Elçilik personelinin hesaplarına inceleme
 
Avusturya, ülkedeki Türk Büyükelçiliği ile başkonsolosluklar dahil tüm Türk kuruluş, kurum, camiler ve Türkiye’yle bağlantılı dernek ile şirketlere karşı harekete geçti.

Türk Büyükelçiliği ve konsolosluk çalışanların hesapları takibe alındı, Türk vatandaşların oturma izinleri uzatılmamaya başlandı ve ilk olarak 40 Türk imamdan 5’inin gönderilmesi kararlaştırıldı.

En büyük inceleme ve baskı, Viyana’daki Türk Büyükelçliği ile ülkedeki Türk konsolosluk çalışanlarına karşı başlatıldı.

16 Nisan referandumuyla, iki ülke siyasileri arasında başlayan gerginliğin ardından, Başbakan Sebastien Kurz’un başında olduğu yeni sağcı Avusturya hükümeti, başta Türk Büyükelçiliği çalışanları olmak üzere, konsolosluk çalışanları ile Diyanet (Avusturya Türk- İslam Birliği- ATİB) imamlarının maaşlarını bile takibe aldırdı.
 

ELÇİLİK ÇALIŞANINA: NEREDEN BULDUN

Her türlü para hareketini incelemeleri için bankalara müfettişler gönderildiği öğrenildi. Geçen hafta bir çok bankada inceleme başlatıldı ve Türkiye’den gelen maaşların dökümleri istendi. Türk bankalarına gelen maaşların daha önceden incelenmeye başladığı ve üst düzey bir Türk Büyükelçiliği yetkilisine her ayın başında „Bu para sana niye geldi, neden her ay bu parayı alıyorsun?“ diye sorular sorulduğu öğrenildi.
Avusturya Hükümeti, bu durumu, „Yurt dışından gelen paranın incelenmesi ve kara para ile mücadele“ çerçevesine oturtmaya çalışırken, Türk Büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarının üzerinde de büyük bir mali baskı oluşmuş durumda.

 

AVUSTURYA BANKALARI BİLE

İnceleme başlatılan ve Türkiye’den gelen paraların izlendiği bankaların bir çoğu da büyük Avusturya bankaları. İncelenen kurumlar ise şunlar; Türk Büyükelçiliği ve Başkonsolosluklar (Diplomatik işler hariç), Avusturya’daki Diyanet (ATİB), Türk bankaları, Türk dernekleri, Türk kuruluş ve şirketleri, AKP’nin Avrupa’daki organizasyonu olan UETD, diğer islami dernekler ve kuruluşlar.
 

5 İMAM YAKINDA GÖNDERİLİYOR

Sözcü‘den Ali Gülen‘in haberine göre.kapatılan Nizam- Alem Ülkü ocakları camiisinin yanı sıra, 4 islami derneğin daha kapısına kilit vurulurken, Avusturya’daki diyanetin 5 imamının oturma izinleri ise uzatılmadı. Türkiye’den gelen bu imamların kısa süre içinde sınır dışı edilmesi bekleniyor. Oturma izni verilmeyen 40 Türk imamın yanı sıra, başka imamlarla gönderileceklerin sayısının 60’ı aşabileceği belirtildi.

Ayrıca hiç bir dernek ya da kuruluşla ilgisi olmayan, islami örgütlere üye bulunmayan normal Türk vatandaşlarının oturma izinleri de uzatılmamaya başladı. Uzatmalar bir çok olayda üç- dört ayı geçiyor ve Türkler iş piyasalarında büyük sorunlar yaşıyor. Bu arada, sınır dışıları ve cami kapatmaların 2015 yılında yürürlüğü konulan ve 3 yıllık geçiş süresi öngörülen İslam İnanç Birliği’nin (IGGiÖ) kararları doğrultusunda yapıldığı açıklandı.
 

DİYANET İMZA ATTI, UYGULAMADI

İşin ilginç yanı, bu kuruluşa Diyanetin (ATİB) de üye olması. O dönem, Türk diyanetin bu kararlara onay verdiği ancak üç yıl içinde gerekli düzenlemeleri yapmadığı, Ankara’dan mali desteği kesmediği öğrenildi.