Erdoğan’ın ifade ve basın özgürlüğüne yönelik baskılarını Almanya’da hicveden kliplere Ankara’nın gösterdiği tepkiye karşı, Böhmermann “Onlar hakaret değil, hiciv. Hakaret böyle olur” diyerek küfür şiiri okumuştu. Bunun üzerine Ankara “yabancı ülke temsilcilerine hakaret” suçuyla ilgili Alman Ceza Yasası’nın (ACY) 103. maddesi üzerinden nota verirken, Erdoğan da kişilik haklarının çiğnenmesine dair 185. maddeden suç duyurusunda bulunmuştu.

Merkel Türkiye'ye gidecek

Dün kameraların karşısına geçen Merkel, ACY 103’ten soruşturma için savcılığı yetkilendirdiğini, çünkü “hukuk devletinde ifade ve sanat özgürlüğü ile kişilik hakları arasındaki değerlendirmeyi hükümetin değil, savcılık ve mahkemelerin yaptığını” söyledi. Kendisinin yargı bildirmediğinin altını çizip “Son söz savcı ve mahkemede” vurgusu yapan Merkel, 103. maddeyi de 2018’e dek kaldıracaklarını açıkladı. “Türkiye’deki medya özgürlüğüne yönelik tehditlere dair derin endişelerini dile getirmeye devam edeceğini” sözlerine ekledi.

Erdoğan’ı Almanya’da temsil eden avukat ise “Böhmermann’ı cezalandırmak için tüm yollara başvuracağız” dedi.

Sığınmacı krizini asıl derdi belleyen Merkel, 23 Nisan’da üst düzey AB yetkilileriyle Türkiye’yi ziyaret edecek. Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Gaziantep’e uçup sığınmacı kamplarını inceleyecek.

[Haber görseli]

#benimbaşbakanımdeğil

Merkel’in Erdoğan’ın talebini kabul edip Böhmermann hakkında soruşturma izni vermesi, Almanya’yı altüst etti. Medya kararı manşetlere çıkarıp en ince ayrıntısına dek irdelerken, Twitter’da adeta ayaklanma çıktı. #nichtmeinekanzlerin yani #benimbaşbakanımdeğil etiketi patlama yaptı.

‘İslamcıya diz çöktüler’

Mizahçı Oliver Kalkofe, “Merkel’in başbakanlığı için sonun başlangıcını yaşıyoruz. Bu kendini küçük düşürmeden utanıyorum” dedi. Sascha Lobo “Merkel, Erdoğan’ın güçlerin ayrılığını ezmesini protesto etmek yerine peşinden kendi de ezdi” yorumunu yaparken, Erik Marquardt, “Bir İslamcının değerleri önünde diz çöktüler. Hükümetin boyun eğmesi tiksinti verici” diye tasdik etti.

‘Komedyenin başarısı’

Tobias Häusler ise “Doğrudur! Mahkemeler anayasayı korur. Siyasi müdahale olmadan adil yargı neymiş Erdoğan’a gösterelim” görüşünü dile getirirken, Daniel Drepper de “Böhmermann sayesinde bir yasa (ACY 103) çöpe gidecek. Bir komedyen için hiç fena etki değil” dedi.

[Haber görseli]

Karar koalisyonu çatırdattı

Merkel, Erdoğan’a hakaretten Böhmermann’a soruşturmada koalisyon üyelerinin görüş ayrılığı yaşadığını belirtti. Ardından koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) yönetim kurulu “Karar SPD’li bakanların karşı oylarına rağmen alındı” dedi. SPD Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann “Yanlış karar. ‘Majestelerine hakaret’ gibi köhnemiş bir gerekçeyle cezai soruşturma başlatmak, modern demokrasiye uymaz” diye tweet’ledi. SPD’li Avrupa Parlamentosu (AP) vekili İsmail Ertuğ, “Ankara’nın tepkisi belaltı şiirden daha abartılı, imajı zedeleyen bu” dedi.

‘Merkel secdeye vardı’

Yeşiller’in AP sözcüsü Rebecca Harms “Türkiye’deki gazeteciler ve sanatçılar çok daha fazla baskı görecek” saptaması yaptı. Sol Parti Parlamento Grup Başkanı Sahra Wagenknecht “Bu secdeye can dayanmaz: Merkel Türk despotu Erdoğan karşısında yerlere kadar eğilip Almanya’daki basın özgürlüğünü kurban etti” diye tweet’ledi. Sol Parti vekillerinden Matthias Höhn “Tüm ülkelerin despotları, hiciv 2018’de yeniden serbest olana dek elinizi çabuk tutun” diye alay ederken, Sevim Dağdelen Alman hükümetinin Erdoğan’ın herkese dava açma çılgınlığını daha da yüreklendirdiğini belirtti. Dağdelen “Merkel’in haftaya Türkiye’yi ziyareti, Erdoğan’ın konumunu daha da güçlendirecek” dedi.