER’DEN CHP LİSTELERİNDE ALEVİ ADAYLARIN BUDANMASINA TEPKİ

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı ve HDP İstanbul Milletvekili adayı Turgut Öker, Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı adayı olmasını sevindirici bulmakla birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı yapılmamasının büyük bir utanç olduğunu söyledi.

Hamburg Alevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen Evrim Kaya’nın moderatörlüğünü üstlendiği  toplantıda Öker’in yanı sıra Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Yüksel Koç bir konuşma gerçekleştirdi.

Alevilerin bugüne kadar izlenen yanlış siyasetler sonucunda artık doğruyu seçmek için iyi bir alternatif olduğunu ifade eden Öker ‘CHP Cumhurbaşkanı adayı İnce’nin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etmesi doğru bir hareketti. Toplumun özlem duyduğu şeydi. Kılıçdaroğlu bu ülkede eğer cumhurbaşkanı olamıyorsa Alevi ve Kızılbaş olduğudur. Alevilerin bu ülkede en üst düzeylere getirilmeyeceği bir kez daha tescillenmiş oldu. Bu aynı zamanda önemli yerlere Alevilerin getirilmemesinin de kabulüdür’ dedi.

KILIÇDAROĞLU ALEVİ, KÜRT SÖZCÜĞÜNÜ AĞZINA ALMADI

Kılıçdaroğlu’nun Alevi ve Kürt sözcüklerini ağzına almadığını da hatırlatan Öker ‘Kılıçdaroğlu’nun on iki yıl boyunca dile getiremediğini İnce iki hafta içinde dile getirdi. Kim söylüyorsa bunu anlamlı buluyorum’ şeklinde konuştu.

DERİN DEVLET ADAY LİSTESİYLE OPERASYON DÜZENLEDİ

CHP’nin açıkladığı milletvekili aday listelerinde Milletvekilleri Şenal Sarıhan, İlhan Cihaner, Necati Yılmaz, Yaşar Seyman ve Zeynep Altıok gibi kişilerin aday gösterilmemesini de sert bir dille eleştiren Öker şöyle konuştu: ‘ Fethullah Gülen cemaati, AKP ile mücadele eden Ankara’da Yüksel Caddesi’ndeki direniş gösteren milletvekillerinin tekrar aday gösterilmemesine çok üzüldüm. Avukat Şenal Sarıhan Sivas davası sanıkları tarafından mahkemelerde başına taş, çakmak yiyen bir hukuçudur. Küresel güçler basamak basamak Erdoğan’ı alaşağı etmeyi planlıyor. Öncek ekonomik kriz sonra AKP ve CHP koalisyonuyla bu planı gerçekleştirmek istiyor. Milletvekili adaylarının hazırlanmasında da bir operasyon yapıldı. Sokakta direnen, Erdoğan’a karşı sert söylemleri olanlar temizlendi. Yoksa toplumun özlem  duyduğu isimler neden elensin? Bu açıkçası derin devletin bir planı.’

HDP’NİN ALEVİLERE RAĞMEN ALEVİLERSİZ BİR PROGRAMI OLMAYACAK

Öker, HDP’nin bütün halklara yaşama umudu verdiği için tercih ettiğini ifade ederek ‘Aleviler açısından bu seçimler yaşamsal bir tercihtir, oy tercihi değildir. Benim HDP’den bir milletvekili talebim olmadı, bilakis teklif onlardan geldi. HDP’nin Aleviler açısından temel ilkeleri doğrudur. HDP’nin seçimlerden sonra da Alevilere rağmen Alevilersiz bir programı olmayacak. Alevilerin geleceğine Aleviler karar vermeli. Alevilerin, Kürtlerin, Süryanilerin vs. tek başına kurtulma şansı yoktur. Cephesel anlamda biraraya gelinmelidir. ‘

TARİHİMİZDE KAN İZ OLAN BİRİ MEŞRULAŞTIRILAMAZ

Sivas katliamı yaşandığı sırada dönemin Belediye Başkanı olan ve katliamın yaşandığı sırada ‘gazanız mübarek olsun’ diyen Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun sağ kolu İstanbul'dan 3. bölgeden 8. sıra adayı Nazır İslam ile Öker karşı karşıya yarışacağını da sözlerine ekleyen Öker, ‘Karamollaoğlu ile İstanbul’da aynı bölgede seçim çalışması yapacağım. 25 yıl önce yaşanan bir olaya zaman aşımı diyebilir miyiz? O zaman Hüseyin’i, Pir Sultan Abdal’ı da unutun. Alevi hareketini  kendi ilkeleriyle canlı tutmak gerekir. Madımak ile bağlantısı olanları nasıl meşrulaştırabiliriz? Tarihimizde kan izi olan biri nasıl meşrulaştırılabilinir? Erdoğan rejimini meşrulaştıran kim olursa olsun karşısında dururum’ dedi.

Avrupa Seçim Komisyonundan Yüksel Koç da yurtdışı oyların önemine değindi. Özellikle gençlere oy kullanmaları konusunda çağrı yapan Koç ‘ Bir oy bir oydur. 7 Haziran seçimlerindeki yurtdışı oyları ile milleyvekili çıkardık. Yine aynı şekilde on iki oy farkı ile de bir milletvekilliği kaybettik. Kullanılmayan her oy Erdoğan’a armağandır’ dedi.

BARAJ SORUNU HERKESİN SORUNU

Koç konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘ Eğer HDP barajı aşamazda Erdoğan dikkatörlüğü kurumsallaşacak. IŞİD ülkemizi yönetecek. Baraj sorunu HDP’nin değil, herkesin sorunudur. Çocuklarımızın geleceği için, Surda, Cizre’de, Afrin’de yaşanan katliamların vijdanı adına iyi düşünülmeli ve ona göre tercih yapılmalıdır. Demirtaş Türkiye’in aydınlık  yüzüdür’.

Bir gazetecinin Erdoğan ile HDP’nin herhangi bire uzlaşma yapıp yapmayacağı yönündeki sorusunu ise Koç şöyle cevapladı: ‘ Biz herkesle uzlaşıya açığız. İlkeler çerçevesinde tabii. Barış müzakereleri süresince Erdoğan’a güvenmediğimizi açıklamıştık. Bundan sonra ne Erdoğan ne de biz çözüm sürecine gireriz. Erdoğan Kürtler’i karşısına almaya yemin etmiştir; biz de diz çökmemeye...’

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası