Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM İnsani Yardım Zirvesi kapsamında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la biraraya geldi. Merkel'ın Erdoğan'la yaptığı görüşmede Türkiye'de son dönemlerde özgürlükler konusundaki gelişmelerde eleştirilerde bulunduğu belirtildi.

Almanya Başbakanı, buluşmanın ardından yaptığı açıklamada Türkiye'deki gelişmeler hakkında açık bir şekilde konuştuklarını kaydetti.

"Dokunulmazlık oylaması endişe verici"

Almanya Başbakanı, Cumhurbaşkanı'na TBMM'deki milletvekillerinin dörtte birinin dokunulmazlığının kaldırılmasını mümkün kılan oylamanın 'derin endişe verici' olduğunu açık ve net bir şekilde söylediğini kaydetti. Başbakan Merkel, yargı ve basının bağımsızlığı ile güçlü parlamento gibi değerlerin önemini vurgulayarak Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin sonucuyla ilgili olarak "Bu bağlamda dile getirdiğim konular tamamen açıklığa kavuşturulmadı" dedi.


Merkel, Türkiye'deki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini de vurguladı. Almanya Başbakanı Merkel ayrıca Kürt nüfusla bütünleşme sağlanmasının, Türkiye'deki istikrar açısından önemli olduğunu da dile getirdi. Merkel dün akşam bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile biraraya gelmişti.

"Türkiye'ye vize muafiyeti 1 Temmuz'da olmayabilir"

Erdoğan-Merkel görüşmesinde bunun yanı sıra Türkiye-AB arasındaki mülteci anlaşması konusundaki tartışmalı noktaların da ele alındığı belirtildi. Merkel, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede kendisine Türkiye'nin terörle mücadele yasalarında değişikliğe gitmeyeceğini ilettiğini belirttiğini dile getirerek "Söz konusu değişiklikler önümüzdeki haftalarda yapılmazsa, vize muafiyeti için bütün koşullar yerine getirilmiş olmayacak. Bu durumda sanırım Türkiye ile yeni görüşmeler yapılması gerekir" şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı, bu durumda vize serbestisinin Türk vatandaşlarına planlandığı gibi 1 Temmuz'da yürürlüğe giremeyebileceğini vurguladı.

Türkiye'nin 72 kriteri yerine getirmesi gerekiyor

AB haziran sonunda vize muafiyeti tanınması için Türkiye'nin 72 kriterden son beşini daha yerine getirmesini talep ediyor. Bu kriterler arasında en tartışmalı olanı, 'terör' tanımının yeniden yapılması ve terörle mücadele yasalarında reforme gidilmesi. Türkiye terörle mücadele yasalarında reforma gidilmesi talebine karşı çıkıyor.

Almanya Başbakanı Angele Merkel, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung'a verdiği demeçte de Türkiye'deki iç siyasi gelişmelerin endişe verici olduğunu vurgulamıştı. Merkel, bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan'la İstanbul'da yapacağı görüşmede, önemli bütün konuları dile getireceğini kaydetmişti.

DW/dpa/HT/HS