CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "mühürsüz seçim" olarak tanımladığı 16 Nisan referandumu için "Bu seçimi tanımıyoruz, tanımayacağız!" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, mühürsüz oyların geçerli sayılmasının sandıktan "Hayır" çıktığının kanıtı olduğunu da söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu tweet

Kemal Kılıçdaroğlu, Meclis'teki konuşmasının ardından paylaştığı tweet'te, "Bu seçimi tanımıyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu: Kanunlar YSK'ya takdir yetkisi bırakmıyor

Kılıçıdaroğlu, "Seçimi tanımıyoruz" açıklaması öncesi partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada da mühürsüz zarflarla ilgili kanunu hatırlatarak "'Geçersizdir' diyor. 'Geçersiz olabilir' demiyor. Takdir hakkı vermiyor" dedi.

YSK'nın kanuna rağmen bu oyları geçerli saydığını söyleyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu diyen Türkiye Büyük Millet Meclisi. Siz kimsiniz de kendinizi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin üzerinde görüyorsunuz?"

SEÇİM KANUNU, MADDE 98

"Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü bulunmayan, tamamı yırtılmış olan, üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır."

Kılıçdaroğlu, "YSK yasaları çiğnemiştir. YSK üzerine düşen görevi yapmamıştır. YSK gücünü halktan, hukukun üstünlüğünden, Anayasa'dan değil, belli bir siyasi otoriteden almaktadır. Belli bir siyasi otoriteden alınan güç güç değildir, demokrasiye ihanettir" ifadelerini de kullandı.

"24 milyon oyun namusu için bugün YSK'ya başvuracaklarını" söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu seçimin mühürü yok milli irade tecelli etmemiş sabote edilmiştir...Bu seçimin adı mühürsüz seçimdir" diye konuştu.

Ankara'da YSK'ya iptal başvurusu yaptıktan sonra gazetecilere bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan de mühürsüz zarfların mühürlülerden ayrılmadığını, dolayısıyla kaç mühürsüz oy kullanıldığının tespit edilemez olduğunu söyledi.

Tezcan, "Yapılması gereken tek şey seçimin iptal edilmesidir" dedi.

"Bu bir oy hırsızlığı organizasyonudur, bu bir milli irade hırsızlığıdır" diyen Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mühürsüz oy pusulalarına daha sonra sandık başkanları mühür vurduğu gibi, aradan geçen iki günde ilçe seçim bürolarında saklanan oy torbalarına ne derece müdahale edildiğini bilmiyoruz. Müdahale edildiğinden şüphe duymuyoruz" dedi.

HDP: Referandum şaibeli

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Osman Baydemir de partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) mühürsüz zarfları geçerli oy olarak kabul etmesiyle ilgili konuştu.

Referandumun "şaibeli" olduğunu söyleyen Osman Baydemir, "Milyonlarca zarf ve oy mühürsüz kullanılmıştır. YSK'nın mühürsüz oy pusulalarını kabul etmesi seçime darbedir" dedi.

Baydemir, Bitlis'in Güroymak ilçesinde Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) kazandığı 2014 yerel seçimlerinde, mühürsüz zarflar kullanıldığı gerekçesiyle AKP'nin itirazları sonucu seçimin tekrarlandığını hatırlattı.

Osman Baydemir

Baydemir YSK'ya yönelik olarak "2,5 milyonu bulan mühürsüz oylar için 2014'te aldığın 'geçersiz' kararının aynısını almazsan sen hakem değil tarafsın" dedi.

HDP Sözcüsü, YSK'nın mühürsüz zarfları resmi oy olarak kabul edeceğine ilişkin açıklamasının bir kurul kararına değil, internet sayfasından yayımlanan "2 satırlık yazıya" dayandığını da söyledi.

Oy verme sürecindeki "usulsüzlüklerle" de ilgili konuşan Baydemir, HDP'nin 700 tutanağa itiraz ettiğini belirtti.

'Yeni bir Anayasa inşa mücadelesini başlattık'

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, "Sadece referanduma giden atmosferde değil, referendum günü de baskı uygulandığını" dedi.

"Birçok ilde sandal kurulu başkanlarımızın üzeri çizildi başka partilerden müşahitler getirildi" diye konuşan Baydemir, yurt dışında bazı konsolosluklarda HDP'lilerin müşahit olmalarının engellendiğini öne sürdü.

Halkın "asker ve jandarma gözetiminde oy vermek zorunda kaldığını" söyleyen Baydemir, "Muhtarları çağırıp, devlet memuru yakınlarını KHK yoluyla işten atmakla tehdit ettiler. İnsanlara rızklarıyla şantaj yaptılar" dedi.

Baydemir, "Yeni bir Anayasa inşaa mücadelesini başlattıklarını" da ilan etti.(BBC)