Orta Doğu bürosunu yaklaşık bir yıl önce İstanbul'da açan gazetenin haberinde, Kampesaeter'in Türkiye'ye gelişinden sonra 6 hafta içerisinde basın kartı başvurusu yaptığı, ancak başvurunun bir gerekçe gösterilmeden reddedildiği ifade ediliyor.

"Edindiğimiz bilgilere göre basın kartı başvurusu, muhabirimizin nişanlısı dolayısıyla reddedildi" denen haberde, Kampesaeter ile birlikte İstanbul'a taşınan nişanlısının Almanya'da doğup büyümüş olan bir Almanya vatandaşı olduğu, ancak etnik kökeninin Kürt olduğu ifade ediliyor.

Türkiye'nin Oslo Büyükelçiliği'ne müracat ederek, basın kartının ve dolayısıyla çalışma izninin reddi konusunda bilgi istediklerini de aktaran gazete, "Açıklama talebimiz Büyükelçilik tarafından da reddedildi" diyor.

Haberde, gazeteye bilgi veren Oslo Büyükelçiliği, Büyükelçi Müsteşarı Ülkü Kocaefe'nin her başvurunun kendi içerisinde değerlendirildiğini ve alınan karara dair açıklama yapılmadığını aktardığı belirtiliyor.

Oslo Büyükelçiliği'nin başka bir muhabirin İstanbul bürosuna gönderilmesi durumunda basın kartının çıkarılacağını söylediği ifade edilen haberde "Aftenposten'in bu talebi yerine getirmek gibi bir düşüncesi yok. Alternatifimiz Orta Doğu bürosunu Umman'a kaydırmak" dedi.

'Dışişleri bakanları konuyu görüştü'



Norveç Dışişleri Bakanlığı'nın da devreye girdiğini söyleyen gazete, Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende'nin geçen ay Ankara ziyareti sırasında konuyu Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğü belirtiliyor.

Haberde Dışişleri Bakanı Brende'nin konuya ilişkin açıklamalarına da yer veriliyor:

"Konuyu gündeme getirdim ancak sayın bakan basın kartı talebinin reddedildiğini bir kez daha söyledi. Hayal kırıklığına uğradığımı kendisine de ifade ettim."

Brende, başvurunun neden iptal edildiğine dair bir açıklama yapamayacağını belirterek "Ancak Türk yetkililer, ret gerekçesinin Aftenposten'in kuşkulandığı nedenlerle ilişkili olmadığını vurguladı" dedi.

'Umman uzakta değil'

Aftenposten muhabiri Silje Ronning Kampesaeter, Facebook hesabı üzerinden haberi paylaşırken, gelen yorumlar üzerine şu mesajı gönderdi:

"Desteği için herkese teşekkürler. İnanılmaz bir olay yaşadık. İstanbul büromuzun kuruluşu sancılı başladı. Ama yeni yerler, yeni fırsatlar demektir. Elbette Türkiye'yle ilgili haber yapmayı bırakmak gibi bir düşüncemiz yok. Umman çok uzak değil."

Kampesaeter'in Facebook hesabında, daha önce yaptığı gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması, Sultanahmet saldırısı gibi haberleri paylaşmıştı.(BBC Türkçe)