Hamburg Belediye Sarayı salonunda yapılan toplantıda, Sol Parti eyalet milletvekili ve Meclis Grubu Eşbaşkanı Cansu Özdemir'in girişimi ile biraraya gelen eyalet milletvekilerinden Filiz Demirel (Yeşiller), Kazım Abacı (SPD) ile Mehmet Yıldız ve Deniz Çelik (Sol Parti) başta Diyarbakır olmak üzere, Silopi, Sur, Cizre ve Şırnak'ta sivil halka yönelik binlerce asker eşliğinde sürdürülen kanlı operasyonların derhal son bulmasını ve yeniden çözüm sürecine ve müzakere masasına dönülmesi çağrısında bulundular.

Hrıstiyan Demokrat Birliği (CDU) partisi tarafından da desteklendiği aktarılan basın toplantısında, Cumartesi günü yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı.

Konuşmacılar özellikle Almanya ve AB ülkelerinin Türkiye'ye yönelik insan hakları ihlalleri konusunda sessiz kalma politikalarını sert dille eleştirdiler. Son yaşananlar Suriye, Afganistan ve Irak'ta olsa idi açık müdahaleden söz edecek olan AB ülkeleri neyi beklemektedirler sorusu gündeme taşınarak, halka şiddet uygulayan bir hükümetle yürütülen her türlü diplomatik ikili ilişkiler dondurulmalıdır çağrısında bulundular.



CANSU ÖZDEMİR: ERDOĞAN HÜKÜMETİNİN KATLİAMINI AB ÜLKELERİ SEYREDİYOR


İlk sözü alan Cansu Özdemir, Kürt illerinde yürütülen askeri operasyonlardan çekilmiş ve tahrip edilmiş ev ve işyerleri ile insan manzaralarından kanlı resimleri basına gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mülteci sorununu elinde AB'ye karşı silah olarak kullandığı ileri sürerek, "Erdoğan hükümeti istediğini yaparken, Batı dünyası yaşanan vahşet boyutundaki katliamları sadece seyretmektedir. Kürt coğrafyasında sürdürülen katliamlara son verilsin. Kürt sorununa barışçıl ve müzakere masasında çözüm bulunsun. Katliamlar devam ettiği sürece, Almanya ve AB ülkeleri ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gözden geçirilerek AB'ye üyelik şartı dondurulmalıdır." dedi.

KAZIM ABACI: GÖSTERİ VE PROTESTOLAR BARIŞÇIL OLMALI

Hamburg'da yapılacak gösteri ve protestoların barışçıl çerçevede yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Kazım Abacı ise,( SPD) Hamburg'da Türkiye'deki operasyon bölgelerinde devlet şiddetine maruz kalan halkla, yakın akraba ilişkisinde bulunan on binlerce göçmenin yaşadığına yer verdi. Abacı, "PKK ile Hükümet arasında yeniden ateşkes yapılmalı ve şiddet içerikli saldırılar acilen durdurulmalıdır" dedi. Türkiye'de onlarca gazetecinin yaptıkları haberlerinden dolayı tutuklu olduğunu da belirterek, her türlü hukuksuzluk son bulmalıdır dedi.

FİLİZ DEMİREL: HALKI KATLEDEN TÜRKİYE İLE İKİLİ İLİŞKİLER ASKIYA ALINSIN



Yeşiller Partisi milletvekili Filiz Demirel ise, günlerdir devam eden sokağa çıkma yasağı ilanının bölge halkının temel özgürlüğüne yapılan en büyük saldırı olduğunu açıkladı. "Bölgedeki 3 binden fazla Öğretmene gönderilen SMS'lerle bölgeyi terketmeleri çağrısı, planlı devlet vahşeti hazırlığının açık göstergesidir" dedi. Demirel, "insan yaşamı herşeyin üstündedir. Çocuk-kadın demeden yöre halkına savaş uygulayan bir hükümet, eğer askeri operasyonlara son vermiyorsa, bölgeyi insansızlaştırmayı hedefleyen katliam politikasına devam edecekse, diplomatik tüm ikili ilişkiler askıya alınmalıdır" çağrısında bulundu.

MEHMET YILDIZ: AB ÜLKELERİ ÇİFTE STANDARTLI DAVRANIYOR

Sol Parti vekili Mehmet Yıldız, "Yaşananlar Afganistan, Suriye, Irak ve Yugoslavya'da gündeme geldiğinde müdahale için acilen kriz masası oluşturan AB ülkeleri, neden Türkiye konusunda çifte standartlı davranarak susmaktadırlar" dedi. Barış sürecini Erdoğan hükümetinin tek yanlı olarak rafa kaldırdığını belirten Yıldız, "Diyarbakır Baro başkanı Tahir Elçi'nin basın toplantısı yaparken hedef alınarak katledildiği günden beri, Kürt halkına karşı topyekün bir savaş ilan edildiğini görüyoruz. Savaş, yıkım ve katliamlara son verilsin" dedi.

DENİZ ÇELİK: TÜRKİYE'DEKİ KATLİAMDAN ALMANYA DA SORUMLUDUR

Deniz Çelik ise şunaları söyledi: "Türkiye'de adeta iç savaş sahneleri yaşanmaktadır. Bölge halkından on binlerce kişi evini-barkını terkederek, mülteci olarak başka yerlere kaçmaktadır. Demokrasinin olmazsa olmaz koşullarından biri de iç barıştır. Hepimizin kaygıyla izlediği katliamlardan Türkiye ile ilişkilerine devam eden Almanya da sorumludur."  Almanya hükümetine açık çağrı yapan Çelik, "hukuk devleti normlarının rafa kaldırıldığı Türkiye ile Almanya arasındaki her türden polisiye, istihbarat ve askeri alandaki ikili ilişkilerin dondurulsun" dedi.

Foto: Mustafa Akpolat