Hamburg Türk Toplumu (TGH) Başkanı ve Yeşiller Partisi'nden 15 Şubat eyalet seçimlerinde 25.sıradan aday Nebahat Güçlü'nün Türk Federasyonu'nun düzenlediği "Kültür ve Ülkü Şöleni"nde partisinden habersiz konuşma yapması sonrası yaşanan skandal devam ediyor. Yeşiller Partisi'nin ihraç kararını ve mahkemeye başvurma ikazını dikkate almayan Güçlü'nün, adaylık için tanıtım toplantılarına ara vermesine rağmen, seçim lobi faaliyetlerine devam ettiği kaydedildi. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre demokratik ve sol çevrelerin önemli oranda dışına sıyrılan Güçlü'ye karşı çıkanlar olduğu gibi, destek verenler de var. İslami çevrelerde kadın teşkilatlarının Güçlü'ye destek kararları aldığı iddia edilirken, konuyla ilgili yetkili isimler bu iddianın doğru olmadığına yer verdiler.


Öte yandan dün basın ve kamuoyuna gönderilen bir açıklamaya destek veren bazı dernekler ile isim ve soyismiyle katılanlar, Yeşiller Partisi'ne adeta talimat verir gibi, "Nabahat Güçlü hakkındaki ihraç kararını geri çekin" çağrısında bulundular. Yeşiller Partisi'nin seçim tüzüğünde aşırı sağ ve milliyetçi etkinliklerde yer almama tavrını görmezden geldiği için soruna yol açan Güçlü'nün, ne pahasına olursa olsun seçilme yarışında ısrar etmesi manidar bulundu.

RAMAZAN UÇAR: "ALMANYANIN EN ESKİ SOSYAL DEMOKRAT İMAMIYIM"



Kuzey Almanya İslam Toplumu Başkanı Ramazan Uçar, siyasal gelişmelere yaklaşımı ve uyumlu konuşmalarıyla islam toplumunun Kuzey Almanya'da simge isimlerinden biri. Gençlik yıllarında Ecevit'e hayranlığını saklamayan Uçar, 15 yıldır da SPD üyesi olduğunu gururla ifade ediyor. Uçar, "Almanya'nın en eski sosyal demokrat imamıyım" demekten geri durmadı. Neden Türkiye'den gelen sol ve sosyal demokrat siyasiler bizim ziyaretimize gelmiyor eleştirisini yapan Uçar, Nebahat Güçlü konusunda mesafeli bir duruş sergiledi. Kamuoyuna yansıyan son imza listesinden haberdar olduklarını ve herkese eşit durdukları için destek sunmadıklarını belirtti. Uçar, sözlerine Hamburg'a iyi seçimler diliyorum diyerek başladı ve "Ben sosyal demokrasiye inanıyorum. Cuma günü cemaate seçim sandığına güçlü olarak katılın çağrısını yapacağız. Bizim herhangi bir aday için destekleyin çağrımız sözkonusu olamaz. Cami içinde siyasi propogandaya başbakan dahi olsa izin vermeyiz. Güçlü'yü tanıyoruz, bugüne kadar da sorun yaşamadık ama, cemaat için kim sorunlarımıza kulak veriyorsa, derdimize derman oluyorsa ve bizleri ziyaret ediyorsa, elbetteki onların yeri farklı olacaktır" dedi.

MUSTAFA YOLDAŞ: "GÜÇLÜ OLAYI YEŞİLLERİN İÇ MESELESİDİR"



Kamuoyunda sözünü sakınmadan konuşan biri olarak tanınan Kuzey Almanya Şura Başkanı Mustafa Yoldaş ise, Ramazan Uçar'la konuşmamızdan habersiz olsa da, duruşu ve yorumuyla parallelik taşıyan şeyler ifade etti. Biz böyle bir kavganın içinde olmayız diyen Yoldaş, "içimizdeki müslüman demokratlar SPD'ye, aile kavramına önem verenler CDU'ya, doğaya değer verenler ise Yeşiller'e oy veriyorlar dedi". Hamburg'da islami cemaatler ve Alevi Toplumu ile eyalet hükümeti arasındaki yapılan ikili devlet anlaşmasında Ole von Beust'in ve Yeşillerin desteğini unutamayız diyen Mustafa Yoldaş, Güçlü'nün Yeşillerden ihraç edilmesi ve mahkeme gitme durumu için ise, "bu durum Yeşillerin iç meselesidir. Biz karışamayız" değerlendirmesinde bulundu.

AVRUPA URFALILAR DERNEĞI BAŞKANI SÜZEN: BİZİ KİMSE OLAYLARA KARIŞTIRMAYA ÇALIŞMASIN



Avrupa Urfalılar Derneği Başkanı Mehmet Emin Süzen ise, Güçlü'nün Ülkücüleri ziyaret olayı yaşanmadan kendileriyle görüştüğüne yer vererek, "şuan itibarıyla Avrupa Urfalılar Derneği'nin tavrı tüm adaylara eşit mesafededir. Biz halkların kardeşliğinden yanayız. Bizi kimse kendi çıkarları için karıştırmaya çalışmasın" dedi. Adayların seçim öncesi verdikleri sözlere dikkat edeceklerini ifade eden işadamı Süzen, her kim ki barışı, kardeşliği ve doğruluğu öne çıkarıyorsa onu destekleriz. Biz, yaşanan kısır tartışmaların içinde olmayacağız" diyen Süzen, "kişisel tercihler derneğimizi bağlamaz, biz bir sivil toplum örgütüyüz ve tarafsızız" dedi.