Yazar Murat Belge referandum sürecinde AKP’yi başarısız gördüğünü belirterek ‘Referandumu gerçekleştirmemek için AKP korkunç şeyler bile yapabilir’ dedi.

Geçen yıl HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da katılımıyla gerçekleşen Orta Siklet Uluslararası Almanya Şampiyonluğu müsabakasında Almanya şampiyonu olan boksör İsmail Özen’in Hamburg kentinde kendisine ait ‘Boks Merkezi’nin açılışına katılan yazar Murat Belge ve Artı Tv Genel Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç sorularımızı yanıtladı.

Referandumdan ne gibi bir netice bekliyorsunuz sorusuna Belge ‘AKP daha başından beri davayı kaybetti. Referandum sürecinde AKP’yi son derece başarısız görüyorum. Referandum sonucu evet de çıksa hayır da çıksa Türkiye’deki sürecin sorunlu olacağına inanıyorum. Eğer referandumdan evet çıkarsa iktidar normal bir iktidar olarak devam edemeyecek. Anket sonuçlarına göre hayır önde. Bunu iktidar çok iyi görüyor. Bu süreçte AKP referandumu bile gerçekleştirmemek için korkunç şeyler yapabilir’ şeklinde yanıt verdi.

Süheyla Kaplan, Hayko Bağdat, Murat Belge, Adil Yiğit ve Celal Başlangıç 

Belge, Kürtlerin referandumda nasıl bir tavır sergileyeceği sorusunu şöyle yanıtladı:

‘Kürtlerin evet diyeceğini zannetmiyorum. Herhangı bır Kürdün seçimlerde Evet oyu vermesi için arkasında makineli tüfekle birilerin olması gerekir. Ancak her milletin soylusu ve soysuzu da var. Yaşanılanlardan ve korkudan dolayı kararsız Kürt seçmen bile olacaktır. Referandumda Kürtlerin boykota gideceklerine inanmıyorum.’

Geçtiğimiz günlerde Alman İstihbarat Şefi’nin darbe girişimin arkasında Fethullah Gülen’in bulunduğuna dair bir kanıt olmadığı şeklindeki değerlendirmesini nasıl buluyorsunuz? yönündeki soruya da Belge ‘Alman istihbaratının açıkladığı rapora katılıyorum. Yani darbe girişiminin doğrudan cemaat tarafından yapıldığına dair hukuken kanıtlar yok. Ancak Gülen cemaati bu işin içinde olabilir, 'siz yapın biz size yardım edebiliriz' demiş olabilir. NATO’nun da işin içinde olduğuna inanmıyorum. NATO olsaydı bu kadar saçma sapan seyler olmazdı şeklinde değerlendirmede bulundu.

Belge, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’li Bakanların referanduma ilişkin toplantıların Avrupa’da düzenlenmesine izin verilmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz şeklindeki soruya da şöyle karşılık verdi: Şimdi hangi çerçeve içinde bakacağız. Bir siyasi partinin başka bir ülkede kampanya yapmasına izin verilmemesi yanlış. Ama olay nedir? Türkiye'de bir siyasi partiden (HDP) herkes neredeyse içeride. Ortalık AKP propagandasından geçilmiyor. Başka kimse de yapamıyor. Valiler izin vermiyor. Üç kişi sokağa çıkıp 'Hayır' diye bağıracak olsa 300 polis geliyor. Bu şartlarda iktidar partisi gelip Almanya'da miting yapmak istiyor. Almanya da ben de buna izin vermiyorum der. Bu anlamda ortada bir iki yüzlülüğün olduğuna inanıyorum.’ 

CHP’nin izlediği politikaları da  eleştiren Belge ‘Türkiye'de sosyal demokratım diyenler sosyal değildirler. Demokrat ise hiç değildirler’ dedi.

CELAL BAŞLANGIÇ: YETMEZ AMA EVETÇİLER ŞİMDİ YETTİ ARTIK HAYIR DİYOR

ARTI TV Genel Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç ise referanduma ilişkin şu şekilde değerlendirmelerde bulundu: ‘Referandumdan evet de çıksa hayır da çıksa Türkiye’nin gelecek umudu ertelenecek. Evet çıkması durumunda Türkiye’de baskıcı düzen daha da artacak. Hayır çıkarsa ciddi bir kapı aralanacak. Hayır çıkması durumunda AKP içinde ayrışmalar olabilir. Meral Akşener ile birlikte merkez sağdanda ayrılanlar yeni bir parti kurabilirler. Devlet Bahçeli MHP içinde eriyebilir. CHP’de Genel Başkan da dahil yönetimde bir değişime gidilebilinir. CHP’de bu değişime gidilmek istendi ancak 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle ertelendi, sonra araya referandum süreci girdi. Hayır çıkması durumunda bazı belirsizliklerin de ortaya çıkacağına inanıyorum. Erken seçim seçeneği olabilir. AKP içindeki Fetocuları temizleyebilir. ‘

15 Temmuz darbe girişiminin arkasında kimler olabilir sorusuna Başlangıç ‘Darbenin arkasında Fethullahçı, ulusalcı, ordudan  tasfiye edilmiş bazı subayların olduğu düşünülüyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında da hükümet bu kesime yönelerek AKP cemaatin siyasi kadrolarını temizledi’ dedi. Kamu dairelerinde yüzlerce kişi tasfiye edildi’ şeklinde yanıt verdi.

Türkiye’de barış sürecinin tekrar sağlanacağına inanmadığını sözlerine ekleyen  Başlangıç ‘ Barış sürecinin sağlanması Türkiye kadar Suriye’deki durumuna da bağlı. AKP ilk defa siyasi bir yarışta geride kaldı. Muhalefet aslında ilk defa insiyatifi ele aldı. AKP gittiği mitinglerde seçmene anayasa konusunda anlatacak bir şey bulamıyor. Hükümet Suriye üzerinden  kahramanlık yapmaya çalıştı  olmadı. Avrupa ile kriz yarattılar tutmadı. Son birkaç günden beri de hükümet yetkilileri ılıçdaroğlu ve CHP’li yöneticileri doğrudan hakaret etmeye başladılar. Hatta Başbakan Binali Yıldırım mitinglerde Kılıçdaroğlu’nun bu hakaretlere neden yanıt vermediğini sorguladı. Kılıçdaroğlu bu oyuna gelmedi, hakaretlere cevap vermedi, çok iyi de yaptı. Hatta AKP referandumu ihmal etmeyi bile düşündü’ dedi.

Erdoğan’ın sürekli iki yüzlü bir politika izlediğini savunan Başlangıç ‘ Erdoğan öylesine iki yüzlü bir politika izlemişti ki  liberallerin gözünü boyamıştı. Yetmez ama evet diyenler olmuştu. Artık kral soyundu ve onların yetmez ama evet deme şansı da kalmadı. Şimdi onlar yetti artık Hayır diyorlar’ şeklinde görüş bildirdi.

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası