181 sandalyeli NRW eyalet meclisine girebilmek için 31 siyasi parti 2000 adayla yarıştı ve 6 parti seçim barajını aşmayı başardı. 

Nüfusun yüzde 20'si göçmen olan Almanya'nın en kalabalık eyaleti NRW'de yaşayan 1 milyon Türkiye kökenliden yarısı Alman vatandaşı..

Erdoğan yanlısı partiler baraj altında kaldı

NRW seçimleri sonrası Türkiye ve Avrupa'da AKP yanlısı bazı gazete ve sitelerde 'Türkiye karşıtlığı prim yapmadı' şeklinde haberlere rağmen gerçek durum yansıtılmadı.

Seçimler öncesi Alman Federal Parlamentosu'ndaki Türkiye kökenli milletvekilleri için sert açıklamalarıyla tanınan ve bazı siyasi çevrelerce Türkler'in PEGİDA'sı (Alman ırkçı AfD partisi ile kıyaslandı) olarakta tanımlanan Yenilik ve Adalet Birliği (BIG) Partisi eyalet genelinde 17 bin 445 oy alarak, sıralamada yüzde 0,2’de kaldı. Alman Federal Meclisi'nde 2 Haziran 2016'da oylanan Ermeni Soykırımı önergesinin kabul edilmesi sonrası, iş adamı Remzi Aru tarafından kurulan Alman Demokratlar Birliği (ADD) ise toplam 13 bin 653 oyla yüzde 0,2 oranına ulaştı. 

TÜRKİYE KÖKENLİ DÖRT ADAY SEÇİM YARIŞINI KAZANDI

NRW eyaletinde 3'ü SPD(Sosyal Demokrat Parti) ve biri de Yeşiller olmak üzere, 4 Türkiye kökenli aday eyalet parlamentosu'na girmeyi başardı.

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yapılan seçimlerde SPD milletvekilleri Serdar Yüksel, İbrahim Yetim ve Volkan Baran ile Yeşiller'den aday olan Berivan Aymaz seçilmeyi başararak meclise girmeyi hak etti. 

CDU ADAYI SEÇİLEMEDİ

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde daha önce beş olan Türkiye kökenli milletvekili sayısı dörde düşmüş oldu. CDU bu eyaletteki tek Türkiye kökenli milletvekilini kaybederken, SPD daha önce iki olan vekil sayısını üçe çıkardı. Daha önceki oy oranını bu seçimde ikiye katlamasına rağmen, yüzde beş olan seçim barajını çok az bir oyla aşamayan Sol Parti'nin liste başı adayı Özlem Alev Demirel de seçilemedi.