CHP'li Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner'e tepki var. CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner'in Frankfurt'taki panellerini, yapılmasına üç gün kala bir gerekçe göstermeden iptal etmeleri sert tepkilere neden oldu.

CHP izmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'in Frankfurt'ta 24 Mart tarihinde düzenlenen ve katılımcıları arasında BirGün gazetesi yazarı Oğuzhan Müftüoğlu’nun da bulunduğu '2019 giderken ne yapmalı, nasıl yapmalı' konulu panele katılamayacaklarını bildirmeleri, paneli düzenleyen Birleşik Haziran Hareketi Orta Almanya'nın sert tepkisine neden oldu.

Haziran yaptığı açıklamada "Haftalardır büyük bir titizlikle hazırlığını yaptığımız ve kamuoyu tarafından da büyük ilgiyle beklenen panelimiz, kabul etmekte zorlandığımız gerekçelerle iptal edilmiştir. Bu vesileyle başta Haziran aktivistleri ve dostları olmak üzere tüm kamuoyundan özür dileriz" ifadelerine yer verdi.

Haziran, kamuoyu açıklamasında şöyle dedi: "CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve BirGün yazarı Oğuzhan Müftüoğlu'nun katılımlarıyla "2019'a giderken ne yapmalı, nasıl yapmalı?" adıyla 24 Mart 2018 tarihinde, Frankfurt'ta düzenleceğimizi duyurduğumuz panelimize CHP milletvekilleri, parti içi gelişmeleri gerekçe göstererek katılamayacaklarını bildirdiler. Haftalardır büyük bir titizlikle hazırlığını yaptığımız ve kamuoyu tarafından da büyük ilgiyle beklenen panelimiz, kabul etmekte zorlandığımız gerekçelerle iptal edilmiştir. Bu vesileyle başta Haziran aktivistleri ve dostları olmak üzere tüm kamuoyundan özür dileriz. Haziran Orta Almanya"

'Kamuoyunda olumlu hava dağıtıldı' Milletvekillerinin aldığı kararın kendilerini çok zorda bıraktığını kaydeden Hazirancılar, "Çok yoğun bir çabadan sonra anlaşılır hiçbir gerekçe gösteremeden panelimizi iptal etmeleri çok yanlış oldu. Bu önümüzdeki süreçte çalışacağımız alanların daralmasına sebep olmuştur. Panelimiz 2019'a giderken toplumsal muhalefeti organize etmek için önemli bir adım olabilirdi. Diğer faaliyetleri yapmak için de muhalefet için moral kaynağı olurdu. CHP'nin kimi yurtdışı yöneticileri, egoları ve çıkar çatışmaları nedeniyle çalışmamıza engel oldular. Siyasi etik davranış biçimi değildir. Bütün emeğimiz, kamuoyunda yarattığımız olumlu hava dağıtıldı. Çok kızgınız" dediler.

'Boykot' çağrısında geri adım CHP’de kurultay sürecinde, partinin ülkedeki olağanüstü koşulları dikkate alan bir siyaset çizgisi izlemesi çağrısı yapan “Gelecek İçin Biz” grubundan Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner, AKP ile MHP tarafından hazırlanan ve Meclis’ten geçen ittifak yasasının Meclis’te kabulünün ardından sosyal medya paylaşımlarıyla “Meclis’ten çekilme ve seçimi boykot” dahil her türlü seçeneğin tartışılması gerektiğine dikkati çekmişti. Cihaner bir süre sonra ise dikkat çekmek istediği noktanın ‘boykot’ değil, esas olarak seçim güvenliğinin sağlanması olduğunu belirterek ilk söyleminden geri adım atmıştı.

İptalin sebebi Ali Ercan mı? Alınan bilgiye göre, CHP milletvekilleriyle kendilerine haber verilmeden panel yapılamayacağını söyleyen CHP Hessen, Rheinland ve Saarland Birliği Başkanı Ali Ercan, milletvekilerine ve CHP Genel Merkezi'ne sert mektuplar yazıp, panelin iptalini istedi. Birlik Başkanı Ercan'ın, Haziran'ın 'panelde konuş' teklifini geri çevirdiği, iptal için diğer milletvekillerini de devreye soktuğu iddia edildi. Bu girişimlerden sonuç alamayan CHP Hessen, Rheinland, Saarland teşkilatı, 23 Mart Cuma günü Darmstadt Oberrahmstadt'ta Fethileliler Derneği'nde yeni bir panel düzenledi. CHP teşkilatı ayrıca, yazılı beyanla Haziran'ın paneline de katılacağını duyurdu. Milletvekillerinin Frankfurt'a gitmeyeceklerini duyurmaları üzerine Fethiyeliler Derneği paneli de iptal edildi.

İŞTE HAZİRAN'IN TOPLANTIYA ÇAĞRI AÇIKLAMASI

Haziran, 24 Mart’ta Frankfurt Fechenheim’de CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ve BirGün gazetesi yazarı Oğuzhan Müftüoğlu’ nun katılımıyla düzenlenecek panelde Sol’un önümüzdeki dönemde hangi politik ve ortak stratejik bir hat izlemesi gerektiğinin, 2019 yerel seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde nasıl bir toplumsal ortak tavır alması gerektiği tartışılacak ve buna bağlı olarak AKP karşısında direnen toplumsal muhalefetin, demokrasi güçleri, AKP ve Tayyip Erdoğan’ın dikta rejimini nasıl durdurabilir? Yani kısaca Türkiye’nin geleceğinin konuşulacağı panelimize sizleri davet ediyoruz.