Adil Yiğit

St.Georg semtindeki merkez polis karakoluna 200. uzak mesafede Steindamm sokağında dün gece geç saatlerde yaşanan saldırı girişimi, kısa sürede sosyal medya üzerinden yayıldı.


Haberin duyulması sonrası yüzlerce kişi dernek önünde biraraya geldi. 



SALDIRGAN MASKELİ BİRİYDİ

Yürüyüşün başlamasından olayların geç saatlerde sona ermesine kadar, Sol Parti eyalet parlamentosunda milletvekilerinden Christiane Schneider, Cansu Özdemir ve Mehmet Yıldız'ın bir Avukat gibi polis ile göstericiler arasında mekik dokumasi dikkat çekti.



Olay yerine çok sayıda polisin gelerek Pulverteich sokağındaki Al-Nour Cami'si ile Kürtlerin derneği arasındaki yolu kapatması olayların devam etmesini engelleyemedi.


Cami önünde toplanan ve yaşları 20-25 arası çoğu Türk ve Arap kökenli Selefiler, polis önlemine rağmen ellerindeki falçata ve bıçaklarla ikinci bir saldırıda bulundular.




 "Allahuekber" 
ve "Kobane islami" diyerek kitlenin üzerine saldıran Selefilerden maskeli olduğu belirtilen bir saldırganın bıçak darbeleri sonucu, sekiz kişinin yaralanarak ilk yardım hastanesine kaldırıldığı açıklandı. Polisten alınan bilgilere göre olaylarla ilgili olarak 17 kişinin göz altına alındığı belirtildi.



Görgü tanıklarının ifadesine göre Selefiler tarafından silah atışı yapıldığı da iddia edilen olaylar esnasında, Alman polisinin, Selefilere karşı haddinden fazla mesafeli yaklaşımı, basın ve demokratik çevrelerce tuhaf ve anlaşılmaz olarak yorumlandı.
ŞURA YETKİLİLERİ OLAY YERİNE GELDİ


Hamburg ve çevresinde 52 derneğin ve 31 caminin üyesi olduğu ŞURA çatı derneğini temsilen iki yetkilinin olay yerine gelmesi de Selefileri saldırgan tavırlarından geri adıma ikna edemedi.

Kısa süre sonra Al-Nour Cami'den ayrılan yöneticilerin yüz ifadeleri memnun kalmadıklarına açık bir işaret olarak değerlendirildi.



Gecenin geç saatlerine kadar karşılıklı sloganlarla devam eden gösteriler, tazikli su sıkan polis arabalarının gelmesi ve polisin" dağılın" uyarısı üzerine sona erdi.



Yoldan geçen birçok araçta Selefi kılıklı kişilerin kimlik kontrolu yapılması trafiği altüst etti.

KÜRTLER VE CAMİ DERNEKLERİ ARASINDA DİYALOG TOPLANTISI

ŞURA Başkanı 
Mustafa Yoldaş, Kürdistan Halkevi yetkilisi ile Polis ve İslam Bilimleri diyalog yetkilisinin katılacakları bir yuvarlak masa toplantısında benzeri olaylar yaşanmaması tartışılacak.



Konuya yönelik ŞURA Başkanı Yoldaş IŞİD'i kastederek şunları söyledi: "Zaten islamin imajını yeterince zedelediler. Diyalogun başkenti olarak tanımladığımız Hamburg'da bu tür olaylara elbette ki sessiz kalamayız."