Avrupa Postası

KEFALET İLE TAKİPSİZLİK KARARI

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi'nin, sanık avukatları ile yapılan pazarlık sonucu anlaşmaya vardıkları ve tutuklu sanık Muhammed Talha Gergerlioğlu'nun 70 bin avro kefaletle serbest kalacağı aktarıldı.

17 Aralık 2014 tarihinde Frankfurt havalimanında gözaltına alınan ve Koblenz 'de 9 Eylül tarihinde başlayan casusluk davasındaki 3 kişiyle ilgili mahkeme dışı anlşma kararının 1 Kasım seçimleri sonrasına denk düşmesi dikkat çekti.

SOL DERNEKLER ALEYHİNE BİLGİ TOPLADILAR

İddianemede Erdoğan'ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu'nun da aralarında bulunduğu üç MİT casusunun "Özellikle Almanya’da muhalif gruplar, sol gruplar, Aleviler, Ezidiler ve Gülen cemaati hakkında bilgi toplamaktalar. Erdoğan'ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu MİT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından bizzat görevlendirildi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı Köln Ehrenfeld camisi MİT tarafından merkezi üs olarak kullanılmaktadır" denildi.

FEDERAL SAVCILIK VE SANIK AVUKATLARI UZLAŞMAYA VARDI

Koblenz Yüksek Eyalet Mahkemesi'nin verdiği bilgiye göre anlaşma şöyle: Mahkeme Başkanı davanın ilkbahara kadar sürebileceğini, bu tarihten önce davayı bitirmek için imkanlar önerilmesini talep etti. Bunun üzerine Federal Savcılık ve sanık avukatları görüşerek bir uzlaşmaya vardı.

Alman Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 153 A maddesine göre, eğer Muhammed Taha Gergerlioğlu 70 bin Euro kefalet öderse, dava sonlandırılıp dosya kapatılacak ve tutukluluk kararı kaldırılarak tahliye edilecek. Sanık herhangi bir hüküm giymeyecek.

Tutuksuz yargılanan sanık Ahmet Duran Yüksel 5 bin Euro kefalet ödeyecek. Sanık Göksel Güler ise bir sosyal kurumda çalışacak. Onların dosyaları da kapatılacak ve herhangi bir hüküm giymeyecekler.  




5 YILA KADAR CEZA İSTENİYORDU

Davanın tek tutuklu sanığı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı Muhammed Taha Gergerlioğlu ( Urfa doğumlu, 1956) ile tutuksuz yargılanan Göksel Güler (1981, Bad Dürkheim’de ikamet etmekte) ve Ahmet Duran Yüksel (1956, Türkiye doğumlu, Wuppertal’de ikamet etmekte) hakkında 5 yıla kadar ceza istenmekteydi.

MİT MÜŞTEŞARI HAKAN FİDAN GÖREVLENDİRDİ



Federal Başsavcılığın üç Türkü dinleme ve takip sonucu elde ettiği bilgilere dayanarak hazırladığı iddianameye göre Muhammed Taha Gergerlioğlu ve ekibini Almanya'da MİT müsteşarı Hakan Fidan görevlendirdi ve bunun için 25 bin Euro bütçe verdi. İddianameye göre Göksel Güler bu doğrultuda Bad Dürkheim kentinde Türk Alman şirketleri için sözde danışmanlık şirketi açtı.

Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde yargılanan sanıklarla ilgili
Kefalet ödendiği takdirde tahliye kararı verilecek. Kararın gelecek hafta çıkma ihtimali çok yüksek.