Danimarka'nın Kopenhag kentinde daha önce Muhammed Peygamber karikatürü çizerek tartışma yaratan ve tehditler alan İsveçli karikatürist Lars Vilks'in de katıldığı din ve ifade özgürlüğü konferansının yapıldığı mekana ateş açıldı.

Reuters İsveç'in TT haber ajansına dayanarak duyurduğu haberinde Vilks'in 2007 yılında Muhammed Peygamber'i köpek şeklinde çizdiğini ve ardından ölüm tehditleri almaya başladığını, o dönemden bu yana güvenlik altında yaşadığını yazdı. Vilks saldırıda yara almadı.Danimark Emniyeti saldırıda bir kişinin öldüğünü, üç polis memurunun yaralandığını söyledi. BBC yayınına bağlanan TV2 muhabiri Magnus Bjerg ölen kişinin 40 yaşında bir sivil olduğunu söyledi.



SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ

Kopenhag Polisi, sabaha karşı saat 04.30 sıralarında yürütülen operasyonla saldırganın öldürüldüğünü bildirdi. Sabah saatlerinde Emniyet Müdürlüğünde yapılan kısa basın toplantısında her iki saldırıyı da aynı saldırganın gerçekleştiği bildirildi. Emniyet Müdürü Torben Mölgaard Jensen saldırganın, bindiği taksi şoförünün ifadesinin alınması sonucu yerinin belirlendiğini belirterek “İlk suçun işlendiği saatlerden itibaren kamera görüntülerini izledik saldırganın her iki suçu işledikten sonra bir taksi ile kaçtığını öğrendik. Taksi şoföründen götürüldüğü adresi öğrendik ve binayı kontrol altına aldık. Polisin özel birimleri tarafından yapılan baskında saldırganın teslim olması için çağrı yapıldı olmayınca öldürüldü” dedi.

Görgü tanıkları, saldırganın Norrebro istasyonu yanındaki 7 Eleven adlı marketin yanında öldürüldüğünü söylediler. Daha sonra geniş bir basın toplantısı yapılacağını bildiren Torben Mölgaard Jensen, öldürülen kişinin her iki saldırıyı gerçekleştiren kişi olduğuna emin olduklarını ancak yapılacak incelemeler sonunda kesin kararın açıklanacağını söyledi. Bir taksi şoförü ise, daha ilk saldırıdan sonra polislerin söz konusu adresi çevirdiklerini söyledi.

Başbakan Helle Thörning Schmidt, saldırganın yakalanıp öldürülmesinden dolayı polisi kutlayarak, halkını birlik içinde olmaya çağırdı. Siyasi parti temsilcileri, olayların siyasi malzeme olarak kullanılmaması çağrısında bulunurken muhalefetteki Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen güvenlik güçlerinin güçlendirilmesi ve imkanlarının arttırılması için hükümete destek vereceklerini açıkladı. Emniyet Müdürü Jensen, Kopenhag’da sokaklarda çok polis görüleceğini, yoğun güvenlik önlemlerinin birkaç gün daha devam edeceğini belirterek, olayda ölenlerin ailelerine başsağlığı diledi.