Alman Federal Meclisi'nde bugün Yeşiller Partisi'nin talebiyle Türkiye'deki gelişmelerin ele alındığı özel bir oturum düzenlendi. Saat 17:00 başlayan oturumda Federal Parlamento milletvekilleri Ankara'da 97 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırıları ve Türkiye'deki durumla ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Federal Parlamento milletvekillerinin ateşli tartışmalarına sahne olan oturumda Yeşiller'den Claudia Roth, Sol Parti'den Sevim Dağdelen, SPD'den Niels Annen ve CDU/CSU milletveki Klaus Brähmig yaptıkları konuşmalarda, Ankara'daki 10 Ekim canlı bombalı saldırısını üzülerek duyduklarını belirtiler.

ERDOĞAN SERT DİLLE ELEŞTİRİLDİ

Gelecek pazar günü İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme yapacak olan Merkel'in ziyareti Yeşiller ve Sol Parti'li konuşmacılar tarafından sert dille eleştirildi.  Öte yandan
AB'nin Türkiye'nin 'güvenli ülke' ilan edilmesi planına sıcak yaklaşması ve Alman hükümetinin plana destek vermesi muhalefetin tepkisiyle karşılaştı.

Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth, 'güvenli ülke konusunda '“Bunun Türkiye’deki gerçeklikle hiç ama hiç ilgisi yok” diye konuştu. Sol Parti’den Inge Höger de Türkiye’nin terörle mücadele adı altında kentlerin günlerce kuşatıldığını, bunun Kürt seçmenleri seçim öncesi korkutma amacı taşıdığını belirtti.

ROTH: CHP VE HDP İLE DE GÖRÜŞÜLSÜN



Claudia Roth Türkiye'deki siyasi kutuplaşmanın Almanya'ya da yansıyacağı endişeni dile getirdi. Roth konuşmasında, "Sayın Başbakan Merkel,1 Kasım seçimleri öncesi Ankara'ya yapacağınız ziyaret Erdoğan'a destek anlamına gelecektir. Günden güne Putin'leşen bir Erdoğan ile karşı karşıyayız. Muhalif düşüncedeki gazetecilere, basına ve Tv'lere yasak koyan biriyle görüşecekseniz, hiç olmazsa sosyal demokrat CHP ve HDP ile de görüşün. Onları da dinleyin" çağrısında bulundu.


MERKEL PAZAR GÜNÜ İSTANBUL'A GİDİYOR

Sol Parti Federal Meclis Grubu Uluslararası İlişkiler Sözcüsü Sevim Dağdelen ise konuşmasında Erdoğan'ın despot olduğunu ve sürdürdüğü savaş politikası sonucu Orta Doğu ülkelerinden yüzbinlerce mültecinin ülkelerinden kaçmak zorunda kaldığını belirtti.  Dağdelen sözlerini şu şekilde sürdürdü: " Almanya dış politikasında insan hakları, barış ve demokrasi ilkelerine önem vermelidir.  Suriye'deki Cihatçılara silah yardımı yaptığı açığa çıkmış islamcı Erdoğan rejim ile Almanya ilişkisini kesmelidir. "



Ankara'daki terör saldırısında demokrasi mücadelesinde yakın tanıdığı kişilerin de yaşamlarını kaybettiğine yer veren Dağdelen, " Kendisi gibi düşünmeyenlere terörist diyen, Kürtlere, sendikacılara, gazetecilere ve demokratlara karşı savaş yürüten bir Erdoğan'dan söz ediyorum. Ankara'da kırmızı halı ile karşılanacak bir Merkel'in pazar günü yapacağı Ankara ziyareti, Erdoğan'ın savaş politikasına destek olacaktır." dedi.