Neonazilerin St. Gallen’e bağlı Almanya sınırı yakınındaki Unterwasser köyünde son 20 yılın en büyük neonazi konserini düzenlediği anlaşıldı.

Cumartesi akşamı İsviçre’nin St.Gallen kantonuna bağlı Unterwasser belediyesine bağlı bir salonda Neonazi taraftarları tarafından gerçekleştirilen konsere 6 bin kişinin katılması İsviçrelilerde büyük bir korku yarattı.

Belediye Başkanı Rolf Züllig, konser izninin “Tanınmayan İsviçreli sanatçılara sahne alma imkanı vereceğiz” adı altında alındığını söyledi. 

Ancak cumartesi günü öğlen köye dazlakların akın etmesiyle olayı anladıklarını belirten Rolf Züllig, “Artık çok geçti. 12 polisle bunu yasaklayamazdık. En az 500 polis gerekirdi” dedi. 



6 BİN NEONAZİ BİRARAYA GELDİ

62 bin 637 nüfusa sahip olan Unterwasser belediyesine bağlı bir salonda 6 bin Neonazi sempatizanının bir araya gelmesi belediye yöneticilerinde ve kentte yaşanan insanlarda büyük bir panik yaratırken, yaşanılan durum İsviçre basınında 'skandala nasıl göz yumuldu' şeklinde geniş yankı buldu.

Neonazi rock gruplarının sahne aldığı konsere İsviçre, Almanya ve Fransa sınırında oturan Neonazi taraftarları katıldığı ileri sürüldü. Konuya ilişkin İsviçre basının sorusunu yanıtlayan aşırı sağ konusunda uzman Hans Stutz, “Bugüne kadar ne İsviçre’de ne de batı Avrupa’da bu kadar yoğun katılımlı bir Neonazi konseri görmedik” dedi.

Konuya ilişkin Spiegel Online açıklama yapan Unterwasser belediye başkanı Rolf Züllig ise cumartesi akşamı kentte oturan insanlardan endişe içinde olduklarına yönelik telefonlar aldıklarını ifade ederek, konsere katılanların çoğunluğunun Almanya’dan katıldığını belirtti. Züllig, “Konsere katılanların çoğunluğu Alman, Hollandalı ve Ruslardan oluşuyor diye düşünüyorum, çünkü Cumartesi akşamı kentte bulunan araçların plakaları genelde Alman, Rus ve Hollanda plakalıydı. Eğer konserin aşırı sağcılar tarafından düzenlendiğini bilmiş olsaydık daha önceden konserin yapılmasına izin vermezdik” şeklinde konuştu.