Alman Devlet Televizyonu 1.kanalı ARD’de  dün akşam Anne Will’in konuğu oldu.

Merkel mülteci krizinin ağırlıklı olarak ele alındığı proğramda, son günlerde mülteci krizinin çözümü nedeniyle Türkiye’nin öneminin arttığı söylemlerine rağmen, Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik kesin ifadelerle karşı çıktı. “Ben Türkiye’nin üyeliğine hep karşıydım (....) hala da karşıyım” ifadelerini kullanan Angela Merkel, bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bildiğini söyledi.

 

Şu anda en çok mültecinin NATO üyesi Türkiye’den geldiğini kaydeden Merkel, ancak bunun kendisine karşı bir baskı unsuru oluşturmadığını vurguladı. Ancak Merkel, kendisinin Türkiye’ye karşı bu duruşunun, mülteci krizi ve benzeri sorunların Türkiye ile konuşulmasına engel teşkil etmediğini dile getirdi.

 

“Ben Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkiye’deki sayıları 2,5 milyonu bulan mültecilerle ilgili çok kez Türkiye’nin yaptıkları üzerine konuştum. Türkiye birden bire sınırlarından geçişi kontrol edemiyorsa, bu durumun tabiki konuşulması gerekir” diyen Merkel, “Bizim karşılıklı olarak birbirimize ihtiyacımız var. Belki siz benim bu durumu pazarlık konusu yaptığımı ima ediyorsunuz ama, ben mülteci sorunun çözümü konusunda herkesle konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’ye destek olunarak mültecilerin durumunun düzeltilmesi herkesin yarınına” diye konuştu.