Antikapitalist Müslümanlar grubunun lideri İhsan Eliaçık, TSK’nin Afrin’e yönelik askeri harekatını eleştirerek Camilerde Fetih Suresi okunuyor, ardından başka bir halkın yaşadığı topraklar bombalanıyor’ dedi.

Hasan Özkan moderatörlüğünde HDK Hamburg ve YXK Hamburg örgütü tarafından Hamburg Üniversitesi’nde "Ortadoğu’da son siyasal gelişmeler, demokrasi ve İslam" konulu bir panel düzenlendi ve panele İhsan Eliaçık’ın yanı sıra, Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Filiz Koçaeli ve halk şiiri araştırmacısı Ezeli Doğanay konuşmacı olarak katıldı. 

Afrin’de Zeytin Dalı harekatından daha çok bu harekatının temelini ‘Kızıl Elma’ ideolojinden  aldığına inandığını söyleyen Eliaçık ‘Ülke genelinde 90 bin camide Fetih Suresi okunuyor ve hemen akabinden başka bir ülkenin taşı, toprağı bombalanıyor. Eğer gerçek anlamda İslami ideolojiye göre hareket etmek istersen müzakere edersin, silahları bırakırsın, bir başka halkın yaşadığı yere saldırmazsın, toprağını bombalamazsın’ şeklinde konuştu.

Eliaçık ‘Fetih Suresini 90 bin camide okuyorsun. Fetih nedir? Fetih açılım demektir. Barış süreci, silahların bırakılması demektir. Şimdiki iktidar dini, sureleri silahların patladığı hale getirdi. Kendilerine göre fikir ,din ürettiler’ dedi.

Ortadoğu’da çözümün demokratik ulus yaklaşım biçimden geçtiğine işaret eden Eliaçık konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘Medine Sözleşmesinde geçen adalet, yaşadığın yeri savunma, imanda, dinde, giyim biçiminde serbestlik gibi ilkeler ile Ortadoğu’da demokratik cumhuriyet projesi  birbiriyle örtüşmektedir. Bu sözleşme Ortadoğu coğrafyasına da lazımdır. Bu düşünce felsefesinin Ortadoğu’da yeri vardır. Bu gibi ilkelerle  ancak eşitlik, adalet ve demokratik birliğin sağlanacağına inanıyorum. Allah’ın razı olduğu da budur’.

DEVLETİN IRKI, DİNİ OLMAZ

Türkiye’de kapitalizmin yanı sıra faşizmle de mücadele edilir hale geldiğini ifade eden Eliaçık ‘Kuran-ı Kerim özünde insanın iyi tarafından çıkmıştır. Pratikte bazı şeylerin yanlış olduğunu gördüğüm için yıllardan beri mücadele vermekteyim ve mücadele vermeye de devam edeceğim. Örneğin ben Türk’üm. Kürt değilim ve Kürt olmaya da hiç niyetli değilim. Ancak Türkler ile Kürtler her alanda eşit oluncaya kadar Kürtler’in yanında yer almaya devam edeceğim. Ben kendi geldiğim kültürümle ve nefsimle mücadele ediyorum. Devletin dini, ırkı olmaz. Onun yerine adalet, mezhep özgürlüğü, eşitlik ve medeniyet temellerine inanıyorum. Bu coğrafyada demokratik cumhuriyet sağlanıncaya, Müslüman ve Türk olmama rağmen Türkler ile Kürtler her alanda eşit oluncaya kadar Kürtler’in yanında yer alacağım. Sünni olduğum için Aleviler’in yanında, erkek olduğum için kadınların yanında, zengin-yoksul ayrımında yoksulların yanında yer alacağım’ şeklinde sözlerini tamamladı.

HİÇBİR İKTİDAR BUNLAR KADAR SOYSUZ VE YOLSUZ OLMAMIŞTI’

Özgür Gündem gazetesi yazarlarından Filiz Koçaeli Afrin’e karşı başlatılan askeri hareketi sert bir dille eleştirerek ‘ Hiçbir iktidar bunlar kadar Türkiye’de soysuz ve yolsuz olmamıştı. Bunca soysuzluğu kimse yapmadı. Şu an Afrin’de halk büyük bir mücadele veriyor. Türkiye’de bizlere yöneltilen baskılara karşı Avrupa’da yaşayanların önemli bir rolü var. Halkların kararlılığını ve mücadelesini ancak buralarda yayabilirsiniz. Biz kararlıyız ve güçlüyüz ve kuracağımız yaşama da çok inanıyoruz’ dedi.

Şair ve halk şiiri araştırmacısı  Ezeli Doğanay da Ortadoğu’da haksız bir savaş oyaşandığını ve Afrin gibi barış içinde, seküler ortamda yaşayan insanların bu durumu yok etme adına savaş başlatıldığını söyledi.  

Süheyla Kaplan / Avrupa Postası