Hamburg İslam Şurası Başkanı Dr. Mustafa Yoldaş’ın sosyal medyada TSK’nın Afrin’e operasyonu destekleyici yönde savaş çağrısı yapması Alman politikacıları kızdırdı.

Almanya’da ilk olarak Hamburg Senatosu ile aralarında İslam Şurasının da bulunduğu  inanç  cemaati temsilcileriyle Protestan, Katolik ve Musevi cemaatleriyle eşit haklar tanıyan devlet anlaşması 2012 yılında imzalanmıştı. Müslümanların din ve inançlarının anayasal olarak koruma altına alınmasını sağlayan anlaşma ile inanç örgütlerine diğer dinlerle hukuksal anlamda eşitlikler getiriyor.

Hamas adına bağış topladığı gerekçesiyle Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından faaliyetleri yasaklanan İnsanı Yardım Vakfı’nın da (İHH) bir dönem başkanlığını yürüten Yoldaş, sosyal medyada şu şekilde açıklamada bulundu:

‚Değerli arkadaşlar,
beni tanıyanlar bilir ki, savaş tellallığı, ucuz kahramanlık ve kabadayılık benim mizacım değildir. Temelde barışsever bir insanım.  Hekimlik mesleğini de insan sevgisi ve hayattan yana olduğum için seçtim. Hiç bir şehit annesinin ocağına ateş düşmesini istemem. Zira ateş ancak düştüğü yeri yakar. Fakat şu Afrin harekatında kimlerin devletimizin, milletimizin, askerimizin karşısında yer aldığına ve ağızlarının salyalarıyla havlamalarına bakıyorum da, mevcut hükûmetin onca hatasına rağmen, bu harekâtın desteklenmesi gerektiği kanaatindeyim. Rabbim şanlı ordumuza zeval vermesin. Zira gün millî birlik zamanı. Kırk yıldır Türkiye’mizin baş belası olan ve dış güçler tarafından her zaman kullanılmaya müsait olan PKK ve benzeri yapılanmalara ve onlara kol kanat olan emperyalistlere direnme ve ders verme zamanı. Türk-Kürt kardeşliğinin tek teminatı İslam kardeşliğidir. Bunun haricinde bizi bir arada tutacak hiç bir manevî güç tanımıyorum. Eğer emperyalizme karşı beraber direneceksek o zaman başarı şansımız vardır, yoksa bize daha bu coğrafyada çok kan döktürecekler dış mihraklar.’

SOL PARTİ: ‚YOLDAŞ’IN BAŞKANLIĞINDA DEVLET ANLAŞMASI BU ŞEKİLDE YÜRÜTÜLEMEZ’

Sol Parti Meclis Grubu Eş Başkanı Cansu Özdemir İslam Şurası Başkanı Mustafa Yoldaş’ın bu yönde kışkırtıcı açıklamalarının ilk olmadığına dikkat çekerek, devlet anlaşmasının bu şekilde bir temsilci ile yürütülemeyeceğini savundu.

DİTİB BERGEDORF’TAN DA AFRİN SALDIRISINA DESTEK

Öte yandan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne bağlı Bergedorf Kocatepe Camii sosyal medya hesaplarından Türkiye’nin Afrin saldırısını destekleyici açıklamalar yaptı. Devlet anlaşması Hamburg eyaletinde DİTİB temsilcileri ile de imzalanmıştı.

MERKEL’İN PARTİSİ DEVLET ANLAŞMASINI DURDURMAK İSTİYOR

Öte yandan Alman Hristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) Hamburg parti teşkilatı Hamburg senatosu ile Müslüman inanç temsilcileri ile yapılan devlet anlaşmasının durdurulmasını talep etti.  

CDU Hamburg Meclis Grubu Başkanı Andre Trepoll Yoldaş’ın açıklamalarının kabul edilemez olduğunu ifade ederek ‚ Bu yönde açıklamalar kışkırtıcı ve aijtitasyon niteliktedir’ dedi.

HAMBURG SENATOSU: AÇIKLAMA İÇERİK OLARAK YANLIŞ

Öte yandan Hamburg eyalet hükümeti Sözcüsü Jörg Schmoll ‚ Hamburger Abendblat’ gazetesine yaptığı açıklamada İslam Şurası Başkanı’nın açıklamasının ölçüsüz ve içerik olarak yanlış olduğunu belirtti.

Alman Liberal Parti ( FDP) ve Alman ırkçı parti Almanya İçin Alternatif Parti (AfD) ise Müslüman örgütlerle yapılan devlet anlaşmalarının fesh edilmesini savunuyor. 

CDU Meclis Grubu Başkanı Andre Trepoll Yoldaş'ın savaşı destekleyici açıkmamalarının kabul edilemeyeceğini ve Almanya'nın demokratik değerleri ile çeliştiğini söyledi. Trepoll " Erdoğan'ın uzun kolunun Hamburg'a kadar uzanmasına artık son verilmeli ve kırmızı kart gösterilmeli. DİTİB ve İslam Şurası ile devlet anlaşması durdurulmalıdır' dedi

Süheyla Kaplan / Hamburg