NSU Davası Kararları Hamburg'da “Son söz henüz söylenmedi” sloganı altında protesto edildi.

Almanya'nın Hamburg kentinde Hamburger Bündnis gegen Rechts (Hamburg İttifakı Sağa Karşı), Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davası kararı “Son söz henüz söylenmedi” sloganı altında binin üzerinde katılımla protesto edildi.

Davadan çıkan karar hayal kırıklığı

Kentin St. Georg semti Hansa Meydanında başlayan protestoya her alandan, her uluslardan, değişik yaşlardan binin üzerinde kişi katıldı. Bazıların ellerinde “Neden ailelerin söyledikleri ciddiye alınmadı”, “Anayasa kaldırıldı”, “Ailelerin yanındayız”, “Son söz henüz söylenmedi”, “Irkçılığa karşıyız”, “NSU ve benzer olaylar tekrarlanmamalı” gibi pankartlar taşıdı. Davada verilen kararın tatmin edici olmadığınında altı çizildi.

Miting yapıldı

Hansa Meydanında gerçekleşen mitingte konuşmacılar, Almanya'da 8'i Türkiye kökenli 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı NSU davası. Münih Eyalet Yüksek Mahkemesinde görüldüğünü ve davanın beş yıl devam ettiğini belirttiler. Sanık Beate Zschaepe için ömür boyu hapis cezası verildiğini örgüte yardımdan ve silah temin etmekten sanıklardan Ralf Wohlleben 10 yıl, Holger G. ve Carsten C. için 3 yıl, Andre Emminger için ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verildiğini hatırlattılar. 2000-2010 yılları arasında seri işlenen NSU cinayetlerinde Enver Şimşek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Theodoros Boulgarides, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat ve Michle Kiesewetter öldürüldüğü tekrarlandı.

Röportajlar aktarıldı

Mitingte aralarında cinayete kurban giden Hamburg'dan Süleyman Taşköprü'nün kardeşi Osman Taşköprü ve başkalarıyla da önceden yapılan röportajlar aktarıldı. Osman Taşköprü Hamburg eyaleti yönetimini eleştirerek NSU soruşturması yapılmayan tek eyalet olduğunu vurguladı.

Mitingte hazır bulunan ve kurbanların yakınlarını temsilen dava sürecinde eşlik eden avukat Björn Elberling, NSU davası kararını sert bir dille eleştirdi. Elberling, “ Hakim Götzl, verdiği kararla Beate Zschaepe ve ölü Böhnhardt ve Mundlos bir üçlü NSU azaltmıştır. Yetkililer böylece herhangi bir hatadan ve kapaktan arındırılmış görünüyor” açıklamasında bulundu.

Kamuoyuna hatırlatılacak

27 Haziran 2001 yılında Hamburg'da NSU tarafından öldürülen Süleyman Taşköprü'nünde aralarında bulunduğu davanın kararını ve olayı gündemde tutulması gerektiğini vurgulayan protestocular, olayın kesinlikte tekrarlanmaması için toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade ettiler. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı protestoya katılanlar Steindamm ve Mönckeberg Strasse'den şehir merkezine kadar yürüdüler ve miting sonrası olaysız dağıldılar.

Emine SONUGÜR / HAMBURG