Süheyla Kaplan

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in partisi CDU (Alman Hristiyan Demokrat Birlik Partisi) Milletvekili Armin Schuster, Alman İstihbarat Servisi'nin (BND) Türkiye’ye yönelik telefonların dinlenmesini savunarak, ‚bravo’ dedi.

 

Schuster, Deutschlandfunk radyosuna verdiği demecinde Türkiye’nin jeo-politik açıdan önemli bir bölgede olduğunu ve Almanya’nın güvenliği açısından dinlemenin meşruluğunu savundu.

 

CDU-SPD (Hristiyan Demokrat Parti- Sosyal Demokrat Parti) koalisyon hükümetine yakın kaynaklardan alınan informasyona göre BND’nin NATO ülkesi Türkiye’nin dinlenmesi gerekiyor. Kaynaklar, ’Frankfurter Allgemine Sonntagszeitung’ gazetesine verdikleri demecinde bu durumun bütün NATO ülkeleri olarak geçerli olmadıklarını da belirtiyorlar.


 

Hükümet kaynaklarına göre Türkiye’deki gelişmeler Almanya’nın iç güvenliği açısından büyük öneme sahip. PKK, sol ve aşırı sağcı Türk gruplarının Almanya’daki aktiviteleri, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı Alman İstihbaratı tarafından yakın takip altında. Ayrıca AKP hükümetinin Almanya’da faaliyet gösteren dernekler ve birlikler üzerindeki politik nüfuzu da istihbarat güçleri tarafından mercek altına alınmış durumda.

 

Muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller Başbakan Merkel’e çağrıda bulunarak durumun aydınlatılmasını istiyorlar ve BND’nin telefon dinlemelerine  karşı çıkıyorlar.

 

Der Spiegel’in haberine göre, BND ABD Dıişleri Bakanı John Kerry’nin konuşmasını dinlemiş. Kerry’nin uydu telefonuyla yaptığı görüşmesinin, BND’nin Ortadoğu üzerindeki dinleme ağına takıldığı belirtilen haberde, benzer bir şekilde ABD’nin eski Dışişleri bakanı Hillary Clinton’un, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile 2012 yılında yaptığı görüşmenin de dinlenildiği idia edildi.