Haber Merkezi


Almanya'nın Mölln kentinde aşırı sağcı Neonaziler tarafından evlerinin kundaklanması sonucunda hayatını kaybeden Türkiye kökenli üç kişi için, 23.11.2014 (Pazar) günü saat 16:00 da anma töreni düzenleniyor. Katliamın 22. yıldönümünde ırkçılık çeşitli kitle dernekleri tarafından düzenlenen bir törenle kınanacak.

Mölln'de 23 Kasım 1992 tarihinde yaşanan kundaklama olayında 10 yaşındaki Yeliz Arslan, 14 yaşındaki Ayşe Yılmaz ve 51 yaşındaki Bahide Arslan hayatlarını kaybetmişlerdi.

23 Kasım 1992 yılında Kuzey Almanya'nın küçük yeleşim birimlerinden biri olan Mölln'de iki ev birden gecenin geç saatlerinde Neonazi ırkçı çetelerce yakılmış ve Samsun kökenli Arslan ailesinden üç can yanarak hayatını kaybetmişti.

Olay sonrası Almanya'nın birçok şehrinde onbinlerce kişi ırkçı katillere ve onlara göz yuman resmi kurumlara nefret duyarak protesto gösterileri yapmış ve göçmenlerle kol kola dostluk zicirleri oluşturmuşlardı.

Möln katliami öncesinde doğu Almanya'nın çeşitli şehirlerinde de göçmen kökenlilere karşı saldırılar yaşanmıştı. Muhalif ve sol çevrelerce hükümetteki muhafazakar CDU/CSU'nun mülteci sorununu gündeme taşıyarak, daha sonraki yıllarda yaşanan saldırılara açık bir zemin yarattıkları iddia edilmişti.

NEONAZİ SALDIRILAR DEVAM ETTİ

Mölln'le başlayan ırkçı Nazi saldırıları 1993 yılındaki Solingen katliamıyla devam ederek birçok yerde mülteci yurtlarına ve göçmenlerin yaşadıkları ev ve işyerlerine karşı sistematik olarak sürüp gitmişti. Almanya'da insan hakları kuruluşları ve çeşitli araştırma komisyonlarının raporlarında ırkçılığın kurumsal boyuta ulaştığı kaydedildi. Öte yandan NSU saldırıları ve cinayetleri sonucu katledilen 10 kişiye rağmen, ırkçı Neonazi canilere karşı bir arpa boyu yol katedilemediği ifade edildi.