Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Afrin’den kaçan mültecilere sınır görevlileri tarafından ateş açıldığını ileri sürdü.

Alman Zeit gazetesinde yer alan habere göre İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye’yi TSK’nın Afrin’e yönelik askeri harekatı sonrası savaş bölgesinden  kaçan sivil halka ve Türkiye’ye sığınmak isteyen mültecilere sınır güvenlik birimlerince ateş açıldığını ileri sürdü.

Yakın Doğu Enstitüsü Direktörü Lama Fakih gazeteye yaptığı açıklamada ‘Saldırıdan kaçan ve Türkiye’ye sığınmak isteyen Suriyeli mültecilere Türk sınır görevlileri ateş açmakta ve onları zorla ülkelerine geri göndermektedir’ dedi.

MÜLTECİLERİN VE SİVİL HALKIN YAŞAMLARIYLA OYNANIYOR

Fakih ‘Afrin’e yönelik operasyon devam ettikçe sınırda bekleyen ve güvenlik arayan mültecilerin sayısı her geçen gün daha da artacak. Mültecilerin ve sivil halkın yaşamlarıyla oynanıyor’ dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün iddiasını ise Türk hükümeti inceleyeceğini belirterek, iddianın doğru olmadığını savundu. İsmini açıklamayan Türkiye’den bir yetkili iddia ile ilgili olarak ‘ Kürt, Arap, Müslüman, Hristiyan kim olursa olsun Türkiye’nin kapısı herkese açıktır. Sözkonusu iddia ile ilhili bilgi sahibi değilim’  dedi.

Öte yandan Suriye İnsan Hakları Örgütü Başkanı Rami Abdal Rahman, muhaliflerin İdlib'de bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü açıkladı. Rahman'ın açıklamasına göre, paraşütle atlayan pilot esir alındı. Ancak Gözlemevi, uçağın hangi muhalif grup veya gruplar tarafından düşürülmüş olabileceği konusunda bir açıklama yapmadı. Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib kentinde radikal İslamcı gruplar etkin durumda.

Suriye rejim birlikleri, aralık ayının sonundan bu yana İdlib'in büyük bir kısmında kontrolü elinde bulunduran Heyet Tahrir el Şam örgütüne karşı operasyonlar düzenliyor. Örgütün büyük bir kısmı, El Kaide'den ayrılayarak adını Fetih El Şam Cephesi olarak değiştiren örgütün mensuplarından oluşuyor.

Süheyla Kaplan/ Hamburg