KÖLN’DE “ADALET İÇİN” MİTİNGİ YAPILDI

15 Haziran günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara Güven Park’tan başlattığı yürüyüş, Türkiye’de bir çok kentte olduğu gibi yurt dışında da ilgiyle takip ediliyor ve çeşitli eylemlerle destekleniyor.

Cumhuriyet Halk Platformu (CHP) Köln Derneği de Köln’de 24 Haziran günü düzenlediği “Adalet İçin” mitingiyle Türkiye’deki yürüyüşe destek verdi.

Bayramın ilk gününe gelmesine karış, mitinge yüzlerce insan katıldı. Köln Neumarkt alanında düzenlenen mitinge çok sayıda Türkiyeli göçmek kuruluşu katıldı. Göstericiler ellerinde “Adalet” yazan dövizler taşıdı. Bunun dışında başka bir döviz ve pankart açılmadı.

Mitingi, AABK (Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu), Birleşik Haziran Hareketi, Hacı Bektaş-Köln, Wuppertal ve Çevresi Çepni derneği, TSD Hamm, NRW Fikir Atölyesi ve Avrupa Atatürkçü Düşünce Dernekleri Birliği gibi kuruluşlar destekledi.

Mitingte ilk konuşmayı CHP-Köln derneği başkanı Günay Çapan yaptı. Çapan, katılımcıları ve Türkiye’de 10. gününe geren yürüyüşçüleri selamlayarak konuşmasına başladı. Türkiye yaşanan keyfi uygulamaları, akademisyen, yazar-gazeteci ve milletvekillerinin tutuklanmasını eleştirdi ve insanları cezaevlerinde yaşanan açlık grevleri ve devam eden “Adalet Yürüyüşü’”ne destek olmaya çağırdı. Daha sonra birlikte hareket etmenin önemine değinen Çapan, bununla demokrasi hareketinin yeni bir ivme yakalayabileceğini belirtti.

Konuşmacı olarak sahne alan AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat ise, Türkiye’deki AK Parti Hükümeti’nin uygulamalarını eleştirerek konuşmasına başladı. Mat, “Adalet Yürüyüşü”nün desteklenmesi çağrısı yaparak, kalıcı bir birlikteliğin zorunluluğuna dikkat çekti. İnanç, kimlik ayrıma yapmadan Kürdü, Türkü, Alevisi ve Sünnisiyle bu süreçte birlikte hareket etmek gerektiğini belirtti. AK Parti’nin yaptıklarına karşı toplumsal bir direniş çağrısı yaptı.

Mitingde AABF NRW Başkanı Funda Öztürk bir konuşma yaparak, sadece bir veya birilerinin değil, baskı ve hukuksuzlukla karşı karşıya kalan herkesin sahiplenmesinin önemine dikkat çekti. Gezi’den bugüne uzanan olayların trajik halini sıralayan Öztürk, bütün bunları göz önüne alarak ortak bir mücadele anlayışının oluşturulması çağrısı yaptı. Funda Öztürk ayrıca kitleyi 2 Temmuz günü Köln’de yapacakları “Sivas Katliamının Yıl Dönümü Mitingi”ne davet etti.

Daha sonra destekleyen kumular adına konuşmalar yapıldı. Herhangi bir olayın yaşanmadığı mitinge, Ergun Efe ve çeşitli sanatçılar da şarkı ve türküleriyle destek verdi.

Miting olaysız son buldu.