Almanya’nın Hessen eyaletine bağlı bir kentten IŞİD örgütü adına savaşan Türk asıllı Cem K. ile evlenmek üzere Suriye’ye giden ve daha sonra Kürtlere ait mülteci kampında esir tutulan Arap asıllı Nadja R.’nın Almanya’ya geri geleceği bildirildi.

Nadja Ramadan şu an Rakka’da Kürtlere ait bir mülteci yurdunda tutuklu ve geçtiğimiz günlerde video aracılığıyla ‘Merkel beni kurtar, buraya gelmekle hata yaptım’ şeklinde çağrıda bulunmuştu.

Hessen Radyosu’nun haberine göre Alman vatandaşı olan 31 yaşındaki Nadja R.’nın Rakka’dan  buraya getirilmesi için Alman Dışişleri Bakanlığı’nın devreye girdiği ve Almanya’ya girmesine izin verileceği kaydedildi.

2014 yılında selefi hareketine katılan ve daha sonra radikal grupların içinde yer alan Nadja R. internet üzerinden IŞİD militanı Cem K. ile tanışmış ve Suriye’ye gitmişti. Nadja R. geçtiğimiz günlerde Zeit gazetesinde yer alan bir haberde video aracılığı ile Almanua  başbakanı Merkel’den yardım talep etmişti.

Nadja R. çağrısında şunları söylemişti: ‘ Burada şartlar çok kötü. Lütfen bana ve iki çocuğuma yardım edin. Çocuklarımla birlikte bir an önce Almanya’ya gelmek istiyorum. Diğer çocuklar gibi çocuklarımı okula, kreşe göndermek istiyorum. Tehlikeli biri değilim. Buraya gelmekle büyük hata yaptım. Ben terörist değilim‘.

Alman İçişleri Bakanlığı kayıtlarına göre Almanya’dan 940 militan IŞİD adına savaşmaya gitti. Bunun beşte birini de kadınlar oluştıurıyor.

Bakanlık Almanya’ya geri dönen militanların  riziko grubu oluştırdukları ifade ederek  ‘ ‘ her kim o bölgeden  Almanya’ya geri dönüyor ise çok sıkı denetim gerekiyor’ denildi.

Nadja Ramadan'ın Almanya’da hangi kategoride yargılanacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Hatırlanacağı üzere Birleşmiş Milletler Siyasi İlişkilerden sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Jeffrey Feltman, çatışma bölgelerinden ülkelerine dönen IŞİD militanlarının giderek daha büyük tehdit oluşturduğunu söylemişti.

Jeffrey Feltman ayrıca, yabancı terörist savaşçıların akışında bir düşüş olduğunu ve toplam terörist sayısının azaldığını kaydetti. IŞİD savaşçılarının son 16 ayda çatışma bölgelerinden kendi ülkelerine geri döndüklerini belirterek bunun da giderek uluslararası güvenlik için önemli ve giderek büyük bir tehdit oluşturmaya başladığını belirtti.