HDP Siirt milletvekili Meral Danış Beştaş ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, seçim güvenliği ve seçmen kayıtları hakkında Diyarbakır HDP İl Binası'nda bir basın açıklaması düzenlediler.

Beştaş, birçok adreste 100’ün üzerinde seçmen kaydedildiğini ifade ederek, “Hakkari merkezde, Ordu Caddesi'nde 1108 seçmen aynı adrese kaydedilmiş” dedi.

BBC’den Hatice Kamer’in haberine göre, HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, 24 Haziran seçimlerinden örnekler vererek bazı adreslerde abartılı seçmen sayısının olduğunu söyledi.

Tiryaki, sandık güvenliği ile ilgili görevlilerin oy hakları olduğunu ama benzer rakamların yerel seçimlerde ortaya çıkması halinde seçimin sonucuna etki edebileceğini savundu.

Tiryaki, daha sonra cezaevlerinde oy kullanacak tutukluların durumuyla ilgili bilgiler paylaştı.

“ON BİNLERCE TUTUKLUNUN OY KULLANMA HAKKI FİİLEN ENGELLENECEK”

Tiryaki, 2005,2009 ve 2014 mahalli idareler seçimlerinde taksirli suçlardan hüküm giymiş tutukluların oy kullanabildiğini, ancak yasada değişiklik olmamasına rağmen on binlerce tutuklunun oy kullanma hakkının fiilen engelleneceğini öne sürdü.

Tiryaki, "Bu karar HDP'ye karşı alınmış, çünkü son seçimde cezaevlerinde en fazla oy çıkan parti HDP'ydi" dedi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), cezaevindeki tutuklu ve taksirli suçtan hükümlülerin 'kayıtlı oldukları seçim çevresinde' oy kullanabileceğine karar vermişti. Karara göre, örneğin Ankara'da seçmen listesine kayıtlı olan ve İstanbul Silivri Cezaevi'nde kalan bir tutuklu ya da taksirli suçtan hükümlü, artık cezaevi tutuklu seçmen listesine kayıt edilip oy kullanamayacak. Bu karar cezaevindeki 55 bin 574 tutuklunun çok büyük bölümünün oy kullanamaması anlamına geliyor.

Tiryaki, iradeleri dışında tutukluların gönderildiği cezaevlerinde oy kullanma hakkının engellenmesinin yasalara aykırı olduğunu söyledi.

“1108 SEÇMEN AYNI ADRESE KAYDEDİLMİŞ”

Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP Bilgi İşlem Merkezi'nin seçmen kütüklerinin ilanından sonra sandık sandık inceleme yaptıklarını, birçok adreste seçmen sayılarında hile yapıldığını tespit ettiklerini söyledi.

Beştaş, bu incelemede 40'ın üzerinde seçmenin aynı adreste gösterildiği haneleri baz aldıklarını söyledi.

Beştaş'ın açıkladığı birçok adreste, aynı hanede 100'ün üzerinde seçmenin bir arada gösterildiği belirtilmiş.

Beştaş'ın verdiği bazı örnekler şöyle:

"•      Batman Komando Caddesi'nde bir adreste 189 seçmen aynı dairede,

•      Bingöl'de 26 numaralı adreste 224 seçmen aynı adreste,

•      Diyarbakır'ın Hani ilçesinde bir adreste 208 seçmen aynı adreste

•      Bitlis Çevreyolu 242 no'da 338 seçmen bir adreste,

•      Hakkari, Çukurca'da Kaymakam Niyazi Erten Caddesi'nde kapı no 2'de 627 seçmen bir adreste gösterilmiş,

•      Hakkari merkezde, Ordu Caddesi'nde 1108 seçmen aynı adrese kaydedilmiş,

•      Mardin Artuklu'da bir adreste 560 seçmen,

•      Siirt'te 528 seçmen,

•      Şırnak Beytuşşebap'ta 526 seçmen aynı adreste,

•      Iğdır polis evinde 374 kişi kalıyor."

Beştaş, bu sayıların, nüfusu 5 ile 10 bin arasında değişen yerleşim yerlerinde seçimin sonucuna doğrudan etki edebileceğini savundu.