Erdoğan halen süren canlı yayında "Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınadığımı belirtmek istiyorum" dedi.

İstanbul Valiliği, Sultanahmet Meydanı'ndaki bombalı saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 kişinin de yaralandığını açıklamıştı. Patlama saat 10.15 sıralarında, meydandaki Dikilitaş heykeli yakınlarında meydana geldi.

Patlamanın ardından olay yerine sevk edilen ambulanslar yaralıları çevredeki farklı hastanelere taşıdı.

Reuters haber ajansına konuşan ve ismi açıklanmayan iki üst düzey Türk güvenlik yetkilisi, “Sultanahmet’teki saldırıyı IŞİD’in gerçekleştirmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu” söyledi.

Erdoğan: Saldırı Suriye kökenli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırıyla ilgili şunları söyledi:

“Suriye kökenli bir canlı bomba saldırısı olduğu değerlendirilen terör olayını esefle kınadığımı belirtmek istiyorum. "Maalesef terör eyleminde ölümüz var. Bunlar yerli, yabancı. Yarım saat, bir saat içinde açıklanacak. Patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bu hadise, bir kez daha terör karşısında tek yürek olmamız gerektiğini göstermiştir.

"Bu bölgede faaliyet gösteren tüm terör örgütlerinin ilk hedefi Türkiye'dir. Çünkü Türkiye bunların hepsiyle aynı kararlılıkla mücadele yürütmektedir."

'Ölü ve yaralıların kimlikleriyle ilgili henüz açıklama yapılmadı'

Patlamanın ardından polis, meydanın büyük bölümünü güvenlik kordonuyla sararak kapadı.´Ölü ve yaraların kimliğiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Doğan Haber Ajansı, yaralananlar arasında en az altı Alman, bir Norveç ve bir Peru vatandaşının olduğunu söyledi.

Saldırıyı üstlenen de olmadı.

Hükümet kanadından gelen ilk mesajlardan birini, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik Twitter hesabından paylaştı. Çelik "Sultanahmet'teki alçak saldırıyı kınıyoruz. Hayatını kaybedenlere rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza acil şifalar dileriz." diye yazdı.

'Patlayıcının cinsiyle ilgili incelemeler sürüyor'

Valiliğin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"İlimiz Fatih İlçesi'nde saat 10:15 sularında bir patlama meydana gelmiş olup patlama neticesinde, ilk belirlemelere göre 10 ölü 15 yaralı olduğu tespit edilmiştir. "Patlamanın nedeni, patlayıcının cinsi, olayın fail veya failleri hakkında incelemeler sürdürülmektedir."

Patlamanın, Kadıköy yakası dahil İstanbul'un farklı ilçelerinden duyulduğu bildiriliyor. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) tarafından yapılan açıklamada ise olayla ilgili geçici yayın yasağı getirildiği belirtildi.

Yayın yasağının olay yerini görecek şekilde canlı yayın, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmemesi olarak uygulanacağı bildirildi. RTÜK, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan "yayın yasağı" konulu başbakanlık yazısını da internet sitesinden paylaştı.

Yazıda, "15/02/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinde 'milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda' geçici yayın yasağı getirilebileceği öngörülmektedir. 12/01/2016 tarihinde İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen patlamanın anılan hüküm çerçevesinde olduğu değerlendirildiğinden, söz konusu olayla ilgili geçici yayın yasağı getirilmesi uygun görülmüştür" ifadesi kullanıldı.

Görgü tanığı: Büyük bir patlamaydı

Olay yerine yakın bir yerde dükkanı bulunan Önder isimli görgü tanığı şunları söyledi:

"Patlama oldu. Patlamadan sonra ambulans geldi. Yaralıları alıp alıp gidiyorlar. Polisler geldi. Büyük bir patlamaydı. Alev topu gibi bir ateş çıktı yukarıya doğru dediler".

Sultanahmet’te bir otelin işletmecisi olan Çetin Fakiroğlu, turist kafilelerinin genelde daha geç saatlerde Sultanahmet’e geldiğini belirtti ve "Zaten kış aylarındayız. Piyasa sakin. Turist kafileleri de [Sultanahmet’e] daha geç gelir" dedi.

Gazeteci Yurttaş Tümer, Tümer patlamadan sonra güvenlik güçlerinin "çöp kutularını hızla boşalttıklarını" aktardı. Doğan Haber Ajansı, patlamanın duyulmasından sonra olay yerine ulaşmak isteyen bir polis aracının kaza yaptığını bildirdi.

DHA haberde, "Yan dönerek devrilen araçtaki polisler hafif yaralanırken vatandaşların yardımı ile devrilen araç kaldırıldı" ifadelerine yer verdi. (BBC)