Başak Özay/ DW

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri'ne katılmak üzere Sivas'a gelen aydınların kaldığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve iki otel görevlisi ile 2 saldırgan olmak üzere 37 kişi yaşamını yitirmişti.

Türkiye'nin yakın tarihinin en acı olaylarından biri olarak kabul edilen Sivas Katliamı'nın üzerinden 22 yıl geçti. Katliamda hayatını kaybeden yazar, şair ve sanatçıları anmak için her yıl olduğu gibi bu yıl da anma etkinlikleri düzenlendi. Sivas'taki ana anma etkinliğine katılanlar, Sivas Alibaba mahallesinde bulunan Cemevi'nden Madımak Oteli'nde doğru bir yürüyüş yaptı. Katliamın yapıldığı Madımak Oteli'ne karanfiller bırakıldı ve katliamda hayatını kaybeden aydınlar için bir saygı duruşu düzenlendi. Ardından Alevi kurumları temsilcilerinin anma konuşmaları ile devam eden etkinlik semah ve deyişlerle sona erdi.

‘Siyasi partiler daha duyarlı'


Etkinliğe katılmak üzere Almanya'dan Sivas'a giden Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Almanya Alevi Birlikleri Fedrasyonu Başkanı Hüseyin Mat, “Bugün her yıl olduğu gibi yine kitlesel bir anma töreni gerçekleştirdik. 22 yıl önce katliama uğrayan canlarımızı andık ve bu katliamı yapanları ve yaptıranları bir kez daha kınadık” dedi. Mat, HDP ve CHP'den 100'e yakın milletvekilinin de anma etkinliğine katılmasının bu dönemin bir özelliği olduğunu söyleyerek “Bu da Alevilerin oy verdiği siyasi partilerin bu konuda daha duyarlı bir hale geldiğini çok açık bir şekilde gösteriyor” dedi.

21 yıl yargılaması devam eden 7 sanık hakkındaki dava zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmış, zamanaşımı kararı geçen yıl Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat, geçen 22 yıla karşın Sivas davasıyla ilgili hiçbir olumlu gelişmenin yaşanmadığını belirterek, “Birçok sanığın zaman aşımından aklanması gibi haksız, adaletsiz bir sürecin yaşandığını bugün kamuoyu ile bir kez daha paylaştık” dedi.

Türkiye'nin Sivas katliamı başta olmak üzere tarihindeki hiçbir katliamlar yüzleşmediğini dile getiren Mat, artık Alevi toplumunun daha örgütlü olduğu görüşünde. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu'nun her yıl anma etkinliklerine düzenli olarak katıldığını da söyleyen Mat, “Birçok toplumsal kesimin birçok toplumsal olaya karşı olması gereken duyarlılığı maalesef hala gösterdiğini söyleyemeyiz” eleştirisinde bulundu.

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybeden 33 kişi arasında Behçet Aysan (Şair), Metin Altıok (Şair), Hasret Gültekin (Müzisyen), Nesimi Çimen (Müzisyen) gibi isimler bulunuyordu. Madımak Oteli'ndeki yangından sağ kurtulmayı başaran ünlü yazar Aziz Nesin ise bir süre sonra rahatsızlanmış ve 1995'in temmuz ayında hayatını kaybetmişti. (Deutsche Welle)