Almanya’da Kürt siyasetçilere karşı suikast planları yapan ve MİT’e çalışıtığı iddia edilen ve casusluk faailiyetlerinde bulunduğu belirtilen Mehmet Fatih Sayan hakında açılan davanın ilk duruşması görülecek. Sayan’ın davası, Hamburg Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülmeye başlanacak. 

Dava ile ilgili hazirlanan iddianame  Federal Savcılık tarafından hazırlandı. 

İddianamede  Sayan’ın Türk devleti adına Almanya’da istihbari çalışmalar yürüttüğüne ve en az 30 bin Euro para aldığına dikkat çekiliyor. Savcılığın yürüttüğü kovuşturma sonucunda Sayan, 2013 yılından itibaren Türk istihbarat örgütü MİT’e çalışmış. İddianamede ayrıca Sayan’ın 2015 Eylül’ünden itibaren MİT tarafından Almanya’daki Kürt toplumu hakkında istihbari çalışma yapmak ile görevlendirildiği bilgisi de yer alıyor. MİT’in dönemin NAV-DEM Eşbaşkanı Yüksel Koç ve ailesi başta olmak üzere bazı Kürt siyasetçiler hakkında bilgi istediği ve Sayan’ın da bu konuda çalışmalar yürüttüğü hatırlatılıyor. 

Mehmet Fatih Sayan, 2016’nın Aralık ayında gözaltına alınarak tutuklanmıştı. 

Alman basınında daha önce yer alan haberlere göre Mehmet Fatih Sayan'ın Almanya'da Demokratik Kürt Toplum Merkezi Başkanı Yüksel Koç ve Brüksel'de Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal'a yönelik suikastı gerçekleştirmek için, onlarla önceden röportajlar yaparak güvenlerini kazanmak istediği,suikast için de Kasım ayı sonlarında Türkiye’den görevlendirilmiş şahısların Almanya’ya geldiğine yer verilmişti. 

BABASI PKK TARAFINDAN ÖLDÜRÜLMÜŞ

Babası 90'lı yıllarda devlet ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle PKK tarafından öldürüldüğü ileri sürülen MİT ajanı Mehmet Fatih Sayan'ın Mardin doğumlu olduğu ve Bremen'de üç yıl süreyle evlilk yaşamı sürdüğü  belirtildi. Evli kaldıkları süre içinde Sayan tarafından şiddete maruz kaldığı için polise başvuran eski eşinin ifadesi sonucu açığa çıkan MİT ajanı olayı Alman basini tarafindan dikkatle izleniyor.

Süheyla Kaplan / Almanya