Adil Yiğit

2 Haziran tarihinde Hamburg'da evden ayrılarak İŞİD'e katılmak için Türkiye'ye gittiği kesinleşen, 17 yaşındaki Merve Ş.'in annesi Hülya Ş. (39) çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Hülya Ş. „Biz zaten 23 Temmuz'da Antalya'ya izine gidecektik. Bunu Merve de biliyordu. Üç hafta tatil yapacaktık. Neden o tarihi beklemeden 2 Haziran günü Türkiye'ye uçtu anlamış değiliz. Anlaşılan ona örgütten veya bir yerlerden talimat geldi. Merve'nin sanki ikili bir yaşamı vardı“ dedi.

CUMHURBAŞKANI NEDEN IŞİD'E KATILAN ÇOCUKLARA HİÇ DEĞİNMEDİ?

Kızının evi terketmesinden bugüne kadar Türk ve Alman yetkililerin ilgisizliğinden yakınan 4 çocuklu acılı anne Hülya Ş. „Cumhurbaşkanı Erdoğan Hollanda'ya geldiğinde bir Türk çocuğunun Hollandalı lezbiyen bir aileye verilmesini sert dille eleştirmişti. Avrupa'dan IŞİD'e giden çocuklar konusunda ise bugüne kadar hiç bir açıklamada bulunmadı. Bizim çocuklarımızın önemi yok mu?" diyerek tepkisini dile getirdi.

Hülya Ş. „Bugüne kadar ne konsolosluktan, ne Dışişleri Bakanlığı'ndan, ne de siyasilerden ve camilerden hiçbir telefon ve destek gelmedi. Kimseler bizi sormadı. Seçim öncesi Alman vatandaşı olun diye mektuplar gelirdi" açıklamasını aktardı.

YETKİLİLER ÖNLEM ALMAZSA DAHA ÇOK AİLELER PARÇALANACAKTIR


Merve Ş.'nin önceki hali

'POLİS, KIZIMIZI KESMİŞ VE SAKLAMIŞIZ GİBİ KİLERE KADAR BAKTI'

Hülya Ş. yaşadıklarını anlatmaya şu şekilde devam etti, "LKA'dan polisler eve geldiklerinde bizden şüphelenmiş bir halleri vardı. Kızımızı biz kesmiş, bir yerlere saklamışız gibi kilere kadar baktılar. Toplam iki kez geldiler. Geçenlerde son gelişlerinde sorun olursa bir pedagog ile konuşmak için bir telefon numarası bıraktılar. Bunun dışında resmi kurumlardan kimseler kapımızı çalmadı. Son iki gün ise, aman ha çocuğunuzun hayatını düşünüyorsanız gazetecilere konuşmayın şeklinde telefonlar gelmeye başladı. Eğer yetkililer önlem almazsa daha çok aileler parcalanacaktır “ dedi.

MERVE: 'ALLAH YOLUNDA ÖLMEK VARKEN ÇALIŞMAYI NE YAPACAM' ?

Merve'nin TV'de "Bir yerde bir gazeteci IŞİD tarafından öldürüldü vb. haberleri duyduğu zaman "Harika" diyerek sevindiğini anlatan acılı anne „Biz bu tür söylemlerini çocukca bularak dikkate almazdık. Kaçtıktan sonra onun beyninin yıkandığını anladık. Hatta Türkiye'deki İstanbul Terörle Mücadele IŞİD bölümü yetkililerini aradığımızda, Merve'nin sık sık "Allah yolunda ölmek varken ne yapacam çalışmayı" şeklinde sözler söylediğine dikkat çekip `Merve canlı bomba olabilir` diyerek endişemizi belirtmiştik“ dedi.

MERVE'NİN CANLI BOMBA OLMASINDAN KORKTUK



Merve Ş.'nin annesi “Türkiye'de polisten ilk günlerde ümidimiz vardı. Telefon görüşmelerinde bize İstanbul'da havaalanı ile Laleli / Aksaray hattında 17 kamera kaydı ellerinde olduğunu açıkladılar. Taksiye binince kamera kaydı var dediler. Hatta İstanbul havaalanına başı açık olarak indiğine dair resimden söz ettiler. Telefondaki polis bize her defasında „Merve İstanbul'u terkedemez. Terketse bile Türkiye'den çıkamaz“ şeklinde açıklama yaptı. "Seçimlerden dolayı buna ses çıkarmadık ama şimdi düşünüyoruz da sanki günlerce bizi bu tür sözlerle oyaladılar“ dedi.

KIZI IŞİD'E KATILDIĞI İÇİN İNTİHAR EDEN ERCAN B.'NİN KALBİ KIRIKTI



Hülya Ş., “Merve ile birlikte giden Ece B.'nin babası Ercan B. intihar etmeden iki gün önce burada Alman Panorama programına birçok şeyler söyledi. Kalbinin hem Alman hemde Türk yetkililerine kırık olduğunu, güveninin sarsıldığını açıkladı. Baba olarak çok yıkılmıştı. Çünkü Ece ikinci kez kaçmıştı. Merve'yi götüren ve yol gösteren de oydu. Ercan B. yaşadığı evlat acısına dayanamayarak bunalıma girdi ve iki gün sonra kendini asarak intihar etti. Bizdende mi böylesi bir sonuç bekleniyor? Neden hiç arayan soran olmuyor? şeklinde ifade etti.

MERVE'Yİ CAMİYE İLK KEZ BİZ GÖTÜRDÜK

Merve'yi sakin ve kendi halinde biri olarak tanımlayarak, kızının evden pek dışarı çıkmayan biri olduğunu belirten anne Hülya Ş. „ Merve ev işleriyle uğraşmayı severdi. Bazen aile arasında tartışma olsa araya girer, hadi biraz gezmeye gidin, dinlenin derdi“ diyerek şöyle devam etti.



'ÖNCEDEN YIRTIK VE MODA OLAN PANTOLONLARLA GEZERDİ'

`Merve'yi üç yıl önce ilk kez camiye biz götürdük. Diğer çocuklarımı da aynı şekilde. Merve camiye gitmeden önce yırtık ve moda olan pantolonlarla dolaşırdı. Bir süre sonra kapanmaya başladı. Başını örtmek istedi. Bizzat ben ona alışverişe giderek eşarp aldım. Bir süre sonra tamamıyla kapandı. Taktığı renkli eşarp yerine siyah renkli eşarp ve bol kıyafetler giymeye başladı. Bir gün eve giderken otobüs durağında birini gördüm, tamamen kapalıydı. Sadece gözleri ve burnu görünüyordu. Kolundaki çantasından Merve olduğunu çıkarttım, ama emin olamadım. Biraz sonra eve gelerek hemen odasına girdi ve gerçekten Merve olduğunu anladım. Aslında o gün kızımı o kıyafetler altında görünce çok korkmuştum Odasında çok miktarda Almanca dini kitaplar vardı. Hepsini alıp çöpe attım. Zamanla çocuğum iki kişiliğe bürünen biri haline geldi. Sanki birileri onu dışarıdan bize karşı yönetiyordu.

BİZİ TERKETMEDEN ÖNCE HAZIRLIK YAPTI, YATAK YERİNE YERDE YATTI

"Ben çocuğuma hep güvendim. Telefonuna merak edip hiç bakmadım. Onun çevresinde doğru dürüst pek arkadaşı yoktu. Genelde internet üzerinden birileriyle yazıştığını biliyordum ama sonucun bu noktaya geleceğinden habersizdim. Gesamtschule'de onuncu sınıfta idi. Bir markette kasa bölümünde çalışıyordu. Aldığı ücrete hiç el vurmazdık. Son günlerde akşamları aynı saatte yemek yemeye ve su içmeye başladı. Sanki oruç tutmaktaydı. Evde yerde yatmaya başladı. Yatağında yat dememe rağmen, işyerinde çalışmaktan dolayı sırt ağrıları yaşadığı için yerde yattığını açıkladı ben de inandım.

Merkez cami yakınında bulunan bir Reisebüro'dan iki hafta önce bilet almış. 16 yaşında birinin bilet alması ve havaalanından geçmesi nasıl oldu anlayamadık. Evde odasında bulduğumuz notlarda görüldü ki, önceden benim imzamı taklit etmeye çalışmış. Anlaşılan benim adıma kendisine vekaletname yazmış. Aile olarak acımız çok büyük"
dedi