Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümünün 11.’inci yılında Almanya’nın Hamburg kentinde anıldı.

Hamburg'da Denkfabrik'in önerisi ile St. Petri Kilisesi’nde düzenlenen anma törenine, Hamburg ve çevresindeki Alevi dernekleri, Rosa Lüksemburg Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Hamburg Birimi kitlesel destek verdi. Hrant Dink'in katlinin 11.’inci yılında düzenlenen anma töreninde yapılan konuşmalarda, Hrant Dink davasının hala aydınlatılamadığı ve bu davanın Türkiye’nin demokratikleşme anahtarlarından biri olduğu vurgulandı.

Erhan Erdoğan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen anma töreninde St.Petri Kilisesi’nden pastör Annette Reimers-Avenarius, Hamburg eyaletinin Yeşiller Partili Başbakan Yardımcısı Katharina Fegebank, Kuzey Almanya Alevi Toplumu Başkanı Canan Canlı, AGOS gazetesinde bir dönem görev yapan ve Brüksel’de yaşayan Hrant Dink’in yakın arkadaşı Aris Nalcı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Grubu’ndan Amke Dietert bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmalarda Hrant Dink’in Türkler ile Ermenilerin ortak geleceklerini inşa edebilmelerinin yol ve yöntemini arayan bir aydın olduğu ve demokrasi yolunda verdiği mücadelenin gelecek kuşaklara ışık tuttuğu vurgulandı.

Hamburg eyalet Başbakan yardımcısı Fegebank Hrant Dink’in verdiği mücadelenin aynı zamanda tüm toplumlar arasına cesaret verdiğini belirterek insan hakları yolunda mücadele veren tüm güçlerin desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Anma etkinliğinde konuşma yapan Kuzey Almanya Alevi Toplumu Başkanı Canlı Alevi toplumu olarak her zaman Hrant Dink ailesinin yanında olmaya devam edeceklerini belirterek ‘ Hepimiz Hrant Dink’iz. Hepimiz Ermeni’yiz, Kürt’üz, Alevi’yiz, Hrıstiyan’ız, Ezidi’yiz, Tahir Elçi’yiz. Hangi dil, din, ırktan ve mezhepten olursak  olalım her zaman ezilenlerin, mağdurların yanında olduk. Dün Dersim katliamını unutmadık. Bugün de Hrant Dink cinayetini unutmayacağız. 2018’de Türkiye tarihinde azınlıklara karşı demokrasi yolunda hiçbir değişiklik yaşanmadı’ dedi.

Kilisede bugün farklı milletlerin  aynı karede buluştuklarına ve yan yana geldiklerine dikkati çeken Canlı ‘Hrant Dink’in öldürülmesi sonrasında  nasıl biraraya geldiysek, bundan sonra da Türkiye’de OHAL rejimine, haksızlıklara, faşizme karşı barışı yakalama uğruna hep birlikte olmalıyız. Siyasal cinayetlerin olmadığı toplum yaratma düşü içindeyiz. Gün el ele  birlik olma günüdür’ diye konuştu.

Agos Gazetesi eski çalışanlarından ve aynı  zamanda Hrant Dink’in yakın arkadaşı gazeteci Aris Nalcı konuşmasına ‘ 11 yıl sonra bugün burada hep birlikte olmamız onun verdiği mücadelenin bir göstergesidir. Bugün burada kilisede farklı milletlerden, kültürlerden toplulukların biraraya gelmesi aynı zamanda umutların yaşandığını göstermektedir. Cinayetten on bir yıl geçti. On bir yıl hayal kırıklıklarıyla geçti. Yüzlerce dava oldu. Biz kendimiz için bir adalet beklemedik. Ermeni gazeteci olarak adaletin asla gönlüme su serpmeyeceğini biliyorum. Çünkü Türkiye hala aynı karanlık noktada ve bu karanlık fikirlerini de yaymaya devam etmektedir’ şeklinde başladı.

Devrim Kavallı, Ermenice, Kürtçe ve Türkçe şarkılarla yoğun alkış topladı

Umuda gerçek anlamda sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Nalcı şöyle konuştu: ‘ Bugün barış isteyen akademisyenler, yüzlerce gazeteci, siyasetçi cezaevinde. Hrant  Dink cinayeti unutturulmak isteniyor. Ancak gerçekleri dile getiren aydınlardan, gazetecilerden korkuyorlar. Hrant Dink de gerçekleri  insanlara anlatmak istediği için ondan korktular. Korkuyorlar çünkü gerçeğin kazanacağını biliyorlar. Milli Mutabakat, Hrant Dink cinayetini içişlerinde on bir yıl birbirlerini suçlamak için kullandı.  Bizler kendimiz için bir adalet istemiyoruz. Hrant Dink davasıyla Türkiye kendi içinde bir temizleme hareketine gidebilirdi ama bunu yapmadı. Bundan sonra yeni umutlara ihtiyacımız var. Hrant Dink aramızda yok ama sizler varsınız, bizler varız burada. Umuda sahip çıkmalıyız. Bu umudu yeşerttiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. ‘

Anma etkinliğinde Almanya’nın tanınmış çevirmenlerinden Sabine Adatepe Hrant Dink’in kitaplarından kesintiler okudu. Kilisede ayrıca Ali Taşyapan, Ali Temiz, Engin Çelik, Devrim Kavallı, Emre Aktaş, Grup Çalcaz, Nur Deniz Kaplan korosu, Taylan Acar ve Tuncay Akçay müzik dinletisinde bulundu.

Süheyla Kaplan / Hamburg